Firma MiNT se doposud zabývala zejména renovací starých polaroidů, ovšem v roce 2015 potěšila mnoho analogových nadšenců, když oznámila vývoj vlastního přístroje.
Ještě větší zájem pak vzbudila oznámením, že se bude jednat o analogovou zrcadlovku se dvěma čočkami. Odtud také modelové označení TL (Twin-Lens).

Tato drobná (141×102×80,2 mm, 525 g) instantní dvouoká zrcadlovka se díky nadšencům z Analogue dostala na český trh a my si ji představíme trochu blíže.

K čemu dvě čočky?

Drobný hledáček je zde nahrazen vyklápěcí šachtou s matnicí, která je propojena s horním objektivem. Ten je tedy určen výhradně k náhledu fotografované scény a umožňuje skvělou kontrolu kompozice.
V hledáčkovém komínku najdete také LEDku, indikující ideální nastavení expozice.

Spodní objektiv nabízí pevnou ohniskovou vzdálenost 65,4 mm a na svůj segment prémiovou pětilamelovou clonu. Tu je možné nastavit od skvělých F5,6 po F32.

InstantFlex TL70 je schopen ostřit už od 48 centimetrů.

Jde to i bez blesku

Tento dvouoký švihák má blesk elegantně zabudovaný pod nápisem InstantFlex a na rozdíl od mnoha konkurentů je ho možné deaktivovat. Vzhledem ke světelnosti objektivu F5,6 totiž leckdy nebude zapotřebí.

Čas závěrky je možno nastavovat od 1/500 s v automatickém režimu, až po 10 vteřin v režimu Bulb, který vám umožní krásně malovat světlem.
V automatickém režimu můžete využít postranní šoupátko pro volbu korekce doby expozice.

Jednoduché a účelné ovládání

Vše začíná otevřením šachty, čímž svůj InstantFlex zapnete. V šachtě také proces focení končí, neboť právě odtud vyjíždí vyvolaná fotografie.
Ostření se poměrně přesně provádí kolečkem na boku fotoaparátu.

Voličem pod objektivem nastavíte požadovanou clonu z hodnot: 5.6, 8, 16, 22 a f/bokeh. Nízkou clonou docílíte skvělé hloubky ostrosti, clonu 16 a 22 pak oceníte při používání blesku.

Ze strany fotoaparátu najdete tlačítko spouštětlačítko pro vysunutí snímku. Oddělení těchto dvou prvků vám dává do ruky mocný nástroj pro multiexpoze. Pro ty jistě oceníte standardní stativový závit.

Instantní filmy o velikosti 54×86 mm (potištěná plocha s rozměry 46×62 mm) se do této analogové zrcadlovky vkládají po odklopení zadní stěny přístroje. Zde najdete také praktické počítadlo snímků.

 

Toliko krátké seznámení s tímto zajímavým počinem od společnosti MiNT. Brzy se vám pokusíme dodat detailní recenzi.

Líbí se vám tato dvojoká zrcadlovka, nebo dáte přednost kompaktnějším jednookým analogovým fotoaparátům?  Máte s TL70 a jemu podobnými nějaké zkušenosti? Napište nám do diskuse pod článkem.

 

Sdílejte
Předchozí článekKdy mít svatbu
Další článekJak vybrat helmu na kolo

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ