Při výběru čtečky elektronických knih bude samozřejmě největší důraz kladen na displej, jeho rozlišení, případně barevnost. Zapomenout ale nesmíme ani na kapacitu paměti a podporované formáty knih. Pojďme se tedy na vše podívat detailněji.

Jaký displej u čtečky knih zvolit?

Klasické knize nejbližší je takzvaný elektronický inkoust „e-ink“, který má nespornou výhodu ve své energetické nenáročnosti. Displej není podsvícený a energii spotřebovává pouze při načtení nové stránky. Knihy s touto technologií vám vydrží nabité klidně i týdny.

Pokud však hodláte číst v horších světelných podmínkách a kratší životnost baterie vám nevadí, sáhněte po čtečce s LCD displejem. Tyto čtečky se navíc čím dál častěji chovají také jako levnější tablety a umožňují prohlížení internetových stránek.

Dostatečná velikost displeje je důležitá. Nejoblíbenější je 6“ displej (cca 15 cm úhlopříčka). Při výběru myslete na to, kde budete čtečku nosit a zda vám případný větší model nebude překážet.

Ovládání čtečky

Jelikož při čtení budete nejčastěji pouze posunovat stránky, je asi zbytečné připlácet za dotykový displej. Pokud ale seženete dotykový model za dobrý peníz, proč si tento komfort nedopřát..?

Čtečka knih se slevou v akci na Alze

Čtečka knih se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohédněte si aktuální nabídku čteček knih na Alze.

Formáty E-knih

Mezi nejpoužívanější formáty patří MOBI a ePub. Setkáte se ale i s knihami ve formátu DOC, DOCX, PDF, TXT, HTML či RTF. Proto si musíte pohlídat, aby vaše čtečka knih podporovala většinu z nich. Pokud máte oblíbené knihkupectví, podívejte se v jakém formátu jsou zde knihy ke stažení.

Jakou kapacitu by měla mít čtečka knih

Pokud nechcete čtečku používat jako archiv a přečtené knihy si stáhnete do počítače, stačí vám bohatě 1GB paměť. Mnoho modelů umožňuje připojit také externí paměťovou kartu.

Pokud si kupujete chytřejší čtečku, která se podobá spíše tabletu, využijete samozřejmě i mnohem větší paměťové varianty. Můžete zde mít totiž uloženy i fotografie, hudbu a filmy. Pak se ale zamyslete zda si rovnou nepořídit tablet s kvalitním displejem.

Byl pro vás článek užitečný? Máte další tipy na nákup čtečky? Napište nám do diskuse.

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat myčku nádobí
Další článekJak vybrat skákací boty

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ