V minulosti jsme Vám už radili, jak vybrat smoothie maker, kávovar, sušičku na potraviny nebo odšťavňovač. Nyní se zaměříme na další kuchyňský spotřebič – na sendvičovač.

Sendviče nebo tousty uděláte nejlépe v sendvičovači. Jejich příprava je snadná, většinou do toustového chlebu vložíte šunku a sýr a necháte je zapéct. Můžete však popustit uzdu své fantazie a udělat si zdravý sendvič například s uzeným lososem, citronem, koprem a rajčaty. Sendviče jsou parádním letním jídlem, které připravíte během pár minut. Rychlost přípravy však záleží nejen na Vaší zručnosti, ale i na správném výběru sendvičovače. V tomto článku Vám poradíme, jak si vybrat ten správný sendvičovač.

Jaký výkon sendvičovače je ideální?

Tento odstavec bude velice krátký. Jednoduše platí, že čím vyšší výkon, tím lépe. Vysoký výkon toustovače zajistí, že nebudete dlouho čekat na rozehřátí přístroje a že se tousty připravý skutečně rychle. Výkon je udáván ve wattech.

Funkce sendvičovače

Standardem i u těch nejlevnějších sendvičovačů je světelná signalizace ohřátí. Levnější varianty se spouštějí pouhým zastrčením kabelu do elektriky, dražší sendvičovače mají k této funkci speciální spínací tlačítko. Trendem v poslední době jsou také 3v1 sendvičovače/vaflovače/grily. Takovýto výrobek je lepší na údržbu (jeho plotýnky se dají měnit), ale hlavně zabírá méně místa v kuchyni! Funkci grilu však příliš nepřeceňujte, gril je určen spíše na grilování zeleniny a ne na maso pro celou rodinu. Jak vybírat gril jsme vám radili v jiném článku.

Velikost sendvičovače a tvar toustů

Sendvičovač umí udělat tousty ve tvaru Mickey Mouse
Je libo tousty ve tvaru Mickey Mouse?

Obvyklou velikostí jsou sendvičovače, ve kterých si připravíte 2 tousty. Na trhu jsou však i sendvičovače, ve kterých je možno připravit až 4 tousty najednou! Pozor, u levnějších toustovačů může být problém nasoukat do nich i pouze dva tousty. Tvary jsou různé – od klasických čtvercových, obdélníkové bez přihrádek na jednotlivé tousty až po tvary oblíbených dětských postaviček.

Složitost čištění toustovače

Údržba sendvičovače není úplně snadná. U základních modelů musíte plotýnky mýt lehce navlhčeným hadříkem či dřevěnými nástroji. Rozhodně je nedrhněte nožem či jiným kovovým nástrojem. Existují však i takové toustovače, jejichž destičky se dají vyjmout a s klidem je můžete dát i do myčky. Takovéto modely se prodávají nejčastěji jako ony modely 3v1, které jsme už popsaly výše.

Designové sendvičovače

Designový sendvičovač
Designový sendvičovač

Pokud plánujete, že budete připravovat sendviče častěji, počítejte s tím, že budete muset v kuchyni vyhradit nějaké místo pro toustovač. V tomto případě Vám zřejmě bude záležet i na tom, jak samotný přístroj bude vypadat, aby se Vám hodil do kuchyně. Je možné vybrat si z velkého množství barev. Pro náročnější spotřebitele existuje i široká nabídka tvarů.

Podle čeho vybírat Toustovač/ sendvičovač
Aktuální nabídka sendvičovačů a Toustovačů na Alze

Chybí vám zde nějaké informace? Máte další dotazy? Zeptejte se v diskusi pod článkem. Případně nám napište své zkušenosti s toustovači. No abyste toho v kuchyni neměli příliš málo, přečtěte si jaký vybrat topinkovač 🙂

Sdílejte
Předchozí článekJakou vybrat klimatizaci do bytu a do kanceláře
Další článekJak vybrat běžecké boty

1 komentář

  1. Ještě bych ke článku dodal, že je důležité nezapomenout na rukojeť toustovače. Několikrát se mi stalo, že u nejlevnějších modelů byla rukojeť příliš rozpálená a spálil jsem si prst.

ZANECHAT ODPOVĚĎ