Kromě okolních států můžete české koloběžky hojně potkávat také v Rusku, Kanadě, ale také Hong-Kongu. České značky Mibo, Yedoo, nebo Kostka jsou známé po celém světě a většina výroby směřuje na export. Je zde i mnoho menších výrobců, jako je Vella, Velamos a další.

Začalo to na přelomu tisíciletí

Kolem roku 2000 byl v české republice, ale i ve zbytku Evropy velký boom dětských freestylových koloběžek. Z tehdejších dětí jsou dnes dospělí lidé, kteří mají ke koloběžkám velice blízko. I proto jich tolik jako dopravní prostředek volí právě městskou koloběžku s velkými koly.

Vliv koloběžky na zdraví

Koloběžka je poměrně komplexní sport. Samozřejmě že všeho moc škodí, ale pokud nebudete trávit denně 8 hodin jízdou v předklonu, měli byste pozorovat následující:

Zpevníte a procvičíte si zádové svalstvo v okolí bederní i krční páteře. Tyto svaly jsou v důsledku sedavého zaměstnání často ochablé a způsobují bolesti zad.

Na rozdíl od bicyklu na koloběžce pracují také ruce a břicho, což po prvním dni rozhodně pocítíte a při pravidelných vyjížďkách i uvidíte.

V neposlední řadě samozřejmě jízdou na koloběžce procvičíte zejména celé nohy (Lýtka, holeně, stejna i hýždě). Je důležité naučit se střídat odrazovou nohu, aby nedošlo k jednostrannému přetížení.

Na koloběžce spálíte až o 30 % energie více než na kole a snadno si vytvarujete problematické partie stehen, hýždí, boků, břicha, i pasu. Na rozdíl od běhu přitom netrpí jízdou na koloběžce klouby.

Navnadili jsme vás k vyzkoušení koloběžky? Navštivte půjčovnu koloběžek ve svém okolí a napište nám své zkušenosti.

Sdílejte
Předchozí článekDual Snowboard
Další článekNa jakém webu koupit dovolenou

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ