Jakjsme už psali v článku Jak vybrat gril, plynové grily se těší veliké oblibě zejména z praktických důvodů:

  • Snadné zapálení
  • Rychlé rozehřání
  • Pohodlná údržba
  • Přesná regulace teploty
  • Při častém grilování levnější provoz, než u grilů na dřevěné uhlí
Gril weber výprodej
Po kliknutí na obrázek uvidíte kompletní nabídku grilů Landman Weber a dalších na Grilovani.cz

Typy plynových grilů

Plynové grily se vyrábějí v mnoha provedeních a my si uvedeme ty základní.

Kontaktní gril

Litinové profily nad plynovým hořákem plní dvě funkce:

  • rozvádějí (odrážejí a usměrňují) proudění tepla
  • vytvářejí grilované aroma tím, že se na nich odpařuje odkapávající šťáva a tuk

Druhým kontaktním systémem je speciálně upravený grilovací rošt, který není v místě hořáků proděravěný. Tuk tak nekape přímo do hořáku a nevznítí se. Kape až na dno grilu a otvorem ve spodní části odtéká do sběrné nádoby.
Tento systém je hospodárnější, jelikož není potřeba nahřívat litinu, ani lávové kameny.

gril se žulovou deskou
Luxusní gril se žulovou deskou a dřevěným obložením. Klikněte pro informaci o ceně.

Plynový gril s lávovými kameny

Lávové kameny jsou umístěny nad hořáky a poměrně rychle se rozžhaví. Porézní povrch vstřebává velké množství tuku, který odkapává z masa. Po skončení každého grilování je dobré gril po dobu 5 minut nažhavit na maximální teplotu, čímž se vypálí všechny nečistoty.

Při běžném používání kameny vydrží jednu sezonu. Pokud se začnou drolit, je nejvyšší čas na jejich výměnu.

Nevýhody lávových kamenů:

  1. Tuk odkapává přímo do žhavých lávových kamenů a i přes jejich poréznost občas dochází k jeho vznícení, čímž se uvolňují karcinogeny.
  2. Lávové kameny je třeba měnit.

Gril s RBS technologií

Grily s RBS technologií mají keramické hořáky umístěny po stranách, čímž je zamezeno vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Teplotu je možno rychleji měnit a není potřeba používat grilovací brikety a lávové kameny.


Co u plynového grilu oceníte:

  • Efektivní systém přenosu tepla od hořáků k roštu
  • Alespoň dva nezávisle nastavitelné hořáky
  • Postranní hořák pro přípravu omáček a příloh
  • Velká odkládací plocha
  • Zabudovaný teploměr ve víku grilu
  • Možnost použití otáčecí jehly – rotiserie
  • Robustní konstrukce a dlouhá záruka

Jaké jsou vaše zkušenosti s plynovým grilem? Napište nám své zkušenosti do diskuse pod článkem.

3 KOMENTÁŘE

  1. Souhlasím s Hankou, také grilujeme na balkóně. Máme plynový gril, takže ze své vlastní zkušenosti jen doporučuji.

  2. Také máme doma Weber gril a chtěl bych na něj koupit kartáč na čištění, nevíte jestli může kartáč Triangl poškrábat smaltovaný povrch?

ZANECHAT ODPOVĚĎ