Délka dětských lyží je tím hlavním parametrem výběru u nejmenších lyžařů. Materiály, míra vykrojení a provedení jádra má smysl řešit až u starších dětí.

Platí jednoduché pravidlo, že délka dětských lyží by měla být o 10 až 20 centimetrů menší, než kolik měří jejich majitel. Počty to tedy nejsou složité, ale jelikož milujeme tabulky, jednu sem hned vložíme 🙂

Výška dítěte Délka dětských lyží
80-90 cm 60 – 70 cm (nejmenší dětské lyže)
100 cm 80-90 cm
105 cm 90 cm
110 cm 90-100 cm
115 cm 100 cm
120 cm 100 – 110 cm
125 cm 110 cm
130 cm 110-120 cm
135 cm 120 cm
140 cm 120 – 130 cm
145 cm 130 cm (hledíme i na další parametry)
150 cm 130 – 140 cm (nejdelší dětské lyže)

Pokud máte vyšší dítě, přečtěte si článek jak vybrat lyže.

Kratší vs. delší lyže

Pokud máte tendenci myslet přehnaně ekonomicky, pak vězte, že koupit delší lyže, „aby vydržely na více let“, není rozumné. Delší lyže jsou hůře ovladatelné a dítě s nimi bude více prát.

Zatáčení i brždění je s nimi náročnější a mohlo by se stát, že mu tento sport zošklivíte hned v začátcích. Kratší lyže jsou tedy mnohem menším zlem.

Nejkratší dětské lyže

Odborníci se shodují, že první dětské lyže jsou dobrým dárkem pro děti již od 3 let. Jejich délka začíná na 60 centimetrech a často mají skluznici vybavenou šupinkami, jaké známe z běžek. Ty dítěti ulehčí pohyb do kopce i na rovině.

Od 130 cm už najdeme lyže, které nabízejí kvalitnější zpracování a technologie, známé z dospělých modelů. Zde již má smysl řešit vykrojení a materiál jádra. Dřevěné jádro je lepší, než kompozitové. Větší vykrojení znamená menší obloučky na sjezdovce.

Vázání a dětské lyžáky

V nabídce eShopů naleznete  dětské lyže s univerzálním vázáním, které dokáže upnout běžnou zimní botu. Tyto lyže však nenabízejí dostatečnou kontrolu a jedná se spíše o srandičku, která nemá s klasickým lyžováním mnoho společného.
Odborníci doporučují i nejmenším lyžařům pořídit pevné lyžáky s přezkou, díky kterým si lyžování mnohem více užijí. Není dobré kupovat lyžáky o 3 velikosti větší, ale raději sáhnout po bazarových, nebo nastavitelných. Špatně zvolená délka totiž krom menšího počitku z jízdy může způsobit otlaky, omrzliny, ale také deformaci klenby chodidla.

Vázání lyží nezapomeňte každý rok nastavit na aktuální váhu, nebo jeho seřízení nechte na specialistech. Jinak hrozí jeho zbytečné uvolňování, nebo naopak zlomenina v důsledku nevypnutí lyží.

Aktuální nabídka levných dětských lyží

Klikněte na filtr níže a prohlédněte si aktuální nabídku lyží pro děti v různých délkách.

Výběr dětských lyží
Klikněte na filtr a prohlédněte si aktuální nabídku levných dětských lyží na www.LevneLyze.cz.

Lyžařské hůlky pro děti

V první fázi se dětem hůlky nedávají. Odvádějí jejich pozornost a při pádu by se mohly zranit. Pokročilejší lyžaři pak potřebují hůlky, které budou po zapíchnutí do sněhu držet v ruce, ohnuté v lokti do pravého úhlu.

A NEZAPOMEŇTE NA LYŽAŘSKOU HELMU!

Toliko naše rady pro výběr dětských lyží. Teď už víte jakou vybrat délku lyží a podle čeho vybírat. V případě dotazů nebo zajímavých zkušeností nám neváhejte napsat do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat Sled Dogs snowskates
Další článekJak vybrat analogový fotoaparát

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ