V minulém článku jsme Vám radili s výběrem notebooku, dnes se zaměříme na jeho příbuzného, na tablet. Tablety jsou většinou menší a lehčí než notebooky, na druhou stranu nejsou tolik výkonné. Prvním tabletem na trhu byl iPad od značky Apple.

K čemu jsou tablety dobré?

Poslouží velmi dobře k prohlížení internetových stránek, ke čtení, sledování filmů (zejména ty tablety s Full HD displejem) či ke hraní her. Můžete s nimi i fotit, používat je jako mapy (například ve městech to oceníte, když nemusíte neustále skládat obrovské papírové mapy a také nemusíte hledat, kde se vlastně nacházíte, protože to Vám tablet – dokonce některé aplikace i když nejste připojeni k internetu – zobrazí sám), kreslit a telefonovat (hlavně přes internet).

Samozřejmě, že jsme vyjmenovali jen některé funkce tabletů, na uvedení všech funkcí a aplikací by asi jeden článek nevystačil – je jich zkrátka MNOHO!

Velikost tabletu

Na trhu jsou dnes tablety s velikostí displeje zhruba od 6″ do 13″. Velikost tabletu si vyberte podle toho, co na něm hodláte dělat. Pokud upřednostňujete cenu a skladnost, pak sáhněte po tabletu s velikostí do sedmi palců. Malé tablety se však (zvláště lidem s většími prsty) špatně ovládají.

Jestliže chcete pohodlně surfovat po internetu, pouštět si na tabletu videa a číst si na něm, bude mnohem lepší, když zvolíte tablet s velikostí alespoň 10″, velikost kolem 10″ je také nejoblíbenější verzí velikosti tabletu. Myslíte si, že budete často využívat náročné grafické aplikace? Pak si klidně vyberte tablet o rozměrech větších než 10″.

Srovnání velikostí tabletů - od 7" do 9,7"
Srovnání velikostí tabletů

Váha tabletu

S velikostí tabletu jde ruku v ruce i jeho hmotnost. Rozhodně si tablet nejprve v prodejně vyzkoušejte, jestli se Vám dobře drží. U těžších tabletu je možné, že Vás po chvíli držení budou bolet ruce či záda. Výrobci nabízejí tablety s hmotnostmi od 300 g (tablet s cca 7″), přes 500 g (tablet s 10″) až do 700 g (ty největší tablety). Některé však mohou vážit i více.

V tomto ohledu mají výhody menší tablety, které zvládnete v klidu udržet i v jedné ruce.

Displej tabletu

Výběru displeje byste měli věnovat velkou pozornost. Zvláště u levnějších modelů se totiž stává, že nezvládají dobře fungovat na světle. Tablet pak má funkci spíše zrcátka místo všeobecného multimediálního pomocníka. Upozorňujeme na to, protože výhodou tabletu je, že se dá lehko vzít kamkoliv, ale když ho nemůžete na světle pohodlně používat, ztrácí pak tuto výhodu. Větší displeje trpí horší viditelností na slunci.

Velmi důležité je i to, jak tablet reaguje na dotek. U starších levnějších modelů se můžete ještě setkat s rezistivními displeji, u kterých bylo potřeba se „dotknout poněkud více“ (spíše tlačit). To už dnes neplatí, dnešní technologie displejů tabletů si přehledně probereme v následujících bodech:

  • IPS LCD displej – jedná se o nejčastější technologii používanou u dnešních tabletů. Barvy jsou u tohoto typu displeje věrohodné a podsvícení je na velmi dobré úrovni. Jako nevýhodu je možné uvést, že si některé tablety s tímto typem displeje neporadí dobře s tmavými barvami.
  • AMOLED displej – ty naopak mají velmi dobré zobrazení tmavých barev, avšak jejich jas nedosahuje takových hodnot jako u IPS LCD displeje.
  • TN LCD panel  – mají je ty nejlevnější tablety. Není vhodný na slunce a zobrazení barev také není ideální. Pokud máte omezené finanční možnosti a potřebujete vlastnit tablet, tak zvolte tablet s tímto typem displeje.

Všímejte si i rozlišení displeje, které výrazně ovlivňuje kvalitu obrazu na displeji. Pro každou velikost displeje je ideální jiné rozlišení:

  • 7″ – 1024 x 600
  • 8″ – 1280 x 800
  • 10″ – 1920 x 1080 (Full HD)

Hardware tabletu

Pokud jste náročnější budoucí uživatel tabletu, rozhodně si vyberte tablet s takovým hardwarem (zejména procesoremoperační pamětí – RAM), který bude Vaše požadavky zvládat. Laciné tablety disponují jen 512 MB RAM, což stačí pro běžné prohlížení internetových stránek, ale film s Full HD rozlišením si na takovém tabletu rozhodně nepustíte. Nejlepší tablety mají dnes cca 4 GB RAM.

Provozní doba tabletu

Zvažte, kde budete tablet nejčastěji používat. Budete s ním často jezdit na dlouhých cestách bez možnosti nabití? Budete jej používat doma či v kanceláři?

Samozřejmě výdrž baterie tabletu závisí na velikosti displeje a náročnosti operací, které budete na tabletu provádět. Ty nejlepší baterie tabletů zvládnou 10-14 hodin plného používání, za to ty nejhorší se vybijí i do jedné hodiny.

Paměť tabletu

Tablety dnes většinou mají SSD paměť, jejíž kapacita dosahuje minimálně 8 GB, zatímco tablety s nejvyšší pamětí dosahují hodnot až ke 160 GB. Zamyslete se nad tím, jaká data budete do tabletu ukládat. Jestliže potřebujete mít v tabletu všechnu hudbu, filmy a mnoho her, pak si také připlatíte (a dost možná se Vám do tabletu ani všechno nevejde). Do některých tabletů je možno vkládat Micro SD karty, čímž se jejich paměť může zvýšit.

Nezapomeňte na to, že se do například 16 GB tabletu nevejde Vašich 16 GB dat, jelikož už nějaké místo z uvedené kapacity zabírají předinstalované aplikace a zejména operační systém. Doporučujeme se na tyto informace doptat v prodejně, u jednotlivých modelů se to liší.

Operační systémy tabletu

V dnešní době si můžete vybrat mezi třemi operačními systémy – mezi iOS, Android nebo Windows. Jejich srovnání naleznete v bodech níže:

  • iOS – operační systémy, které jsou v iPadech (tabletech od značky Apple). Jejich výhody jsou v přehlednosti, kráse a stabilitě systému (nepadá, je funkční). V App Storu si můžete stahovat (zadarmo, nebo u pokročilejších aplikací za peníze) nekonečně mnoho aplikací.
  • Android – je nejčastějším operačním systémem tabletů, aplikace si můžete stahovat z Google Play. Android trpí na úpravy jednotlivých výrobců tabletů, což z něho dělá trochu nepřehledný operační systém, na všech značkách tabletů totiž nevypadá stejně. Android je pro uživatele otevřenější a není tolik svázaný pravidly jako iOS.
  • Windows – postupem času se stává plnohodnotným soupeřem iOS a Androidu. Největší nevýhoda tkví v malém množství aplikací, které se na tento operační systém vyvíjí.

Aktuální nabídka tabletů se slevou

tablet se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku tabletů na Alze

Tablet a připojení k internetu

Snad každý tablet nabízí možnost připojení přes WiFi. Pokud ale často cestujete, jistě oceníte možnost připojení se na internet přes SIM kartu (edge, 3G, LTE), ovšem i za tuto funkci si opět připlatíte (o 1-2 000 Kč více). S chytrým telefonem, u kterého máte přístup na internet, však můžete vytvořit vlastní síť a připojovat se na ní, ale musíte počítat s poměrně rychlým vybitím baterie telefonu.

Příslušenství k tabletu

K tabletu můžete třeba přes USB kabel/bluetooth/WiFi připojit velké množství dalších zařízení. Ať už bezdrátová sluchátka nebo externí klávesnici. Před koupí tabletu si zkontrolujte, jestli jsou zařízení, která plánujete k tabletu připojovat, k dispozici.

Doufáme, že jsme Vám s výběrem tabletu pomohli. Chybí Vám tu nějaká informace? Chcete se na něco zeptat? Dole pod článkem je prostor pro diskuzi, tak jej neváhejte využít!

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ