Nákup pračky je dlouhodobá investice, je proto dobré si ho pořádně promyslet. Ještě než se necháte zlákat ke koupi pračky, přečtěte si pár rad, které jsme pro Vás připravili. Pračky můžeme rozdělit do dvou kategorií – pračky s horním plněním a pračky s předním plněním. Nejprve si probereme tyto dva druhy a potom se budeme věnovat samotným parametrům praček, na které byste si měli dát pozor.

Pračky s předním plněním

Fotografie pračky s předním plněním
Pračka s předním plněním

Tyto pračky jsou oblíbenější, což se projevuje také různorodostí nabídek na trhu s pračkami. Máte daleko větší možnost vybrat si pračku podle svých představ než při koupi pračky s horním plněním. Širší nabídka se týká různých velikostí, funkcí a dokonce i barev (zejména prodejce LG nabízí různě barevné varianty praček).

Pračka s předním plněním může být i vestavěná (například do kuchyňské linky), čímž můžete ušetřit hodně prostoru. Pračky s předním plněním mají většinou k dispozici i větší buben, takže je možné v nich vyprat více prádla. Obvyklé rozměry pračky s předním plněním jsou 60x85x60 cm (ŠxVxH). Mějte na paměti, že ještě budete potřebovat prostor před pračkou na dvířka.

Pračky s horním plněním

Fotografie pračky s horním plněním
Pračka s horním plněním

Hodí se spíše do menších bytů, ve kterých se řeší každý centimetr místa. Shora plněné pračky bývají vyšší, což ocení hlavně ti, kteří trpí bolestmi zad, protože se nemusejí tolik ohýbat. U praček s horním plněním musíte počítat s tím, že je nikam nemůžete vestavět, protože potřebujete mít alespoň 0,5 m volného prostorou nad pračkou na otvírání poklopu. Typické rozměry praček s horním plněním jsou 40x85x60 cm, na trhu existují však i pračky s označením „slim“, jejich hloubka nepřesahuje 50 cm.

Nevýhoda praček s vrchním plněním je, že jich na trhu není tolik, tudíž máte jen omezené možnosti výběru. Občas se uvádí, že výhodou praček s vrchním plněním je, že můžete po zapnutí procesu praní přihodit zapomenuté prádlo. Ano, to sice můžete, ale většinou se po přerušení praní spustí celý proces znova. Nyní se už budeme věnovat samotným vlastnostem praček, začněme s velikostí bubnu:

Velikost bubnu pračky

Uvědomte si, kolik Vás v domácnosti a jací členové v ní jsou. Častěji budete prát, pokud v domácnosti žijí malé děti či sportovci. Jestliže nechcete prát často, můžete tomu předejít tím, že si vyberete pračku s velkým bubnem. Do rodiny se hodí určitě buben, který zvládne 7-8 kg prádla. Pokud jste v domácnosti sami, bude Vám stačit buben s kapacitou prádla 3-5 kg.

Počet otáček pračky při odstřeďování

U počtu otáček při odstřeďování platí jednoznačné pravidlo – čím vyšší počet otáček, tím sušší prádlo po vyndání z pračky bude. Se sušším prádlem však budete mít více práce při jeho žehlení a pro samotné prádlo také vyšší počet otáček není ideální. Základní modely dosahují hodnoty 400 otáček za minutu, ty nejlepší pračky, co se počtu otáček týče, zvládnou i 2 000 otáček za minutu. Nejlepší možností je, když si můžete počet otáček navolit sami, nebo dokonce to nechat na samotné pračce. Ty moderní zvládnou nastavit počet otáček sami – respektive podle Vámi zvoleného druhu prádla, které se chystáte prát, určí počet otáček.

Důležité je také, jakým způsobem necháváte prádlo schnout. Jestliže k tomu používáte sušičku, zvolte si pračku s alespoň 1 400 otáčky za minutu. Pro běžné sušení prádla v bytě či na balkóně stačí 1 200 otáček za minutu.

Spotřeba energie při praní

V EU mají prodejci povinnost umisťovat na pračky jednotné energetické štítky, které uvádějí přehledné informace. V dnešní době už pračky tolik energie neplýtvají, dokonce i ty nejzákladnější nové modely splňují energetickou třídu A, nejšetřivější pračky splňují podmínky pro energetickou třídu A+++. V číslech vyjádřeno – ideální spotřeba energie by měla dosahovat maximálně zhruba 1 kWh za jedno praní, ty nejlepší pračky mají spotřebu 0,65 kWh.

Spotřeba vody při praní

Zde je měření spotřeby vody velmi složité. Každý program spotřebuje jiné množství vody, obvykle je uváděna hodnota při programu praní bavlny na 60°C. Výrobci tak mohou uvádět nízkou spotřebu vody při praní bavlny, ale při jiných programech mít zase vyšší spotřebu než jiné pračky. Tento údaj tedy není úplně relevantní při výběru pračky.

Materiály bubnu v pračce

Jestliže se hodláte Vašemu prádlu poskytnout co nejlepší péči, věnujte se i materiálu, ze kterého je vyroben buben. Například voštinový buben zaručuje, že se ho díky speciální technologii (na stěně bubnu se vytvoří vodní filtr) prádlo nedotýká a netvoří se tedy na prádle neoblíbené žmolky.

Další variantou jsou diamantové bubny. Jelikož jsou až od 43% menší než běžné bubny, není takřka možné, aby se za ně prádlo zachytilo a poškodilo se.

Hluk při praní

Dalo by se s klidem napsat, že levnější pračky bývají hlučnější, je možné, že levná pračka přesáhne hodnotu 60 dB (při praní, při ždímání to může být i přes 80 dB!). Dražší pračky by měly dosahovat hodnoty hlučnosti maximálně 50 dB (opět při praní, při ždímání by se měla tato hodnota pohybovat kolem 70 dB). Záleží jen na Vás a na Vašich sousedech, jak moc Vám hluk z pračky vadí.

Ovládání pračky

Panel s digitálním displejem na pračce
Panel s digitálním displejem na pračce

Ovládání by Vám mělo být srozumitelné. Dražší modely jdou s dobou, ve které převládá minimalistický design, tedy nabízejí přehledné digitální panely s co nejmenším počtem tlačítek. Pokud si vyberete program pro praní, dražší model pračky už pro něj má přednastavené parametry jako teplotu praní a počet vhodných otáček. Ty nejlepší modely si dokonce zváží prádlu v bubnu a podle jeho hmotnosti nadávkují ideální množství pracího prášku.

Starší pračka s více tlačítky
Starší pračka s více tlačítky

To levnější pračky nezvládají a jednotlivé parametry si volíte sami ručně, což může znamenat chybné nastavení pračky, čímž si můžete i zničit prádlo.

Servis pračky

Pračky se bohužel poměrně často rozbíjí a vyžadují návštěvu technika. Můžete tomu však alespoň částečně předejít, například perte, pokud můžete, na nižší teploty. Při praní na větší teploty se zvyšuje pravděpodobnost výskytu vodního kamene. Navíc si můžete vybrat výrobce, který poskytuje dlouholetou a kvalitní záruku.

Aktuální nabídka praček se slevou

Pračky se slevou v akci
Klikněte na obrázek a zobrazte si aktuální nabídku praček na Alze

Pokud jste zde nenašli odpověď na jakoukoliv otázku, nebo máte vlastní zajímavou zkušenost, napište nám do diskuse pod článkem.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ