Na začátek je potřeba znát svou úroveň klasického lyžování. Už jste někdy na běžkách stáli, cítíte se jako závodníci, nebo se to teprve plánujete učit? Dalším důležitým kritériem jsou, stejně jako při výběru snowboardu, tělesné dispozice jezdce. V článku naleznete také rozdělení běžek podle toho, k čemu jsou určené.

Typy běžek

  • turistické běžky – nejprodávanější druh, jejich šířka je mezi 48-55 mm. Jsou v podstatě univerzální, můžete jezdit v upravené stopě, zároveň i na upravené trati či v hlubokém sněhu. Jsou vhodné zejména pro začátečníky, zejména pro svou všestrannost.
  • backcountry běžky – znovu postupně získávají na popularitě, jsou to lyže upravené speciálně pro jízdu v hlubokém sněhu. Bývají širší než turistické běžky a buď jednu, nebo některé typy i obě hrany, mají ocelové, tudíž se na nich můžete lépe pohybovat po zledovatělém terénu.
  • sportovní běžky – jsou ideální pro zkušené jezdce, kteří už ví, co od lyží očekávat a vyhledávají jejich lepší vlastnosti. Obvykle se ještě dělí podle techniky běhu na bruslící, klasické či kombinované.
  • závodní běžky – jedná se o top modely na trhu, které jsou určené přímo pro závodníky. Také se dělí na bruslící a na klasické. Za takové modely si už připlatíte, ty nejlevnější z nich stojí kolem deseti tisíc, mají však výtečné jízdní schopnosti. Už jen taková skluznice je u nich velmi precizně vyhotovená.
  • dětské běžky – děti, které na běžkách nikdy nestály, by měly mít běžky kratší, než je jejich postava. Kvůli tomu, aby se jim běžky dobře ovládaly. Rovněž by takové běžky měly být dostatečně široké. Je také dobré, když běžky pro úplné začátečníky mají šupiny, které se při odražení jezdce zaříznou do sněhu.
  • fitness běžky – rozhodně nejsou pro lidi, kteří se rádi kochají v přírodě, jsou spíše pro lidi, kteří tvrdě makají a jezdí na běžkách kvůli tomu, aby si zlepšili fyzickou kondici. Měli by být maximálně tak vysoké jako jezdec.


Jak si vybrat délku a šířku běžek?

správná délka běžek: Lyže na klasické běžkování by měly být o cca 10-15 cm delší než jezdec, kdežto lyže, které jsou určené na bruslení, by měly měřit zhruba stejně jako jezdec, maximálně o 10 cm delší.

• správná šířka běžek: Jestliže preferujete spíše rekreační styl jízdy, kdy by měly běžky být široké 48 mm a více. Pokud se spíše profilujete jako sportovní jezdci, pak zvolte užší běžky, než je 48 mm. 

Jak vždy při výběru takto specializovaného zboží radíme, vyhněte se zboží ze supermarketů. I pro běh na lyžích platí, že pokud si nejste jistí, je dobré se poradit se před koupí s odborníkem. Doporučujeme konzultaci výběru běžek v obchodě, který je skutečně specializován na sport.

Máte nějaké dotazy? Nebo naopak zkušenosti, se kterými se chcete svěřit? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat garážová vrata
Další článekPodle čeho vybírat granule

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ