Longboard konfigurátor

Longboard vynalezli nadšenci z okolí Santa Monicy a Venice Beach v USA kolem roku 1950. Tou dobou už existovali skateboardy, tamější nadšenci však chtěli vynaleznout něco, co by bylo ještě bližší surfování.

Longboard je delší než skateboard, má větší a měkčí kolečka, díky tomu je stabilnější a vy tak můžete zvládat větší rychlosti.

Rozdíl je také ve tvaru desky, která je více členitá, než u běžných skateboardů. Jaký tvar longboardu vybrat se dočtete níže.

Longboard je nejčastěji používán jako dopravní prostředek, dají se však na něm dělat různé triky, a nejpokročilejší jezdci na něm sjíždějí opravdu velké kopce.

Je důležité vybrat si správný longboard zejména pro začátečníky, protože pokud si už na začátku vyberou špatně, může jim to jejich výuku hodně znepříjemnit.

Pro inspiraci, co vše jde na longboardu dělat přikládáme video:

Vybrat si longboard, zvláště pokud tak činíte poprvé, nemusí být zrovna jednoduché, a právě proto jsme pro Vás připravili návod, podle kterého to všichni zvládnete!

Jakou desku longboardu

  • Pintail – pokud se chcete teprve na longboardu učit, doporučujeme tuto desku ve tvaru kapky. Toto je longboard pro začátečníky, ale nejen pro ně! Jedná se o univerzální desku, na které můžete do jisté míry dělat cokoliv. Než se rozhodnete, jakým stylem budete chtít dále jezdit, úplně Vám postačí.
    Fotografie longboardu ve tvaru kapky - Pintail
    Pintail

    Tvar Pintailu se hodně podobá tvaru surfu, není tedy těžké odvodit, že tento typ desky je historicky nejstarším. Deska s tímto tvarem je vždy plochá. Pintaily jsou nejrozšířenějším druhem longboardů.

  • Hybridní longboardy – na desce hybridu je vyříznutý prostor na kolečka, aby se na ní daly namontovat trucky ve stylu Drop-Thru (ze shora desky). Je tomu tak učiněno proto, aby kolečka byla blíže k desce a zároveň aby se větší longboardová kolečka nedotýkala desky. Tímto systémem je dosaženo nižší těžiště a tím pádem i větší stabilita pro jezdce.
    Fotografie hybridní desky longboardu
    Hybrid

    Hybridní longboardy bývají nejčastěji vyrobeny z bambusu či laminátu a bývají kratší než ostatní longboardy. Hybridní longboardy jsou ideální pro středně pokročilé jezdce.

  • Slide decks – tyto longboardy jsou určené ke slidování či k freeridu. Jejich konstrukce se podobá skateboardům nebo hybridům, deska má však jiné vlastnosti.
    Fotografie různých tvarů slide decks
    Různé tvary slide decks

    Jsou většinou tužší, mají hlubokou konkávu (prohnutí desky) a někdy mohou mít i useknutou patku.

  • Downhill longboardy – tyto desky jsou určeny pro opravdové milovníky rychlosti. Na longboardu můžete jet z kopce klidně i 100 km/h. Prohnutí desky je zde uděláno speciálně pro downhillový postoj – zabalení se do vajíčka, aby byl co nejmenší odpor vzduchu a Vy tak můžete jet, co nejrychleji to jde!
    Longboard určený k downhillu
    Longboard určený k downhillu

    Tyto longboardy jsou ovšem určené pro opravdové profesionály. Desky bývají tužší a širší než u ostatních longboardů.

  • Cruiser – nejvíce se podobají klasickým skateboardům, jsou obvykle menší než ostatní longboardy.
    Cruiser
    Cruiser

    Můžete na nich dělat skoro stejné triky jako na skateboardu, jen při nich musíte vyvinout větší sílu, protože je cruiser přecejen o něco větší a širší než obvyklý skateboard.

Deska longboardu je vyrobena ze dřeva, nejobvyklejším materiál k výrobě longboardu je bambus (bývá použit i spolu s javorem na freeridové longboardy) či javor (typický pro downhillové longboardy), méně rozšířená je bříza a kombinace dřeva s laminátem.

Jak vybrat trucky longboardu

Trucky u longboardu rozhodně nepodceňujte a rozhodně nekupujte neověřené značky. Chybu neuděláte, když si koupíte trucky od značek jako je Paris, Caliber, Bear, Randal nebo Gunmetal.

Existují dva typy trucků:

  1. vertical kingpin – vypadá podobně jako klasiké trucky u skateboardu, jejich hanger (osa, která drží kolečka) je však širší a robustnější, aby zvládla těžší longboard. Tyto trucky si koupí ti, kteří si rádi užívají jízdu ve skateparcích.
  2. reverse kingpin – jedná se o častější typ trucků. Jejich kingpin (úchyt trucků) je pod jiným úhlem (35°, 42°, 43°, 45° nebo 50°) než u vertical kingpinu. Díky tomuto vylepšení mají longboardy lepší geometrii, což v důsledku poznáte lepší točivostí a stabilitou.

    Nahoře vidíme vertical kingpin a dole reverse kingpin. Červené a žluté součástky jsou bushingy
    Nahoře vidíme vertical kingpin a dole reverse kingpin. Červené a žluté součástky jsou bushingy
U trucků je ještě nutno zmínit důležitost dobrých bushingů. Jedná se o malé válce z polyurethanu, které se při zatáčkách různě zmačkávají a zajišťují tak plynulé zatočení. Čím tvrdší jsou, tím hůře se Vám bude zatáčet, ale budete s nimi mít lepší stabilitu. S měkkými bushingy to funguje naopak – lépe se Vám bude zatáčet, ale budete mít horší stabilitu.

Jaká zvolit longboardová kolečka

Kolečka u longboardu si vybírejte podle toho, co na něm chcete dělat. Větší longboardová kola dokážou vyvinout větší rychlost, zatímco menší kola zase mají větší zrychlení. Menší kola (do 70 mm) se hodí na slidování a na jízdu po městě, středně velká (do 75 mm) na freeride a ty největší jsou ideální na downhill.

U koleček kromě velikosti sledujte i jejich tvrdost, níže naleznete přehled tvrdostí koleček v bodech:

  • 70-80a – zvládají jízdu i na hrubším povrchu, jsou ideální pro vysoké rychlosti, ve které dobře přilnou k povrchu.
  • 80-85a – kolečka, která jsou ideální na freeride, mají ještě dobrou přilnavost, takže se dají „urvat“ do slidu
  • 85-99a – kola určená ke slidování a driftování, hůře však pojedou na hrubém povrchu. Jedná se o nejtvrdší kolečka na trhu.
Kola můžeme rozdělit ještě podle pozice jejich středu:
  • center-set – střed koleček je vzdálen stejně jako od hran, můžete sundat a otočit, když se Vám budou zdát moc ojeté, takže Vám vydrží déle. Tento typ umístění koleček je ideální pro slidování.
  • side-set – střed koleček je na stejné úrovni jako je hrana desky, díky tomu je zajištěna vysoká přilnavost a tedy i lepší ovladatelnost longboardu.
  • off-set – jedná se o kombinaci prvního a druhého druhu. Střed je tedy mezi úrovní hrany desky a prostředkem kolečka. Tento druh je nejpopulárnější pro svou univerzálnost.

Ložiska longboardu – která jsou nejlepší?

Většinou se při výběru ložisek k longboardu setkáte se škálou ABEC od 1 do 9. Tato škála bývá chybně interpretována jako stupně kvality ložisek, není tomu tak, jedná se pouze o škálu přesnosti výroby. Čím vyšší číslo, tím přesněji bylo ložisko vyrobené, avšak neznamená to, že bude také kvalitnější.

Jste z toho zmatení? Například ložisko od známé firmy (BONES nebo ENUFF) může mít hodnotu ABEC 3, ale ve skutečnosti bude lepší než ložisko od neznámé firmy s hodnotou ABEC 9. U ložisek vyrobených u známých společností je ABEC škála směrodatná a můžete se na ni spolehnout. Čím vyšší hodnota, tím rychleji a lépe longboard pojede. Zde opět zvažte své možnosti a dovednosti.

 

Nezapomínejte při jízdě na lonboardu nosit helmu a chrániče (hlavně na ruce a na kolena)!

Máte ještě nějaké dotazy k výběru longboardu? Napište nám je do diskuze a my Vám rádi poradíme!

Máme pro Vás ještě jeden tip, jestli máte rádi podobné sporty, musíte vyzkoušet DUAL SNOWBOARD! Že nevíte o co se jedná? Rozklikněte si odkaz a vše se dozvíte!

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ