Je tu jaro a příroda se nadechuje. Pokud máte dům se zahradou, chatu, nebo jakýkoli jiný pozemek, ze kterého si nehodláte vypěstovat soukromou džungli, znamená pro vás tato informace mimo jiné i to, že vám začíná práce. K pravidelné údržbě bujné zeleně patří i sekání trávy, což vám poměrně zásadně usnadní sekačka. Zejména ta správně vybraná. Jaká je ale nejvhodnější právě pro vaši zahradu? Čtěte.

Na velikosti záleží

První, co je třeba brát v potaz při výběru sekačky, je velikost vašeho pozemku a charakter terénu. Projděte se po zahradě. Je menší, spíše rovinatá, občas nějaký ten záhon? Pak bude pro vaše potřeby velká samochodná sekačka se záběrem přes 50 cm zřejmě zbytečný luxus. Takové stroje jsou vhodné pro velké pozemky, kde se nemusí vyhýbat překážkám.

Pro vás bude ideální například rotační sekačka, která ne náhodou patří k nejpoužívanějším. Můžete si vybrat mezi elektrickou sekačkou, nebo benzínovou sekačkou, která, díky absenci kabelu, skvěle poslouží i při sekání členitějšího povrchu.

Jaký je váš typ?

Vedle rotačních samozřejmě existují i další typy sekaček. Bubnové sekačky výborně kopírují terén, mají tři až čtyři nože na bubnu a poperou se i s dlouho nesečenými terény, plnými plevele. Jejich nevýhodou je ale to, že neumožňují sběr trávy do koše.

Diskové sekačky, jak už název napovídá, jsou místo bubnu vybaveny diskem. Jsou ideální pro hodně členité a nerovné terény, jelikož výborně kopírují povrch. Jsou velice odolné, takže se nemusíte bát přejet i přes rostliny, větve a kameny.

Strunové sekačky se umístily na krásném druhém místě na žebříčku oblíbenosti. Stejně jako sekačky rotační, i tento typ se dále dělí na elektrické a benzínové. Skvěle vám poslouží zejména při závěrečné úpravě trávníků a sekání špatně dostupných míst.
Aby byl seznam kompletní, musíme zmínit i ruční sekačky a elektrické sekačkyvřetenovité sekačky, které jsou ideální pro velmi nízké trávníky a zaručí vám opravdu kvalitní, precizní střih. Proto jsou pravidelným kadeřníkem většiny fotbalových hřišť.

Motor a výkon

Motor je srdcem každé sekačky. Rozhoduje o výkonu, životnosti i způsobu údržby. Čím je vaše zahrada větší, bude sekačka potřebovat větší záběr nože a tedy silnější motor. Dejte si ale pozor, aby nebyla z hlediska šířky záběru zbytečně velkorysá. Pokud má váš pozemek skromnou výměru, pravidelně ho sekáte a udržujete tak malou výšku trávníku, vystačíte si s motorem o výkonu 4 HP. Pro střední zahrady a vyšší porost zvolte výkon 5 HP, pro velké pozemky nad 1500 m2 byste měli investovat do stroje o výkonu 6 HP.

Nastavitelnost nad zlato

Teď už víte, jaký typ a výkon je pro vás to pravé ořechové. Takže můžete nakupovat? To by bylo moc jednoduché. Existují totiž i další kritéria, která by vás měla zajímat. Například takové madlo. Chtějte ergonomicky tvarované. Pro pohodlné sekání a prevenci bolestivých zad by jeho výška měla být nastavitelná. Regulovat by měla jít i samotná výška sečení a pokud zvolíte sekačku s pojezdem, tak i jeho rychlost. Čistě mimochodem, když je řeč o pojezdu, ten sice lehce zvedne cenu sekačky, zároveň vám ale úžasně usnadní práci. Stojí za to nad ním pouvažovat.

Šasi – víc než jen legrační slovo

Šasi, to je jinými slovy obal sekačky. Pro jeho výběr existují dvě kritéria – výška a materiál. Pokud vaši zahradu zvládáte sekat max. jednou týdně, pohlídejte si, aby šasi bylo dostatečně vysoké. Jinak totiž budete mít problém bujný porost ukočírovat. Nízké šasi je vhodné spíše pro suchou a často sekanou trávu. Co se týče materiálu, máte na výběr z plastu, plechu a slitiny hliníku. Plastový obal se vyskytuje u levnějších, malých, většinou elektrických sekaček a je logicky nejméně odolný. Plechová obálka je nejpoužívanější, najdete jí u sekaček střední třídy a vydrží i náročnější podmínky. Nejodolnější je šasi ze slitiny hliníku. Je kvalitní a sympaticky lehké, proto jej dostávají do vínku ty nejlepší stroje.

S košem nebo bez?

Aby informace byly úplné, je vhodné ještě krátce pohovořit o koších. Sběrný koš by měl mít předně dostatečně velký objem, aby jste ho nemuseli každou chvíli vynášet. Máte na výběr mezi látkovým a plastovým. Který je lepší, o tom se stále vedou vzrušené debaty. Naštěstí existuje kompromis v podobě kombinovaného koše, který je napůl plast a napůl látka a vyhovuje tedy oběma znepřáteleným táborům.
Ne všechny sekačky ale sbírají trávu do koše, máte na výběr i stroje s bočním, nebo zadním výhozem. Velkou módou posledních let je například mulčování. Tráva je rozsekána na velice malé části, které jsou rozsety po trávníku a fungují jako přírodní hnojivo. Ne vždy je to ale ideální řešení. Pokud tímto způsobem budete sekat trávník, který je vyšší než 3 cm, může se stát, že se na něm začnou tvořit mechy a dojde k překyselení půdy.
Tak, to by bylo vše. Už jen poslední rada na závěr. Při výběru sekačky dbejte na to, aby její značka měla k dispozici dobře fungující síť servisů. A hlavně se o svou sekačku dobře starejte, pravidelně vyměňujte olej a doplňujte benzín, kontrolujte svíčku, filtr, míru znečištění a pevnost konstrukce. Abyste ten servis nepotřebovali dřív, než je bezpodmínečně nutné.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybírat odšťavňovač
Další článekJak vybírat první dětské botičky

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ