Bez půjček mnoho lidí doslova ani neumí žít. Na jednu stranu jsou dobrým pomocníkem, kdy nechceme několik let šetřit, ale na tu druhou mohou být i špatným pánem – to v případě, kdy pomocí nich řešíme naprosto všechny výdaje. Pokud se chcete vydat cestou správnou, a chcete vědět, jak si seřadit a porovnat půjčky přehledně, podívejte se spolu s námi na to, jak vybrat poctivou a také férovou půjčku, která přijde vhod právě vám samotným.

Rada 1 – Správný poskytovatel je základ

Podíváme-li se na úvěrový trh blíže, musíme říci, že aktuálně na něm najdeme na několik desítek poskytovatelů půjček. Naším cílem by mělo být vybrání toho pravého. Soustředit se můžeme na jednu z těchto možností, kam se řadí:

  • Bankovní půjčky
  • Nebankovní půjčky
  • Půjčky od soukromých osob

Pokud je něco, na co hledět primárně, jsou to určitě kontaktní údaje daného poskytovatele, dostupné podmínky, celková transparentnost, ale i dohledatelné pozitivní reference. Komu bychom se raději měli vyhnout, to jsou poskytovatelé, kteří před námi téměř vše tají. Mezi ty nejlepší cesty tak může patřit bankovní segment, velké nebankovní společnosti, nebo P2P půjčky.

Rada 2 – Zaměřte se na podmínky získání

I ty jsou velmi důležité. Mnoho lidí si myslí, že dané podmínky ovlivňují jenom to, zda peníze získáme, nebo nezískáme. To nemusí být vždy pravdou. V samotném úvodu jsou ale tyto úvahy správné. Pokud nemáme zaměstnání, přijdou vhod půjčky bez potvrzení příjmu. Pokud jsme problémovým klientem, potěší nás úvěry bez nahlížení do registru. Najít však můžeme i možnosti třeba pro důchodce, studenty, nebo maminky na mateřské dovolené.

S podmínkami souvisí ale i případná nutnost ručitele, nebo ručení. Zde už může přicházet do popředí několik problémů. Třeba takových, že u půjčky v řádech desítek tisíců budeme muset zastavit nemovitost, nebo takových, kdy při zástavě dostaneme maximálně 50 procent hodnoty našeho domu, nebo bytu. Může se tedy stát, že i na první nízká půjčka nás může připravit o střechu nad hlavou. A to bychom neměli riskovat.

Rada 3 – Úrok není vždy to hlavní

Když vybíráme půjčku, hledáme především na její výhodnost. To je správná a samozřejmě i doporučovaná cesta. Pokud je ukazatel, který zajímá většinu lidí, je to úroková sazba. Bez jejího zjištění se rozhodně neobejdeme, ale zároveň musíme dodat, že je třeba brát v potaz ještě další hodnotu. Tou je roční procentuelní sazba nákladů, tedy takzvané RPSN. Čím je výjimečné? Hlavně tím, že obsahuje vše, co zaplatíme navíc. A to například:

  • Různé poplatky s půjčkou spojené
  • Sjednané pojištění
  • Úrok samotný

Je tedy jasné, že právě RPSN může být mnohem objektivnějším ukazatelem, než právě úrok. Pokud už se o půjčku zajímáte, nemusíme připomínat, že čím je nižší, tím pro vás logicky lépe.

Rada 4 – Čtěte a zjišťujte informace

Není nic horšího, než když se rozhodnete impulsivně a podepíšete první předloženou nabídku. V takovém případě se dostáváte do situace, kdy si můžete sjednat úvěr, který je značně nevýhodný. Proto v celém procesu, od žádosti až po podpis smlouvy buďte obezřetní. A to platí i v případě, kdy je vaším cílem rychlá online půjčka. Tedy úvěr, kde místo podpisu smlouvy jenom odsouhlasíte obchodní podmínky na webu. Dále nezapomínejte také na to, že už při žádost byste měli vědět, kolik si půjčujete, na jak dlouho, jak velký bude úrok a kolik celkově a v jakých splátkách vrátíte. A stejné informace by měly být obsahem smlouvy. V bance, nebo u férových nebankovních společností a jiných typů půjček to obvykle problém není.

Rada 5 – Opravdu půjčku potřebujete?

V rámci páté rady se podívejme na to, zda půjčku skutečně potřebujete. Nikdy byste se neměli zbytečně zadlužovat. Zvláště kvůli věcem, jako je například dovolená, vánoční dárky, nebo zkrášlovací procedury. A co je přesným protipólem daných půjček? Vybavení domácnosti, nebo pořízení nemovitosti. Takové úvěry naopak smysl rozhodně mají.

Jaké jsou vaše zkušenosti s půjčkami? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekReflexní pásky pro chodce
Další článekJakou vybrat čelovku

1 komentář

  1. Návodů jak vybrat nebankovní půjčku je mnoho, ale málo z nich je tak jednoduchých na pochopení a dá vám něco do sebe, že si určitě nějaký úvěr vyberete. Děkuju za článek 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ