Ještě než se dostaneme k radám, jak vybrat krátké lyže, dovolím si vás upozornit na další hračku, která nabízí ještě více zábavy a která dovedla trend zkracování k dokonalosti. Touto hračkou jsou sněžné brusle Sled Dogs.

Sněžné brusle Sled Dogs si můžete koupit nebo půjčit na HOPsej.cz

Skiboard vs. Snowblade vs. BigFoot

Hned na začátku si v tom udělejme jasno. Jaký je rozdíl mezi lyžemi Big Foot, snowblade a skiboard? V dnešní době už žádný. Prodejci mezi nimi nerozlišují a všechna uvedená označení se používají pro krátké lyže, zpravidla do 120 cm. Občas se setkáte také s definicí, která označuje lyže do 100 cm jako snowblade a nad tuto délku shorties.

Krátké minilyže BigFoot
Krátké lyže BigFoot

Historicky první byly lyže BigFoot, s pouhými 63 centimetry. O 6 let později na trend zkracování konečně zareagoval Salamon s vlastním označením Snowblade. Přidaly se i další velké značky a aby toho nebylo málo, krátké lyže se začaly hromadně označovat jako skiboardy, nebo shorties. Extrémně krátké lyže pak dokonce supershorties.

K čemu jsou krátké lyže dobré?

Krátké lyže jsou skvělé pro začátečníky díky své ovladatelnosti. Dnes mají již všechny carvové vykrojení, a správné carvingové „vykrajování obloučků“ po hranách je na nich velice intuitivní. Krátké lyže jsou méně stabilní ve vysokých rychlostech, ovšem pokud vám jde hlavně o zábavu na svahu, různé otočky a skoky s triky, krátké lyže si zamilujete.

Jaké jsou typy skiboardů

Současné skiboardy se liší délkou, tuhostí a mírou vykrojení. Některé mají také „twin-tip“, čili zvednutou hranu vpředu i vzadu, což umožňuje jízdu oběma směry.

Krátké lyže se mohou lišit také v dodávaném vázání. To je zpravidla pevné a kompatibilní se standardní lyžařskou botou. Většinou ho není potřeba seřizovat na hmotnost jezdce. Toto jednoduché vázání lze snadno nastavit na jinou velikost boty, takže si na jedněch lyžích může o víkendu vystřídat více přátel.

Podle čeho vybírat krátké snowblade lyže?

  • Pro začátečníky a jezdce, kterým nejde o extrémní rychlosti, kteří se nechystají mimo upravené tratě jsou ideální lyže od 75 do 90 cm. Jezdci nad 80 kg mohou vzít 95 cm, aby se tolik nebořili do sněhu.
  • Do snowparku jsou ideální tvrdé širší lyže s malým vykrojením a délkou min. 100 cm.
  • Pro rychlou jízdu volte obecně co nejdelší rozměr a raději nejděte pod 120 cm.
  • Do hlubokého sněhu sáhněte také po delších lyžích nad 100 cm s šířkou špičky minimálně 110 mm.

Toto jsou obecné rady pro začátečníky, zvažující nákup prvních minilyží. Až budete kupovat druhé skiboardy, budete vědět, zda chcete delší pro vyšší stabilitu v rychlosti, kratší pro lepší ovladatelnost, nebo širší pro lepší vlastnosti v prašanu.

Mini lyže, podobně jako brusle snowSkates asi nikdy zcela nevytlačí klasické sjezdové lyže, ale nabízejí zajímavou alternativu, zpestření a možnost se odlišit.

Proč jste se pro malé lyže rozhodli vy? Jak vás zaujaly sněžné brusle, o kterých se zmiňujeme v úvodu? Už víte jaké si koupit krátké lyže? Využijete před nákupem nabídky půjčovny krátkých lyží? Napište nám své názory do diskuse pod článkem.

6 KOMENTÁŘE

  1. Pár let jezdím na starých Salomon TenEighty 174, na letošní rok jsem zakoupil Snowblade od Elan v délce 99, a už se moc těším na zásilku SLED DOGS K9.2 Rabid. Jakožto dlouholetému amatérskému hokejistovi a nadšeni pro in-line mi SLED DOGS imponují, už se těším, jak budu moct porovnat všechny rozměry sněhokluzů 🙂

  2. Ahoj lidi,
    od cca ’91 roku, kdy jsem si v Odrách u p.Krále koupil vyřazené lyže z rakouské půjčovny od fa.Salomon, tak neviděly servis Hrany nebrousím a voskuji zásadně svíčkou, kterou najdu doma (čajová bílá:) )
    Na sjezdovce se cítím skvěle a při mých 199cm jsem nepřehlédnutelný. Každý se diví, co to mám za rovné ski :), vytažené z muzea, prostě vintage!
    Před 2dny jsem našel ve sklepě 50let staré Fisherky. celokovové s dřevěným středem.. Uřezal jsem je na cca 47cm, navrtal díry a do lyžáků zespodu přišrouboval. No a dnes na Vaňkově kopci u Ostravy byla zábava.
    Za komunistů jsem jezdil s partou závodníků a od té doby si to umím na sněhu užít!!! A o to tady jde, vemu si monterky a šup na svah. Někdy mi připadá, že čím dražší výbava, tím horší lyžař..

ZANECHAT ODPOVĚĎ