Pokud už máte vybrané pouzdro na fotoaparát, čeká vás jistě výběr mnoho dalších příslušenství spojených s fotografováním. Hned na začátek při výběru stativu je důležité uvědomit si, že stativ vám mnohdy vydrží mnoho let a je dost možné, že vám přežije i váš fotoaparát. Stativ v podstatě zabraňuje rozostření fotografií. Nejprve s vámi projdeme různé typy stativů, rozdělené podle jejich konstrukce, a dále se budeme věnovat jejich jednotlivým parametrům.

Stativ tripod (trojnožka)

Tento druh stativu má tři opěrné teleskopické nohy (většinou si můžete vybrat mezi třemi nebo čtyřmi polohami) a prostřední sloupek, který můžete posunovat podle potřeby. Stejně jako žehlicí prkna, tak i tripody mají na konci nohou koncovky, které zlepšují stabilitu zejména na místech, kde to klouže. Některé stativy mají dokonce speciální koncovky, které můžete zapíchnout do země, čímž dosáhnete ještě větší pevnosti.

Stativ trojnožka tripod
Tripod stativ

Trojnožky jsou asi nejčastější konstrukcí, jejich největší výhoda je v jejich vysoké stabilitě. Díky své vysoké popularitě existuje na trhu spoustu druhů tripodů, některé jsou přímo určené k fotografování v terénu, jiné jsou vytvořeny k fotografování ve fotoateliéru, zkrátka záleží jen na vás, k čemu stativ-tripod potřebujete, ze široké nabídky si totiž určitě vyberete.

Stativ monopod

Monopody mají jen jednu „nohu“. Jelikož mají monopody jen jednu nohu, nemohou většinou stát sami o sobě. Jejich předností je nízká váha a pohodlnost použití. Mají za cíl zabraňovat vertikálnímu třesu.

Stativ s jednou nohou - monopod
Monopod stativ

Druhů monopodů je na trhu také hodně, některé z nich například mají tři malé nožičky, které se dají vysunout a díky tomu je možné monopod postavit na například na zem. Dalším zajímavým typem těchto stativů je kombince monopodů a trekingových holí.

Ministativy

Malé stativy jsou vhodné na cestování, hlavně u delších tras, u kterých musíte přemýšlet, co opravdu potřebujete a co ne. Ministativ však bude mít problém s těžším fotoaparátem, jsou vhodné spíše pro kompaktní foťáky, ale už existují i stabilnější ministativy.

Ministativ GorillaPod
GorillaPod v akci

Mezi nejoblíbenější ministativy patří GorillaPod, který má tři ohebné nohy a můžete ho připevnit k tomu, co máte zrovna po ruce (třeba ke stromu). Základní konstrukční typy stativů už máme probrané, a proto se můžeme nyní vrhnout na parametry stativů:

Hlava stativu

To, kolik toho unese stativ, neboli maximální zatížení stativu, záleží také na hlavě stativu. Některé stativy mají hlavu zabudovanou, u jiných zase existuje možnost, že si ji fotograf může zvolit (a také dokoupit) sám. Můžete si vybrat z následujících třech druhů hlav:

  1. kulová hlava stativu – fotoaparát se na ní dá velmi rychle nastavit a navíc neváží tolik. Tuto hlavu stativu si zřejmě vyberou spíše ti z vás, kteří si berou stativ s sebou na cestování a nebo chtějí často měnit fotoaparáty na stativu.
  2. třícestná hlava stativu – dá se přesněji nastavit, což ovšem trvá déle a je také těžší než kulová hlava stativu. Hodí se tedy více do ke stativům do fotoateliéru.
  3. panoramatická hlava stativu – není to tak častý typ hlavy stativu, ale rozhodně stojí za zmínění. Používá se při focení více snímků, ze kterých následně vzejde tzv. panoramatická fotografie.

Nastavitelnost výšky stativu

Pokud máte vyšší postavu, vybírejte si ty stativy, u kterých se dá nastavit vysoká maximální výška. Při fotografování byste se neměli nějak významně naklánět, zkrátka byste si měli nastavit takovou výšku, jaká je vám pohodlná. Výrobci stativů myslí i na fotografy, kteří své snímky zachycují blízko země. Existují totiž speciální druhy stativů, u nichž si můžete jejich středový sloupek převrátit tak, že čouhá směrem nahoru, a tak je možné se dostat opravdu až k zemi. Všímejte si tedy také minimální výšky stativu.

Hmotnost stativu

Stabilita stativu záleží také na jeho hmotnosti. Těžší stativ bude mít samozřejmě stabilitu vyšší, ale uvědomte si také, že ho pak nebudete chtít s sebou tahat a bude vám ležet doma ve skříni.

Maximální zatížení stativu

Maximální zatížení stativu prostě a jednoduše udává hmotnost, kterou staviv unese (fotoaparát a příslušenství). Platí zde obecné pravidlo, které říká, že hmotnost všech zařízení na stativu by měla dosahovat pouze poloviny udávaného maximálního zatížení stativu.

Materiál stativu

Nejběžnějším materiálem k výrobě stativů je rozhodně dural (slitina hliníku, mědi a typicky hořčíku nebo manganu aj.). Dural je poměrně pevný, ale také levný. Ty lepší stativy jsou vyrobeny z karbonu (uhlíkových vláken). Ty nejdražší a nejlepší stativy jsou vyrobeny z čediče nebo titanu.

Stativy se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohédněte si aktuální nabídku stativů na Alze.

Tak snad už víte vše o stativech, nebo jsme na něco zapomněli? Napište nám do diskuze.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat yoyo
Další článekJak vybrat snowboard

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ