Nejprve Vám zde představíme různé typy vysavačů a dále Vám poradíme s technickými vlastnosti vysavačů.

Sáčkové vysavače

Fotografie sáčkového vysavače
Sáčkový vysavač

Sáčkové vysavače jsou asi stále nejobvyklejším typem vysavače u nás. Tento typ vysavače je oblíbený z toho důvodu, že nemusíte přijít do přímého kontaktu s vysátým odpadem. Sáčky navíc fungují jako filtry. Ty kvalitnější sáčky dokonce mají automatické či manuální záklopky, takže se z nich nic nevysype, když je měníte, což ocení zejména alergici (na prach, roztoče…). Můžete si v podstatě vybrat ze dvou druhů sáčků:

  1. jednorázové sáčky – nedají se plnit víckrát, jsou obvykle z papíru, nejsou tedy ekologicky šetrné. Na druhé straně jsou vhodnější z hygienického hlediska.
  2. sáčky pro opakované použití – bývají z textilií, můžete je víckrát zaplnit odpadem, který pak vysypete do koše. Pokud jste alergici, není to pro Vás dobrá volba. Dostanete intenzivní prachovou ránu přímo do nosu.
Nevýhoda sáčkových vysavačů je zřejmá – musíte kupovat ne úplně levné sáčky. Nemáte však tolik práce s úklidem odpadu. Do běžné domácnosti se tedy spíše hodí tento typ vysavače.

Bezsáčkové vysavače

Bezsáčkové vysavače jsou tu pro ty, kteří si odmítají neustále dokola kupovat sáčky do vysavače. Odpad se místo sáčků ukládá do speciální nádoby, kterou po použití vysavače vysypete. Několikrát do měsíce by se tato nádoba měla i celá umýt, vyvětrat a vyschnout. Ušetříte tedy peníze, ale rozhodně ne čas, který musíte investovat do údržby vysavače. Bezsáčkové vysavače mají zprvu i poměrně pohledný design, avšak to platí jen do té chvíle, než zaplníte nádobu prachem a dalším nepořádkem (vlasy, chlupy, …).

Fotografie bezsáčkového vysavače
Bezsáčkový vysavač

Bezsáčkové vysavače můžete najít i pod označením cyklónové – využívají totiž odstředivou sílu vzduchu proudícího ve vysavači vysokou rychlostí, díky které se nečistoty dostanou do speciální nádoby. Odpad je ještě filtrován – většinou HEPA filtrem, který dokáže zabránit úniku malých prachových částic.

Bezsáčkový vysavač je vhodný zejména do míst, kde se vyskytuje hrubší nečistota. Takřka dokonalé luxování je možné pouze s dražšími modely bezsáčkových vysavačů. Sací výkon vysavače bez sáčků by měl být alespoň 300 W.

Vysavače s vodní filtrací

Vysavač s vodní filtrací - nejlepší pro alergiky
Vysavač s vodní filtrací – nejlepší vysavač pro alergiky

Vysavač s mokrým sáním dokáže vyprat koberec či utřít podlahu. Obsluha takového typu vysavače není zrovna jednoduchá, musíte totiž měnit filtry podle typu technologie sání. Nejlevnější vysavače s mokrým sáním seženete až od 3 000 Kč. Tyto vysavače jsou velmi vhodné pro alergiky. Jejich princip je jednoduchý – vzduch vede do nádoby s vodou, ve které se postupným smáčením filtrují nečistoty, dále jsou nečistoty filtrovány HEPA filtrem.

Ruční vysavače

Fotografie ručního vysavače
Ruční vysavač

Jedná se o malé vysavače, které jsou většinou napájeny akumulátorem, což ve výsledku znamená, že za sebou nemusíte tahat kabel. Mají však většinou poměrně malý výkon, nedokáží tak úplně odstranit nečistoty zejména z koberců či z gaučů. Hodí se však, pokud máte malé děti, které dokáží na stole pořádně nadrobit, nebo při vysávání malých ploch. Pak jen vezmete ruční vysavač a vše rychle vyluxujete. Některé dražší ruční vysavače si dokonce poradí i s tekutinou, či možnost nasvícení vysávané místo LED diodou. Někdo ocení i nabíjecí stojan, který si můžete přidělat například ke stěně. Za takovéto vybavení si však připlatíte.

Z některých ručních vysavačů je možné vytvořit vysavač tyčový. Uděláte to zkrátka tak, že k vysavači připojíte tyč a můžete pak vesele vysávat pavučiny z rohu místnosti.

Robotické vysavače

Poslední dobou jsou stále více žádanějším zbožím. Jak ale robotický vysavač funguje? Jsou tři způsoby, jak si hledá cestu:

  1. nárazníkový systém – vysavač putuje po zemi a když narazí do předmětu, zastaví se a vydá se jiným směrem. Pokud máte v domě porcelánové vázy položené na zemi, není to pro Vás ideální řešení, protože vysavač do předmětu narazí v plné síle a tím pádem může udělat velkou neplechu. Tento systém mají hlavně ty levnější produkty.
  2. detekční systém – vysavač má v sobě zabudovaná čidla, která rozpoznají, že se blíží k překážce, zastaví a rozjede se jinam. Je to podobný systém, jaký se využívá v automobilovém průmyslu. Jeho nevýhoda tkví v tom, že nepozná, že se jedná například o záclonu, kterou by mohl v klidu projet, a tak tento prostor zůstane nevyluxovaný.
  3. kombinace nárazníkového a detekčního systému – jsou to asi nejlepší robotické vysavače. Vysavač rozpozná, že před ním je překážka, zpomalí, jemně se dotkne předmětu – pokud se překážka nerozpohybuje, objede jí.
Fotografie robotického vysavače
Robotický vysavač v akci

Robotické vysavače se vyplatí používat na těch plochách, které nejsou tolik členité a je na nich jen minimum překážek. Dražší modely jsou vybaveny HEPA filtrem, mají dálkový ovladač, nebo si dokonce můžete navolit, jaké místnosti má vysavač luxovat a jaké ne. Více si můžete přečíst v článku Jak vybrat robotický vysavač.

 

A nyní už k důležitým technickým parametrům vysavačů:

Příkon vysavače a sací výkon

Příkon vysavače se obvykle pohybuje mezi 1 000 a 2 000 W. Čím vyšší příkon je, tím víc spotřebujete energie. Sací výkon mívá většinou třetinovou či pětinovou hodnotu příkonu. Existují však i energeticky úsporné vysavače, které mají poměrně vysoký sací výkon a jejich příkon dosahuje nízkých hodnot. Nejlepší vysavače jsou ty, které mají nejmenší rozdíl mezio výkonem a příkonem. Sací výkon je většinou možné regulovat pomocí tlačítka na vysavači. Jeho intenzitu určujete podle povrchu na, kterém vysáváte. Vyšší sací výkon znamená možnost lepšího, snazšího a rychlejšího vysátí.

Hlučnost vysavače

V tomto případě se jedná spíše o to, abyste zbytečně nedráždili sousedy. Vysavače s vyšším sacím výkonem budou hlasitější. Levnější vysavače budou také o něco hlučnější, u dražších modelů se na hlučnost vysavače myslí a jejich vývojáři to také zapracovávají do svých projektů.

Délka kabelu vysavače

Možná se Vám to zdá jako zanedbatelný parametr, ale rozhodně oceníte vysavače s delšími (až 15 m) kabely. Samozřejmě většinou jim bývají vybaveny ty dražší modely. Levnější modely vysavačů mají kabely dlouhé 5-8m.

Objem nádoby či sáčku na odpad vysavače

Uvědomte si, jak velkou plochu plánujete vysávat. Na trhu jsou různé velikosti sáčků či nádob na odpad. Níže naleznete přehled, podle kterého se můžete při výběru sáčku řídit.

  • plocha do 50 m² – sáček s objemem 2 – 2,5 l.
  • plocha do 150 m² – sáček s objemem 3 – 4 l.
  • plocha nad 150m² – sáček s objemem 4 l a víc.
Nádoby do bezsáčkových vysavačů mívají objem 1,2 – 2 l. Po každém vysátí je doporučujeme vysypat.

Vysavače se slevou v akci

Vysavač se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku vysavačů na Alze

Podle čeho se ještě řídit při výběru vysavače

Jste majiteli domácího mazlíčka? Pak vybírejte vysavač s velkou obezřetností! Jejich chlupy jsou totiž kolikrát velkým soustem. Vysavače s turbokartáčem si však s nimi dokáží celkem obstojně poradit. Uvědomte si také, zda máte v domácnosti alergiky či astmatiky. Podle toho také volte druh vysavače, abyste je pak při vysávání nemuseli vyhánět z bytu. Všímejte si, jaké příslušenství, zejména hadice, k vysavači dostanete. Zamyslete se také nad hmotností vysavače. Ta bývá podle typu velmi různá.

Tak snad už jste si vybrali nejlepší vysavač, který Vám dlouho bude v domácnosti pomáhat. Pokud máte nějaké dotazy, zeptejte se nás na ně v diskuzi pod článkem.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ