Není čelovka jako čelovka a při výběru hodně záleží na účelu, ke kterému ji pořizujete. Podle toho by vás měly zajímat hlavní parametry, kterými jsou:

  • dosvit
  • šíře světelného kuželu
  • hmotnost čelovky
  • typ baterií
  • výdrž svícení
  • odolnost
  • typ konstrukce
  • vodotěsnost
  • a další, o kterých si řekneme níže

Výběr čelovky podle sportu

Každý sport má svá specifika a málokterá univerzální čelovka bude ideální pro více aktivit. Podívejme se tedy na co koukat při výběru čelovky na různé sporty.

Čelovka na běhání

Pro kondiční běhání vám postačí s lehká čelovka na jednu tužkovou baterii s dosvitem kolem 50 metrů a výkonem cca 150 lumenů. Pokud se pohybujete v nebezpečnějším terénu, je dobré sáhnout po modelu s širším „periferním“ světelným kuželem.

Při výběru je důležité se zaměřit na nízkou hmotnost a otestovat stabilitu při otřesech.

Výběr čelovky na kolo

Kolo se řítí vyšší rychlostí, takže je dobré volit  alespoň 200 – 450 lumenů, s dosvitem v řádu desítek metrů, abyste měli dost času k zareagování na případnou překážku.

U kola nezáleží tolik na hmotnosti a vyšší prioritu má širší paprsek s dostatečným výkonem i dobou provozu.

Prodej čelovek eShop
Nabídka čelovek na Kasa.cz

Jakou čelovku na lezení

Není nic horšího, než čelovka, která se v noci rozbije v důsledku pádu. Volte tedy dostatečně odolnou konstrukci, s regulací svícení, jak do šířky tak do dálky. Nezapomeňte také prověřit teploty, za kterých je schopná provozu.

Světelný výkon by měl být alespoň 100 lumenů a výhodou je teplé světlo.

Čelovka na camping

Pro domácí použití, kempování či opravy auta postačí malá čelovka s výkonem 70 – 200 lumenů a kratším dosvitem.
Není zde potřeb sahat po výkonových LEDkách, které by snížily dobu provozu čelovky.

Světelný výkon čelovky

Světelný výkon čelovky je ovlivněn zejména typem svítidla (LED, výkonová LED, halogenová žárovka, xenon…), zdroj napájení a použitá optika.
Čelovka s výkonem 200 lumenů bude přímo zářit, pokud její světelný kužel osvětluje malý výřez před vámi, ovšem pokud světlo rozprostřeme do většího úhlu pro periferní vidění, může být výkon rázem nedostatečný.

Pro představu se podívejte na pár obrázků z testování čelovek na rungo.idnes.cz:

Jak je vidět z prvních dvou obrázků, šíře světelného kužele je skutečně důležitá. Příjemnější je také pozvolná změna intenzity směrem od centra svitu.

Dražší modely umožňují plynulou změnu šířky světelného kužele podle aktuální potřeby.

Výkonové vs. standardní LED

Jak už z názvu vyplývá, výkonové LED dodávají mnohem vyšší světelný výkon, ovšem daní za něj je vyšší spotřeba. Proto se obě technologie často kombinují. Standardní LED osvětlují periferie a výkonová LED se soustředí na střed zorného pole.

Regulace výkonu

Levné čelovky poskytují udávaný maximální světelný výkon jen prvních pár minut provozu. Se slábnoucí baterií postupně slábne také intenzita světla.
Tomu předcházejí „chytré“ čelovky, řízené mikroprocesorem. Jejich výhodou je konstantní světelný výkon bez ohledu na stav baterie.
Pokud plánujete nákup čelovky s konstantním světelným výkonem, určitě sáhněte po modelu s indikací míry vybití baterie. Světlo zde totiž zhasne bez jakéhokoliv varování.

Skvělá je také manuální regulace výkonu, díky níž si při stanování neplýtváte baterku zbytečným výkonem a při jízdě na kole si naopak dopřejete více světla. Dražší modely nabízejí plynulou regulaci výkonu.

Napájení čelovky – jakou baterii zvolit?

Standardní LED s nižším výkonem utáhne i jedna AA baterka. Výkonné LED však potřebují vydatnější zdroj energie. Nejčastěji využívají lithiové CR123A baterie, nebo li-ion akumulátory.

K akumulátoru potřebujete speciální nabíječku, takže je vhodné zvolit model, který se umí dobíjet přes USB.

Nabíjecí li-ion baterie disponují vyšší kapacitou při stejných rozměrech. Nemají žádný paměťový efekt, mají velmi malé samovybíjení a nevyžadují skoro žádnou údržbu.

Čelovky - prodej
Nabídka čelovek na Alze – klikněte pro zobrazení čelovek ve slevě.

Kam s ní?

Zde je oním problematickým předmětem baterie. Čím větší kapacita, tím méně pohodlné je její nošení na hlavě. Proto máme 3 základní konstrukční řešení:

Kompaktní čelovky

Baterie je zabudovaná v těle čelovky. Menší hmotnost je vykoupena, menší kapacitou baterií, a tudíž i menším výkonem. Uchyceny jsou zpravidla jediným páskem kolem hlavy.

Čelovky s bateriovým pouzdrem na týlu  hlavy

Tyto čelovky mají rovnoměrně rozloženou váhu a díky větší kapacitě baterií nabízejí vyšší výkon.

Čelovky s odděleným bateriovým pouzdrem

Jejich baterie jsou zpravidla mnohonásobně těžší, než samotné svítidlo. Baterii můžete mít uloženou u těla (např. ve vnitřní kapse bundy),čímž zajistíte i delší životnost v chladném počasí. Výhodou těchto typů  je nízká hmotnost čelovky na hlavě.

Vodotěsnost vs. vlhkuvzdornost čelovky

Vlhkuvzdorné čelovky jsou určené do mlhy, případně do slabého deště, ale silné sněžení nebo průtrž mračen by nemusely přežít. Vodotěsné čelovky svítí i pod vodou.

Na co ještě myslet při nákupu čelové lampy:

  • možnost blokování tlačítka on/off proti nechtěnému zapnutí
  • snadnost ovládání v rukavicích
  • pokud chcete čelovku užívat společně s přilbou, otestujte obojí společně
  • sklopení by mělo být jednoduché, ale nesmí k němu docházet samovolně
  • červené světlo vám pomůže lépe vidět, aniž by si oči odvykly na tmu
  • teplé světlo je příjemnější pro oči

Čtěte recenze na čelovky

Technické parametry udané výrobcem jsou jedna věc, ale praxe může být trochu jiná. Proto je dobré si u předvybraného modelu přečíst recenze uživatelů. Posloužit k tomu může také Heureka:

Recenze čelovek - diskuse
Recenze čelovek na Heureka.cz – klikněte pro přečtení aktuálních recenzí a zkušeností

A jaké jsou vaše zkušenosti s čelovkami? Napište nám své zkušenosti do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článek5 rad jak si vybrat poctivou a férovou půjčku
Další článekJaké on-line cestovní pojištění vybrat

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ