Brusle podle stylu jízdy

Prvním hlediskem výběru bruslí je styl, kterému se chcete věnovat, ale také povrch, po kterém plánujete jezdit. Základní styly jízdy reprezentují následující typy (nejen) kolečkových inline bruslí, seřazené podle velikosti koleček.

Sněžné brusle „Sled Dogs snowskates“

Lyžáky se skluznicí
Lyžák se skluznicí

Ano, možná to sem nepatří, ale pokud milujete inline bruslení, případně hokej, sněžné brusle prostě zamilujete.  Speciální brusle na sníh si díky kovovým hranám poradí i s ledovými plotnami a na sjezdovce vám dají neuvěřitelnou svobodu. Pokud se vám líbí, na Facebooku Sled Dogs najdete termíny předváděcích akcí po celé ČR.

Koupit nebo půjčit na HOPsej.cz

agressive-brusleAggressive

Malá kolečka (50-60 mm) poskytují těmto kolečkovým bruslím velkou obratnost. Jelikož jste velice nízko nad zemí, budete v nich mít také vyšší cit. Nejsou určeny k vysokým rychlostem, ale do skate parku a na U-rampu.

Freestyle brusle

freestyle-brusleFreestylové brusle mají o něco větší kolečka (76 – 80 mm), a dají se používat i na vyjížďky po městě. Díky krátkému rámu jsou velice obratné a používají se na slalom mezi kelímky. Pokud toužíte po fitness bruslích, ale zároveň si chcete občas trochu zablbnout, sáhněte po freestyle modelu.

fitness-brusleFitness brusle

Jedná se o nejrozšířenější brusle, určené ke kondičnímu ježdění. Středně velká kolečka nabízejí vyšší komfort a lépe zvládají drobné nerovnosti. Kolečka mají velikost nejčastěji 80 až 90 mm. Tento typ bruslí je ideální, pokud plánujete občasné vyjížďky.

Rychlostní brusle

speed-brusleVelká kolečka mají výhodu ve vyšší rychlosti, ovšem nevýhodou je vyšší těžiště. To může být méně zkušeným bruslařům nepříjemné. Bota brusle je tvrdá, často karbonová. Dražší modely se dají teplem dotvarovat na konkrétního jezdce. Rozhodně nečekejte pohodlí jako u Fitness bruslí. Kolečka mají více než 100 mm.

nordic-brusleOff-road brusle

Takzvané Nordic brusle jsou určeny do terénu a přírody. Styl jízdy je podobný spíše běžkám a k těmto bruslím je dobré si pořídit také hole. Dlouhý rám je totiž hůře ovladatelný. Nafukovací kolečka skvěle tlumí nerovnosti, ale na asfaltu budou pomalejší než klasická inline kolečka. Nordic brusle často potkáte v místech, kde byste čekali spíše kolo.

Dětské brusle

detske-brusleZávěrem ještě nesmíme zapomenout na dětské brusle. Jedná se vlastně o zmenšeninu fitness bruslí.

Jelikož dětská noha roste poměrně rychle, je dobré sáhnout po modelu s nastavitelnou velikostí.

Inline brusle ve slevě

Zvolte si svou kategorii a prohlédněte si aktuální nabídku kolečkových bruslí se slevou na InSportline:

Prodej bruslí se slevou
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky bruslí se slevou

(ne)Důležité parametry kolečkových bruslí

Podle jakých parametrů vybírat kolečkové brusle a na co při výběru nehledět? Při vybírání inline bruslí se nenechte zlákat parametry koleček a ložisek. Jedná se o spotřební zboží a během sezóny budete kupovat nové. Vybírejte podle kvality zpracování zbylé boty a rámu.

Jaká je ideální velikost koleček bruslí

Je to jednoduché. Čím větší kolečka, tím rychlejší a tím lépe tlumí nerovnosti. Malá kolečka mají nižší rám a brusle je tak stabilnější pro začátečníky. Na druhou stranu se častěji zaseknou o kamínky a nerovnosti na cestě.

Kvalita ložisek

Ložiska pro kolečkové brusle (také pro skateboardy a inline koloběžky) se označují ABEC a číslo. Vyšší číslo znamená vyšší přesnost zpracování – ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7, ABEC 9). Tato třída však nevypovídá nic o kvalitě použitých materiálů, takže značkový ABEC 5 může být rychlejší, než ABEC 9 ze supermarketu.

Tvrdost koleček

Měkčí kolečka mají vyšší přilnavost, ovšem vyšší valivý odpor. Tvrdost je označována číslem od 0 pro nejměkčí až 100 pro nejtvrdší. Tvrdá kolečka (alespoň 85A) jsou rychlejší, ale přenášejí větší otřesy do rámu a mají horší grip. Hodí se tedy spíše pro vnitřní hladké povrchy.

Mercury SkateTvarování a velikost boty

Kvalitní bota má uvnitř vybrání na patu a kotník. Tudíž dobře drží nohu, která se při jízdě nedře. Určitě si rukou ověřte, zda má bota toto ergonomické tvarování výstelky.

In-line brusle kupujte o půl až celé číslo větší, aby se do bruslí vešla noha i v tlustších ponožkách. Noha při zátěži totiž mírně natéká.

Brzda kolečkových bruslí najde využití zejména u začátečníků, kteří neovládají jiný způsob zastavení. Pokročilí jezdci si ji sundávají, aby jim nepřekážela například při přešlapování.

Více se nám do obecného článku k výběru bruslí nevešlo. Máte dotazy nebo rady, které zde nezazněly? Napište nám do diskuse pod článkem.

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat polštář na spaní
Další článekPlatba kartou v zahraničí - srovnání bank

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ