Zahradní gril na dřevo, brikety, nebo dřevěné uhlí je prostě klasika. Plynový, ani elektrický gril nenabídnou takovou atmosféru, jako praskající dřevěné uhlí. Navíc jak jsme psali v článku Podle čeho vybírat gril, tento gril nabízí nejvyšší teplotu pro úpravu masa.

Co by měl mít každý gril na dřevěné uhlí

  • Kotel s regulací přívodu vzduchu a snadným systémem pro vysypání popela.
  • Poklop pro úsporu paliva a uzení. Ochrana proti větru/ dešti.
  • Otvory pro regulaci vzduchu na víku.
  • Stabilní konstrukce s co nejmenším počtem šroubků. Lepší jsou smaltované sváry.
  • Samostatnou nádobu na popel, ideálně nerezovou.
  • Výškově polohovatelný a co nejrobustnější rošt.
  • Rošt s odklápěním pro přikládání.

Není rošt jako rošt

Grilovací rošty jsou většinou z poniklované oceli, ovšem ty nejlevnější ji mají pouze pochromovanou, nebo dokonce bez úpravy. Robustnější a těžší grilovací rošt vydrží déle a lépe šíří teplo. Skvělé jsou rošty z nerezové oceli. Litina sice vyžaduje větší údržbu, ale zajistí dokonalý otisk mřížky roštu na vašem steaku.

A jaké jsou vaše zkušenosti se zahradním grilem? Topíte v nich dřevem, dřevěným uhlím, nebo briketami?

Preferujete přímé, nebo nepřímé grilování? Napište nám do diskuse pod článkem.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ