Sněhové řetězy by měly být součástí výbavy auta každého řidiče, který v zimě plánuje cestu do horských oblastí. Počasí se tu mění velice rychle a neposypaná silnice není ničím neobvyklým. Sněžné řetězy by měli mít v kufru i spořiví řidiči, kteří používají univerzální pneumatiky.
Řekněme si tedy jaké jsou typy sněhových řetězů a podle čeho vybírat.

Ocelové,  textilní, nebo tekuté sněhové řetězy?

Sněžné řetězy se vyrábějí v mnoha provedeních, lišících se nejenom cenou (až desetinásobný rozdíl), ale zejména svou efektivitou a snadností nasazování. Sněhové řetězy by měly mít atest ATEST 8 SD. V opačném případě můžete dostat v úseku, vyžadujícím použití řetězů, pokutu.

Ocelové sněžné řetězy

Bezesporu nejefektivnější sněhové řetězy, se kterými projedete i ty nejnáročnější úseky a hlavně ubrzdíte nebezpečné situace.

Nejlevnější sněhové řetězy jsou takzvané „žebříkové“. Mají podél běhounu cca 12 rovnoběžných příček. Jejich nasazování je náročnější a hlavně se dotýkají vozovky nejmenší plochou. Proto na ně není takový spoleh, jako na dražší modely.

Vylepšenou variantou jsou sněhové řetězy s příčkami. Ty otiskují do sněhu stopu ve tvaru písmene H, nebo X. Díky tomu se dotýkají vozovky větší plochou a je na ně větší spoleh.

Nejlepší přilnavost mají takzvané šikmostopé řetězy. Montáž i demontáž bývá jednoduchá a je na ně největší spoleh. Cena začíná na dvojnásobku nejlevnějších žebříkových řetězů.

Dražší modely disponují samonapínacím systémem, který předejde jejich posunutí a případnému poškození kola. Pokud nemáte samonapínací řetězy, po 50 metrech jízdy zastavte a ručně je dotáhněte.

Rozměry pneumatiky
Rozměr pneumatiky

Správný rozměr sněhových řetězů

Při nákupu dbejte na to, abyste zakoupili rozměr, určený přesně na vaše zimní pneumatiky. Rozměry najdete ze strany pneu. viz. obrázek vlevo.
Před nákupem řetězů také prostudujte manuál ke svému vozu. Zejména sportovnější modely mají omezenou maximální výšku článku řetězu.

Pokud chcete mít 100% jistotu při výběru, využijte například tento konfigurátor, který vyhledá kompatibilní řetězy na váš vůz:

Jaké sněhové řetězy
Klikněte a vyberte správnou velikost sněhových řetězů pro své auto

Textilní a tekuté sněhové řetězy

Jedná se spíše o nouzové řešení, pokud nemáte prostor pro ocelové řetězy. Látkové i chemické sněhové řetězy mají výrazně nižší živostnost a jejich účinnost je mnohem nižší. Díky nízké výšce lze textilní sněhové řetězy použít i na sportovních vozech.

Jak nasadit sněhové řetězy?

U každých řetězů naleznete návod k nasazení. Při nasazování nejlevnějších řetězů je potřeba popojíždět a nasazovat postupně. Například řetězy Thule a Pewag nabízejí systémy s velice snadnou montáží a demontáží. Podívejte se na ukázkové video:

Nasazení sněhových řetězů Pewag:

Nasazení sněhových řetězů Thule:

Určitě doporučujeme sněhové řetězy vyzkoušet nasadit ještě v teple garáže. Není nic horšího, než zdlouhavě laborovat s nasazováním v mrazu a na horských serpentýnách.

Maximální rychlost se sněhovými řetězy je 50 km/ h. Jakmile sníh ze silnice zmizí, řetězy sundejte, abyste předešli jejich zničení. Je to samozřejmé, ale pro úplnost dodejme, že řetězy se nasazují na hnací nápravu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se sněhovými řetězy? Jak dlouho vám trvá jejich montáž a demontáž? Napište nám do diskuse pod článkem.



Sdílejte
Předchozí článekLetní, nebo univerzální pneu?
Další článekNejlepší videa roku 2015

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ