Analogové fotoaparáty rozhodně nejsou mrtvé, jsou naopak znovu in. Čím dál více lidí touží po tom, mít jedičné a originální fotografie, které není možné vyfotit s běžným digitálním fotoaparátem. Jedná se v podsatě o takové malé kutilství. K získání analogové fotografii potřebujete být trochu zruční a umět si vše nastavit (kromě lomo, ke kterému se také dostaneme).

Možná snad nejlepší na tom vše je, že vlastně pořádně nevíte, jak fotografie bude vypadat a fotografie jsou pak pro vás překvapením.

Protože zkušení fotografové si jistě poradí sami, zaměřujeme tento článek spíše pro ty, kteří s analogovou fotkou teprve začínají. Nejprve vám prozradíme výhody analogových fotoaparátů, dále postupně probereme snad všechny aspekty při výběru analogového fotoaparátu a na konec vám představíme dva velmi oblíbené druhy analogových fotoaparátů – polaroid a lomografii.

Výhody analogových fotoaparátů

Analogový fotoaparát uchovává své fotografie na filmu, který si pak musíte buďto vyvolat sami doma, jako to dělají ti opravdoví milovníci fotografie, nebo si jej nechat vyvolat ve specializované prodejně.

Hlavním rozdílem je krása analogu. Na počítači si sice můžete fotografie pořízené digitálním foťákem upravit, ale analogem vytvořené fotografie jsou většinou tak krásné, že už ani žádné úpravy nepotřebují. Důkazem toho může být i fakt, že si fotografové dávají do svých nových digitálů čočky ze starých analogů. Úpravy fotek na počítači jsou pouhým tipováním, jak by fotka z digitálu zhruba mohla vypadat.

digitální vs analogový fotoaparát
vlevo snímek z digitálního fotoaparátu, vpravo z analogového fotoaparátu

Analogové fotoaparáty stojí velmi málo peněz. Pokud po nějakém toužíte, můžete se nejprve zeptat svých příbuzných, zda se jim neválí někde na půdě.

Formát filmu

Na začátek si rozmyslete, na jaký formát filmu chcete fotit. Vše ostatní se od toho odvíjí. Nejrozšířenější jsou dnes tyto dva formáty filmu:

 

  • 120 mm – čtvercový, svitkový film, který je navinutý na cívce z plastu s ochranným černým papírem, dokážete s ním lépe zaznamenat detail; vytvoříte s ním buď 12 čtvercových nebo 16 ořízlých fotografií; hodí se na portéty
  • 135 mm – obdélníkový, klasický, mezi fotografy označován jako „35 mm“, kinofilm; v současné době nejčastější formát filmu, který je vhodný pro nováčky (na menší ploše se chyby lépe skryjí); na tento formát filmu se vejde až 36 snímků; je dobrý na každodenní focení, na focení sportování nebo na párty
  • instantní filmy – filmy pro polaroid, dělí se dále na odlupovací a na integrální

Co se týče parametrů, tak se nechceme opakovat, vydali jsme totiž před nedávnem článek, ve kterém jsme vám radili s výběrem digitálního fotoaparátu, tam naleznete veškeré rady o objektivech, citlivost snímače (ISO), atd. Když už se na tento článek dostanete, nepřehlédněte i ostatní články, které se také týkaly fotografování, ty články o tom jak vybrat stativ a o tom jak vybrat pouzdro na fotoaparát.

Polaroid

Polaroid se skvěle hodí na party, protože sám fotoaparát dokáže „vyvolat“ fotografii, na které se postupně vykreslí obraz vašeho snímku. Máte tedy fotografii v podstatě ihned u sebe. Označení polaroid mají tyto fotoaparáty od značky Polaroid, která je jako první začala vyrábět (už v roce 1947!). Těmto foťákům se také říká instantní fotoaparáty. Určitě je znáte z různých filmů.

Polaroid fotoaparát
Polaroid

Polaroidy už byly na pokraji „vyhynutí“, ale firma The Impossible Project je zachránila a pomalu je vrací zpět na výsluní. Instatní fotoaparáty skvěle zachycují jednotlivé okamžiky a jejich snímky mají velké kouzlo a cit pro zachycenou chvilku s přáteli.

polaroid fotografie
Snímek z polaroidu

Do polaroidu se dávají speciální instantní filmy.

Lomografie

Lomografii dalo jméno fotografování oblíbeným kompaktní fotoaparátem LOMO LC-A, který vyráběla ruská firma Leningradskoje Optiko-Mechaničeskoje Objediněnije (odsud také zkratka LOMO). Jeho nástupcem se stal v roce 2006 model LC-A+.

lomografie LOMO LC-A
LOMO LC-A

Další modely, které jsou spjaté s tímto typem focení, jsou LC-A+ Instant Camera (polaroid), Lomo LC-Wide (nejširší kinofilmový kompakt) a LC-A 120 (dává se do něj svitkový film 120 mm).

Ne příliš dokonalá kvalita těchto fotografií jim dodává jedinečnost, a proto si je oblíbilo tak velké množství lidí. Největší fanouškovskou základnu má překvapivě v Rakousku.

LOMO
Lomografie v praxi

Pokud vás unavuje počítání, spjaté s nastavováním různých parametrů při normálním fotografování, je pro vás lomografie jako stvořená! LOMO udělá vše za vás (až na stisknutí spouště). Často jsou tyto foťáčky vyrobené z plastu a mohou mít roztomilý dětský design.

 

Pokud máte ještě nějaký dotaz, zepteje se nás v diskuzi. Rádi vám na něj odpovíme.

3 KOMENTÁŘE

  1. Zdravim, chystam se v jednom bazaru ulovit dva fotoaparaty (cajka a lomo) za opravdu nizkou cenu. Na co si dat pri koupi pozor? Jak poznam ze bude fotoaparat fungovat? Nebo to proste risknout? 🙂 Diky Lucie

  2. 120 mm svitkový film není čtvercový 🙂 záleží, na jaký formát s ním fotíte … používá se do kamer od formátu 6×4.5 cm (16 snímů), 6×6 cm (12 snímků), 6x7cm (10 snímků), 6x8cm (9 snímků) až po 6x9cm (8 snímků)

ZANECHAT ODPOVĚĎ