Před nákupem prvních čoček byste měli určitě absolvovat vyšetření u specialisty – optometristy, nebo kontaktologa. Najděte nejbližšího specialistu ve svém okolí. Ten vám v rámci takzvané aplikace doporučí ideální počet dioptrií, průměr a zakřivení rohovky.
Někteří lidé kontaktní čočky nemohou používat, nebo je mohou používat pouze krátkodobě. Nejčastější příčinou bývá alergie. S tím vším vám poradí přávě kontaktolog.

Následně je potřeba si rozmyslet jak často chcete kontaktní čočky používat. Na výběr jsou čočky jednodenní (nejhygieničtější), dvoutýdenní, měsíční, ale dokonce i čtvrtletní. Většinou se počítá s denním nošením, ovšem k mání jsou i čočky, které není potřeba vyndávat ani na noc.

Pokud uvažujete o jednodenních čočkách, určitě si přečtěte článek Jak vybírat roztok na kontaktní čočky.

Propustnost kyslíku

Aby mohlo oko dýchat a vyživovat rohovku, je důležité upřednostňovat čočky s co nejvyšší propustností kyslíku. Moderní silikon-hydrogelové čočky dosahují tak vysoké propustnosti, že vybrané modely je možné nosit i 3 měsíce bez přestávky. Toto je však vždy potřeba konzultovat s optometristou.

Kontaktní čočky s UV filtrem
Sluneční brýle nechrání oči 100%

Kontaktní čočky s UV filtrem

V létě stojí za zvážení kontaktní čočky s UV filtrem. Ultrafialové záření má neblahý vliv nejen na pokožku, ale také na zrak a jeho účinky se dlouhodobě kumulují. Jak je vidět z přiloženého náčrtku, sluneční brýle nemusí oko stoprocentně před UV zářením ochránit. Paprsky se k oku dostanou ze stran. Kontaktní čočka oko ochrání s vyšší účinností.

Věřím že vám článek pomůže se základní orientací v problematice kontaktních čoček. Budeme vděční za vaše dotazy a zkušenosti.

Sdílejte
Předchozí článekJak si koupit doménu
Další článekJak správně vybrat podprsenku

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ