MTB, trekingové, nebo silniční kolo?

Jedním z hlavním aspektů výběru kola je terén, kterým plánujete jezdit. Pokud plánujete jezdit po městě, nebo převážně po silnicích, je těžší horské kolo zbytečné. Naopak životnost silničního kola mimo asfalt bude velice krátká. Ať už zvolíte jakýkoliv typ, přečtěte si také článek jak vybrat cyklistickou helmu nebo jak vybrat dětské kolo.

Horské kolo
Horské kolo

Horské kolo

Horské kolo je určeno převážně do terénu a mimo silnice. Dražší modely nabídnou celoodpružený rám, který umožní šlapat i na nerovném povrchu a rychleji zvládnout sjezd. Dobrá celoodpružená kola umožňují pro asfaltové úseky uzamknout přední i zadní odpružení.

Krosové/ trekingové kolo

Trekové kolo
Trekové kolo

Krosové kolo je jakýmsi hybridem mezi horským a silničním kolem. Je určené k delší jízdě na silnici nebo v nenáročném terénu. Nejčastěji je vybaveno koly o velikosti 28 palců. Díky čemuž se při jízdě snadněji vede, lépe drží stopu a klade nízký valivý odpor.
Pokud krosové kolo vybavíte brašnami, blatníky a další výbavou, dostanete kolo trekové.

Silniční kolo
Silniční kolo

Silniční kolo

Tento typ kola je nepoužitelný v jakémkoli terénu. Posed a geometrie kol jsou navrženy pro zdolávání těch nejdelších tras.

Městské kolo

Městské kolo
Městské kolo

Je určeno pro jízdu na rovinatém a kvalitním podkladu. I z tohoto důvodu může mít méně převodů a není konstrukčně uzpůsobeno do náročného terénu. Důraz je kladen zejména na design a nízkou cenu, díky které se nebudete bát jeho ukradení.

BMX a freestyle

Tato kola nejsou určena pro jízdu na delší trase. Využití najdou na bmx dráhách, dirt jumpových skocích a ve skateparku.

Kolo na sjezd
Kolo na sjezd

Kolo na downhill

Sjezdové kolo lze snadno zaměnit s horským kolem s odpruženou přední vidlicí a odpruženou zadní stavbou. Svou konstrukcí ale dosahuje vidlice downhill kola daleko vyšších zdvihů a rám je celkově pevnější.

E-kolo E-Tracker
Elektro kolo E-Tracker

Elektrokolo

Své současné kolo můžete proměnit v elektrokolo dokoupením elektrosady, což je poměrně oblíbené řešení. Baterie následně umístíte přímo na rám, nebo na zadní nosič.
Druhou variantou je pořízení nového elektrokola, jehož rám již s umístěním baterií počítá. K dostání jsou i vskutku zajímavé designové kousky.

Jakou velikost rámu kola zvolit?

Věnovat se budeme nejčastějším modelům a BMX vynecháme. Obecně platí, že silniční a krosová kola mohou být o úroveň vyšší. Snad se vám tedy nestane to, co nešťastníkovi ve videu výše 🙂

výška postavy v cm velikost kola
Do 165 cm 15“ – 16“ S Do 44 cm
160 – 170 cm 17“ – 18“ M Do 48 cm
170 – 185 cm 19“ – 20“ L Do 52 cm
185 – 195 cm 21“ – 22“ XL Do 55 cm
Nad 195 cm 23“ a více XL 58 – 60 cm

Dámská kola

Ženy by měly sáhnout po kolu s dámským rámem. Dámská geometrie rámu zohledňuje odlišnosti ženské anatomie, zejména pak odlišný poměr délky trupu a nohou.

Brzdy – nemusí být kotoučové

Pro běžné použití bohatě stačí klasické V-brzdy. Výhodou kotoučových brzd je zejména vysoká účinnost i za mokra. Nevadí jim ani velká osma.

Hmotnost kola

Zde se asi žádné velké moudro nedozvíte. Jednoduše čím lehčí kolo, tím lépe. Nízkou hmotnost oceníte zejména v kopcích.

Materiál rámu

Nejlevnější modely jsou vybaveny ocelovým rámem. Nabízí vysokou pevnost, pružnost, ale nepotěší vás svou hmotností.
Hliník se vyznačuje nízkou hmotností a tuhostí, vykoupenou nižší pružností. Řešením je Scandium, slitina hliníku, která je pružná a pevná.
Karbon je extrémně lehký a pevný, ovšem křehký. Cena karbonového rámu je vyšší.
Titan je lehký, pružný, pevný, i tuhý. Nevýhodou je vyšší cena a dražší technologie zpracování.
Lehký a pevný je také Hořčík, ovšem opět si za něj připlatíte.

Šetřit hmotnost můžete i na dalších komponentách kola. Obecně platí, že ty nejvyšší řady osazení jsou nejkvalitnější a nejlehčí.

Kompletní řada Shimano od nejlepších po nejhorší:

Shimano je nejrozšířenější značkou, kterou výrobci kol i koloběžek vybavují své výtvory. Při porovnávání jednotlivých modelů můžete vycházet z následujícího přehledu. Kompletní řada Shimano začíná od nejvyššího modelu XTR:

  • XTR
  • SAINT
  • XT
  • HONE
  • LX
  • DEORE
  • ALIVIO
  • ACERA
  • ALTUS
  • C050
  • TOURNEY

Toliko k výběru kola. Přejeme mnoho kilometrů bez nehod a těšíme se na vaše dotazy a komentáře.

Sdílejte
Předchozí článekZkušenosti se Zalozfirmu.cz
Další článekJak koupit firmu

6 KOMENTÁŘE

  1. […] Takzvané Nordic brusle jsou určeny do terénu a přírody. Styl jízdy je podobný spíše běžkám a k těmto bruslím je dobré si pořídit také hole. Dlouhý rám je totiž hůře ovladatelný. Nafukovací kolečka skvěle tlumí nerovnosti, ale na asfaltu budou pomalejší než klasická inline kolečka. Nordic brusle často potkáte v místech, kde byste čekali spíše kolo. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ