V minulém článku jsme vám radili, jak si vybrat snowboard. Jenomže samotný snowboard vám k jízdě stačit nebude. K ní potřebujete ještě to správné vázání a správné boty. Dnes si probereme snowboardové boty a příště vázání na snowboard.

Snowboard si vybíráte i podle toho, jak velkou velikost boty máte. Tomu jsme se podrobněji věnovali v minulém článku s názvem jak vybrat snowboard. Boty na snowboard si však vybíráte i podle toho, jaký máte snowboard, respektive jestli máte prkno určené na freeride, freestyle, alpine nebo allmountain. Jsou totiž boty s různou tvrdostí a pro určitý styl jízdy se hodí určitý typ snowboardových bot:

  • Freeride boty – se hodí spíše tvrdší boty, konstrukčně jsou však řešené podobně jako ty na freestyle, na první pohled se od sebe příliš neliší
  • Freestyle boty – měkčí boty s tlumením na patě (tlumí při dopadech, aby se vám neničily klouby)
  • Allmountain boty – univerzální typ bot
  • Alpine boty – tvrdé boty, které jsou v podstatě stejné jako na lyže

Velikost bot na snowboard

Velikost hraje, například jako u bot na běhání, velmi důležitou roli. Boty vám musí sedět, je to vlastně jediná část z vybavení přímo na snowboard, která se přímo dotýká vašeho těla. Noha by vás rozhodně neměla ve snowboardové botě tlačit, zároveň by neměla v ní být příliš navolno.

Snowboardové boty si vždy zkoušejte s ponožkami, které používáte na jízdu na snowboardu, speciální ponožky do snowboardových bot totiž bývají tlustší než běžné ponožky.

Než si boty na snowboard vezmete poprvé na svah, doporučujeme si je nasadit už doma a třeba hodinu v nich být, aby si na ně noha zvykla. Poznáte tak, jestli to jsou opravdu ty boty, které jste si vysnili, a zároveň máte ještě možnost je vrátit (v případě, že vám nebudou dostatečně vyhovovat), a nepřijít tak o peníze.

Vnější a vnitřní snowboardová bota

Dnes se už snad všechny boty na snowboard dají rozdělit na dvě části – na vnější a na vnitřní botu. Je to praktické, zejména kvůli rychlejšímu vysoušení boty, dále pak kvůli možnosti lépe dotáhnout vnitřní botu, aby vám celá bota ještě lépe seděla.

  • vnější bota – měla by být dostatečně kvalitní, odolná vůči zničení a hlavně by měla být nepromokavá. Všímejte si také šněrování, dnes existuje mnoho typů, od klasického šněrování, přes klasické BOA (systém ocelových lanek) až po Dual BOA systémy (lanka můžete utahovat ve dvou zónách – kotník a holeň)
  • vnitřní bota (botička) – její nejdůležitější funkcí je, že by měla dostatečně ukotvit nohu v botě. Rovněž zde existuje mnoho druhů stahování – využívá se zde například i suchý zip, klasické tkaničkové šněrování či různé sofistikovanější „hi-tech“ systémy
boty na snowboard, vnitřní botička
Vnitřní botička snowboardových bot

Stejně jako u výběru snowboardu se držte hlavně osvědčených snowboardových značek a využijte možnosti doptat se přímo na prodejně.

Snowboardové boty ve slevě

Klikněte na filtr níže a prohlédněte si aktuální nabídku SNB bot ve slevě:

Prodej snowboardových vázání
Klikněte na obrázek a zobrazte si aktuální nabídku snowboardovýcg bot ve slevě na Mall.cz

Teď už byste o výběru bot na snowboard měli znát vše podstatné, pokud si však s ničím nevíte rady, rozhodně využijte možnost napsat nám do diskuze, rádi vám poradíme!

Sdílejte
Předchozí článekPresent face "Dárkovýraz" - Video s titulky
Další článekJak vybrat vázání na snowboard

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ