Před časem jsme vám v článku Jak vybrat projektor radili, abyste při výběru hleděli i na cenu náhradní lampy. Pokud je už žárovka ve vašem dataprojektoru dosvítila, poradíme vám, jak vybrat novou lampu.

Originální, neoriginální, nebo kompatibilní lampa?

Vypadá to jako slovíčkaření, ale mezi neoriginální a kompatibilní lampou je také rozdíl. Neoriginální žárovka je určena k použití v daném přístroji. Kompatibiní sedne do více přístrojů, ovšem nebyla výrobcem autorizována. Níže si vypíšeme výhody a nevýhody všech možností, které se vám při nákupu žárovky „lampy“ do projektoru nabízejí:

Originální lampový modul

Pokud je vaší prioritou dokonalý obraz a na nějaké té tisícovce vám nesejde, dál už ani nečtěte. Tato varianta je pro vás. Náhradní žárovka je usazena v originálním modulu, který snadno vyměníte za ten starý.
Toto řešení je 100% zárukou vysokého výkonu a kvality obrazu.

+ dokonalý obraz
+ snadná výměna
+ dlouhá životnost
– vysoká cena
Žárovky do dataprojektoru
Žárovka do projektoru bez modulu

Originální žárovka do projektoru

Využíváte projektor na filmy a kvalita obrazu je pro vás zásadní, ovšem každá uspořená koruna je dobrá? Pokud jste technicky zručný, můžete si pořídit samotnou lampu bez modulu, kterou nainstalujete do původního modulu. Při montáži se žárovky nesmíte dotknout, podobně jako u halogenových autožárovek.

+ dokonalý obraz
+ dlouhá životnost
– náročná výměna

 

Kompatibilní lampa bez modulu

Nejlevnější možností, jak vyměnit žárovku v projektoru, je pořízení neoriginální žárovky, kterou svépomocí umístíte do původního modulu.

+ nízká cena
– náročnější výměna
– nižší kvalita

Originální žárovka v neoriginálním modulu

Zajímavým kompromisem je varianta originální projektorové lampy v neoriginálním modulu. Tato varianta zajistí snadnou výměnu a garantuje dlouhou životnost, i dostatečný světelný výkon.

+ kvalitní obraz
+ snadná výměna
+ dlouhá životnost
– obraz může být malinko hoší, než s originálem

 

srovnání cen náhradních žárovek promítaček
Cena modulů se může v jednotlivých eShopech výrazně lišit. Zadejte do vyhledávání název své promítačky

Kompatibilní modul s neoriginální lampou

Kompletní řešení od alternativního autorizovaného výrobce nabízí nízkou cenu a snadnou výměnu. Nevýhodou může být snížený světelný výkon i životnost.
Toto řešení není ideální pro uživatele, kterým hodně záleží na kvalitě obrazu. Je však rozumné v případě projekce grafů a firemních prezentací.

+ nízká cena
+ snadná výměna
– může být horší obraz
– může být nižší životnost

Pozor na záruku!

Pokud použijete součástky, které nebyly výrobcem autorizovány, můžete v případě poruchy přijít o záruku. Pečlivě si tedy prostudujte záruční podmínky. Případně si pro potřeby reklamace ponechejte původní modul.

Jaká je průměrná životnost žárovky do projektoru?

Údaj o tom, kolik hodin vydrží žárovka v projektoru, udává výrobce na obalu. Nejčastěji se tato hodnota pohybuje mezi 1000 a 2000 hodinami. V režimu ECO (snížený výkon) mohou lampy vydržet i přes 4000 hodin promítání.

Jak se starat o lampu projektoru?

Při výměně hlavně dejte velký pozor, aby se do optické soustavy nedostal prach. Ten je dobré v případě potřeby citlivě odstraňovat i v průběhu roku.  Po ukončení projekce nevytahujte projektor ihned ze zásuvky a umožněte větráčku postupně zchladit projektor na bezpečnou teplotu.

Kde koupit žárovku do projektoru?

Lampové moduly do dataprojektorů koupíte skoro ve všech elektroprodejnách. Alza často nabízí zlevněné lampy ve výprodeji:

prodej projektorových lamp
Klikněte na rozcestník a prohlédněte si kompletní nabídku žárovek a lamp do projektoru

Jaké jsou vaše zkušenosti s výměnou žárovky, případně modulu s lampou v promítačce? Napište nám do diskuze pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekVýběr zvlhčovače vzduchu do bytu
Další článekJak vybrat hodinky

1 komentář

  1. Protože zrovna hledám vhodný projektor domů, hledám informace také o lampách. Díky za přehledné shrnutí. Když to tak sleduji, do výměny samotné výbojky bych asi nešla. 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ