Ke kontaktním čočkám neodmyslitelně patří také speciální roztok, bez kterého je nošení čoček nemožné. Roztok zajišťuje desinfekci a čištění čoček, zvlhčení a jejich dlouhodobé uchování. Díky svým vlastnostem a snášenlivostí pro oko je v péči o čočky nenahraditelný. Nezastoupí ho obyčejná voda ani ostatní roztoky, které nejsou přímo určeny pro kontaktní čočky.

A podle čeho vhodný roztok vybrat? V první řadě záleží na typu kontaktních čoček a na potřebách a citlivosti konkrétního oka. Trh nabízí opravdu širokou škálu značek a druhů roztoků. Podívejme se, na co je dobré se při výběru roztoku pro kontaktní čočky zaměřit.

Specialita pro silikon-hydrogelové čočky

Jste uživatelem silikon-hydrogelových kontaktních čoček? Pak vhodný roztok vybírejte opravdu pečlivě, ne každý je totiž pro tento typ čoček vhodný. Kvůli nižšímu obsahu vody je nutné čočky zvlhčovat, aby jejich nošení bylo pohodlné po celou dobu. Speciální roztoky pro čočky s obsahem silikonu zajistí jejich dostatečnou a hlavně dlouhodobou lubrikaci. Také omezují ukládání lipidů ze slz, které způsobují pocit suchého oka.

Pozor na chemii

Roztoky pro kontaktní čočky zatím nedokážeme nahradit žádnou přírodní alternativou. A i zde platí, že nadbytek chemických prostředků může uškodit. Jeden z parametrů při výběru vhodného roztoku by tedy měl být obsah konzervantů.

Roztoky plné konzervantů nejsou vhodné pro dlouhodobé užívání a po několika měsících je zpravidla potřeba vyměnit je za roztoky s šetrnějším složením. Problémy mohou způsobovat i u více citlivých očí, které nepříjemně dráždí a vysušuje.

Roztoky s menším obsahem chemických látek však mohou mít horší desinfekční schopnosti.

K počítači hlavně hydrataci

Především nositelé kontaktních čoček, kteří tráví většinu dne u počítače, ocení speciální hydrataci čoček. Dlouhé zírání do monitoru snižuje frekvenci mrkání oka a tím způsobuje rychlejší vysušování, které vede k pocitu nepohodlí čočky v oku.

Speciální hydratační roztoky obalí povrch čočky lubrikačními látkami, které zajistí dostatečnou hydrataci po celý den.

Účinný peroxid

Nejúčinnější a nejefektivnější roztoky pro desinfekci a čištění kontaktních čoček jsou roztoky s obsahem peroxidu vodíku. Jejich použití je však o něco složitější.

Bezpečné použití peroxidových roztoků vyžaduje chemickou reakci, která peroxid neutralizuje. Používá se speciální pouzdro s katalyzátorem, kde musí být čočky uloženy po celou dobu reakce, tedy minimálně 6 hodin. V průběhu reakce probíhá šetrné, ale důkladné čištění a desinfekce čoček. Peroxidový roztok odstraní opravdu veškeré bakterie i bílkovinové usazeniny ze slzného filmu.

Správná péče pro maximální účinky

Ať zvolíme jakýkoliv roztok, vždy je potřeba myslet na podmínky pro maximálně efektivní a nezávadné použití. Je potřeba dodržovat dobu spotřeby i doporučený postup při nasazování a vyndávání kontaktních čoček. Tedy šetrné opláchnutí čočky roztokem a vždy nové naplnění pouzdra.

Máte nějaké další tipy na péči o kontaktní čočky? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekNejlepší videa roku 2015
Další článekMatrace s paměťovou pěnou nikdy nezapomene...

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ