Plasmová, LCD, nebo LED televize?

Nejdříve se musíme rozhodnout pro nejvhodnější technologii. V nadpisu jsou seřazeny televize od energeticky nejnáročnějších až po nejúspornější. LED televize má zpravidla podsvícení po celé ploše, ovšem levnější a ultra tenké modely mohou mít podsvícen jenom okraj obrazovky a světlo je dále rozptýleno speciální technologií. Zda se to výrobci povedlo zjistíte nejlépe při sledování tmavějších záběrů.

Hlavní výhodou LCD televizí je nízká cena. Ta je ovšem vykoupena horšími pozorovacími úhly a né tak dokonalým zobrazením černé, jako nabízí plasma. Standardně zde bývá také nižší doba odezvy TV.

Plasmové televize mají kromě vysoké spotřeby nevýhodu také v nižší životnosti a od jejich výroby se postupně upouští. Nezanedbatelnou vůhodou je ovšem větší pozorovací úhel, což ocení zejména majitelé restaurací.

Jaká je ideální uhlopříčka televize?

Záleží na tom, jak prostorný byt máte. Ideální uhlopříčka je 2 až 3 násobek pozorovací vzdálenosti. Uhlopříčky bývají často udávány v palcích, takže vězte, že 1″ = 2,54 cm.

Pokud toužíte po skutečně velké uhlopříčce, zvažte pořízení projektoru. Několikametrová uhlopříčka je s ním dostupná i pod 20 tisíc korun.

Jaký je rozdíl v rozlišení TV?

Pokud si pořizujete televizi ke sledování běžného televizního vysílání, HD Ready televize vám bohatě stačí. Standardní signál má totiž stejné rozlišení jako před 10 lety a ani čtyřnásobný počet pixelů ho už nevylepší.

Jestliže ale plánujete sledovat filmy ve vysokém rozlišení na Blu-ray nosičích, nebo hrát hry na nejnovějších konzolích, Full HD televize bude pro vás určitě vhodnější.

Láká vás prodejce na Ultra HD televizi s rozlišením 4K (4x full HD)? Pak vězte, že v tomto rozlišení si ještě nějakou dobu rozhodně film na Nově nevychutnáte a většinu filmů v tomto rozlišení nenabízí ani půjčovny.

Pozorovací úhel tv
Náčrtek pozorovacího úhlu

Pozorovací úhel

Zkuste odhadnout maximální úhel, pod kterým televizi sledujete. Jiné nároky mají manželé, sedící vedle sebe a jiná bude situace v restauraci.

Jakou 3D televizi pořídit?

Pokud toužíte po 3D televizi, máte na výběr ze tří technologií. Aktivní brýle jsou bezdrátově propojeny s televizí a střídavě zatemňují pravé a levé oko. Nevýhodou může být nutnost jejic nabíjení i o něco vyšší hmotnost.
Pasivní technologie využívá polarizaci světla a nevyžaduje žádnou elektroniku v brýlích. K filmu si ale nelehnete, protože musíte mít obě oči ve stejné výšce.
Objevovat se začínají také displeje se stereoskopickými displeji, ke kterým brýle nepotřebujete. Jejich cena je však samozřejmě o něco vyšší.

Pokud se rozhodnete pro variantu s brýlemi, zkontrolujte kolik (a jestli vůbec nějaké) jich je v balení.

Chytrá „SMART“ TV

Moderní televize si poradí také s YouTube, Facebookem, i prohlížením internetu. Nepočítejte však že se bude jednat o plnohodnotnou náhradu počítače. Prohlížeče jsou zatím velice omezené a ovládání bez myši a klávesnice také není to pravé ořechové. Některé televize ovšem nabízejí bezdrátovou klávesnici, což komfort zadávání adres výrazně zvýší.

Televize v akci se slevou na Alze

Sleva na televize v akci
Klikněte na obrázek a zobrazte si aktuální nabídku televizí ve slevě na Alze

Další důležité parametry televize

Doba odezvy TV by neměla přesáhnout 8 milisekund. Standard je mezi 6-7 ms. Velmi nízká doba odezvy je vhodná pro sledování sportovních utkání a rychlých akčních scén.

K propojení televize s počítačem/ tabletem budete potřebovat HDMI vstup, který je dnes již standardem. U novějších televizí se můžete setakt také s moderními bezdrátovými technologiemi propojení, jako je například Intel WiDi.

DVB-T/C/S = digitální pozemní (DVB-T), kabelové (DVB-C) a satelitní (DVB-S) vysílání

HbbTV = Hybrid Broadcast Broadband TV je standard pro šíření hybridního vysílání. Televizor s podporou HbbTV a připojením na internet najde doplňkové informace k vysílanému programu.

Držíme palce při výběru televizoru a pokud jste některé informace v článku nenašli, napište nám do komentářů.

 

Sdílejte
Předchozí článekTabletky proti feminismu
Další článekNa co dát pozor při nákupu LED žárovek

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ