Ještě jste nebyli na dovolené a čekáte na ten nejvýhodnější LAST MINUTE zájezd? Vidíte na internetu nabídku úžasné dovolené za málo peněz? Pak při nákupu nechvátejte, abyste pak nemuseli litovat. Než zájezd koupíte, je dobré si dohledat určité informace o cestovní kanceláři, které hodláte těch pár dnů klidu svěřit. V tomto článku Vám poradíme, jaké informace to jsou.

Už v minulosti jsme Vám radili při výběru dovolené přes nejznámější srovnávače zájezdů, nyní se zaměříme na detailnější výběr samotné cestovní kanceláře.

Bankrot cestovní kanceláře s sebou nese spoustu nepříjemností
Bankrot cestovní kanceláře s sebou nese spoustu nepříjemností

Oprávnění k provozu cestovní kanceláře

Úplně na začátku výběru cestovní kanceláře si zjistěte, zda se jedná o novou či zaběhnutou cestovní kancelář. Zde si prohlédněte seznam cestovních kanceláří s patřičným oprávněním.

Pojištění cestovní kanceláře proti úpadku

To, zda je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku je další důležitou informací. Cestovní kancelář by měla mít pojistný certifikát buď na webu, nebo přímo v kanceláři či by ho měla po vyžádání předložit. Nemusíte jej však hledat přímo u cestovky, pojistný certifikát lze nalézt i u pojišťoven, které poskytují pojištění cestovním kancelářím proti úpadku (úplně dole na stránce).

Smlouva o zájezdu

Smlouvu o zájezdu není nutné písemně uzavírat, avšak je bezpečnější, zejména u nově vzniklých cestovních kanceláří, tuto smlouvu sepsat.

Cestovní pojištění a cestovní kanceláře

Zjistěte si, zda je cestovní pojištění v ceně zájezdu a co vše zahrnuje. Pokud není, je vhodné se připojistit. Je možné se připojistit i pro případ stornování zájezdu.

Potvrzení o zájezdu

Když uzavíráte s cestovní kanceláří smlouvu o zájezdu, musí Vám cestovní kancelář vydat potvrzení o zájezdu nebo doklad o smlouvě. Opět je zde lepší, pokud jej dostanete v písemné podobě.

Last Minute

Změna v ceně zájezdu

Poskytovatel zájezdu (cestovní kancelář) může změnit souhrnnou cenu zájezdu nejpozději 21 dnů před konáním zájezdu. Navýšení ceny může plynout například ze změny kurzu měny.

Jak reklamovat zájezd

Pokud dovolená nesplňuje to, na čem jste se s cestovní kanceláří dohodli, sepište reklamační protokol. Nejlépe uděláte, když ho sepíšete ještě v místě konání dovolené, abyste si mohli například vyfotit nedostatky a nepříjemnosti, které Vás během dovolené potkaly. Reklamaci musíte provést nejdéle do jednoho měsíce od skončení dovolené.

Cestovní kancelář vs. cestovní agentura

Na závěr Vám dáme ještě jednu radu – všimněte si, zda je Váš poskytovatel dovolené cestovní kancelář nebo cestovní agentura. Cestovní kanceláře zájezdy poskytují, kdežto cestovní agentury zájezdy pouze zprostředkovávají skrze cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře například mají povinnost mít pojištění proti úpadku, u cestovních agentur tomu tak není.

 

 

 

Sdílejte
Předchozí článekJaké klokaní boty
Další článekJakou vybrat klimatizaci do bytu a do kanceláře

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ