K čemu jsou skákací boty dobré?

Úvodem si položme základní otázku. „K čemu to vlastně je?“ Základní myšlenkou skákacích chůd je nabídnout skokanům výhody trampolíny a vysokých skoků, aniž by byli vázání na pár metrů čtverečních v tělocvičně. Skákací boty vám tedy umožní skákat všemožná salta, vruty a překonávat překážky.

I pokud neplánujete salta, skákací boty si oblíbíte pro jejich komplexnost. Nezabírají zde pouze nohy, jak by se mohlo zdát, ale pracuje také zádové svalstvo, mezilopatkové svaly a v neposlední řadě také břicho s hlubokým svalstvem.

Tím však využití skákacích bot nekončí. Mnoho lidí je využívá výhradně ke kondičnímu běhání. Nutno podotknout, že se 4 kilogramy na každé noze lze toto využití doporučit pouze vysoce trénovaným běžcům a lidem, kteří se chtějí po práci co nejrychleji sportovně utahat.

Z toho také vyplývá, že skákací boty jakožto dopravní prostředek do práce můžete využívat jedině v případě, že máte k dispozici sprchu… Pro běhání jsou vhodnější spíše klokaní boty Kangoo Jumps.

Podle čeho vybírat?

Pokud to myslíte se skákáním vážně, můžete sáhnout po české značce A-Jump. Pokud vážíte pod 90 kg, unesou vás i PowerStrider.

Levnější značky skákacích bot zpravidla používají méně kvalitní materiály, které nemusí vysokou zátěž vydržet. Po čase se při skákání projeví vůle a vyšší hlučnost.

Trampolíny Berg
Nabídka nejkvalitnějších skákacích bot a trampolín

Zvolte správnou váhovou kategorii

Pokud jste začátečníci, nebo pokud neplánujete skákat nejnáročnější triky, řiďte se doporučením prodejce. Aktivní sportovci a lidé s vyššími ambicemi si mohou ke své hmotnosti připočítat 5 kg.

Obecně platí, že na tvrdších pružinách se budete vše učit déle a pokud máte ochablé zádové svalstvo, mohou vás záda pár týdnů pobolívat. Odměnou Vám bude po zvládnutí správné techniky vyšší maximální výška skoku.

Na měkčích pružinách se vše naučíte mnohem rychleji a záda si lépe zvyknou na nový pohyb. Po roce, ale i dříve však budete nuceni pružiny vyměnit za tužší. Všechny tuhosti jsou samozřejmě plně kompatibilní.

Různá vázání na skákací botypoweriser-versus-7league

Vázání je jednou z věcí, které nejvíce ovlivňují komfort při skákání. V prvopočátcích powerbockingu držel koleno oblouk, umístěný těsně pod kolenem. Nevýhodou byla absence jakéhokoliv nastavení. Oblouk měl stejnou šířku pro 50 kilovou slečnu i pro 120 kilogramového tlouštíka. Tudíž bylo potřeba holeň všemožně vycpávat a fixovat přídavnými pásky.

Toto řešení najdete u nejlevnějších skákacích bot značky Worker a Skyrunner. Nevýhodou kromě nízkého pohodlí je i poměrně dlouhý čas, nutný k obutí a vyzutí skákacích bot.

Moderní skákací boty typu A-Jump nabízejí takzvaný Calf-Cuff (různé značky mu říkají jinak). Toto vázání drží holeň v nejširší části lýtka velkou plochou, takže skokana nic netlačí. Navíc si snadno vázání vychýlí do stran, aby mu kolena nesměřovala do písmene „X“, nebo do „O“.

Za zmínku stojí také upevnění nártu. Nejčastěji se setkáme s vázáním snowboardového typu, ovšem progresivnější značky již nabízejí lehčí a tišší vázání formou pásků se suchým zipem. Díky absenci mechanických částí je toto vázání bezproblémové i po 3 letech skákání. Velice pohodlné je i pevné přišroubování tenisky ke skákací botě, což umožňují například české skákací boty A-Jump.

Ochrana pružin se dá jen doporučit

Pružiny jsou vyrobeny ze sklolaminátu a jednotlivá vlákénka při nárazu o beton praskají. Důsledkem praskání je postupné měknutí pružin. Abyste tento proces zpomalili, je vhodné přikoupit si neoprenový protektor pružin, nebo je svépomocí omotat ochranným materiálem.

Kde nakupovat skákací boty

„Sedmimílové“ boty nejsou tak masovou záležitostí, jako například brusle a kola. Proto ty kvalitní pořídíte spíše ve specializovaných eShopech. Nejbližší prodejnu A-Jumpů vám jistě pomůže najít pan Google 🙂

Ve dvou se to lépe táhne

A na závěr jedna rada. Vždy je lepší sehnat si další parťáky pro skákání. Vzájemně se budete motivovat a vše se naučíte mnohem rychleji. K účelu sdružování skokanů slouží například web Powerbock.eu, kde najdete skokany ze svého okolí.

Další skokany potkáte taky na každoročním HOPsej Campu. Organizátoři garantují, že za víkend uděláte díky intenzivnímu tréninku větší pokrok, než za 2 měsíce samostatného skákání.

Jáké jsou vaše zkušenosti se skákacíma botama? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat čtečku knih
Další článekAplikace Tomikup.cz nabízí nové funkce

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ