Sklenky na víno nejsou jenom o designu. Pouze správná volba tvaru a typu skleničky vám zajistí dokonalý požitek z dobrého vína. V nevhodné sklenici nedoceníte barvu, vůni, ani chuť tohoto lahodného moku.

Dlouhá stopka má za úkol zabránit nadměrnému ohřívání vína teplem dlaně. Tenká stěna skla minimalizuje zkreslení barvy a hry světel.

Sklenice na červené víno
Sklenice na červené víno

Sklenice na červené víno

Abyste naplno ocenili rozeznít kombinaci chutí a vůní červeného vína zvolte objemnou sklenici s co nejširší hladinou. Tyto parametry splňuje sklenice tvaru balón.

Širší sklenice usnadní provzdušnění vína. Sklenici naplňte červeným vínem zhruba do jedné třetiny, aby s ním bylo možné zakroužit. Díky tomu se z vína lépe uvolní aromatické látky, ke kterým můžete přičichnout.

Skleničky na bílé víno
Sklenice na bílé víno

Skleničky na bílé víno

Sklenka ve tvaru tulipánu velice připomíná tvar pootevřeného této květiny. Baňaté tělo se směrem k hrdlu uzavírá, aby lépe kumulovalo aromatické látky vína. Kumulace je důležitá, protože bílé víno je méně aromatické, než červené.

Bílé víno podáváme chladnější a sklenice s bílým vínem také častěji pijeme a doléváme.
Z toho plynou nároky na užší, protáhlý tvar a podstatně menší objem skleniček.

Pokud do této skleničky nalijete červené víno, uzavřený tvar způsobí, že po přičichnutí ucítíte spíše koncentrovaný odpařující se alkohol. Ten bohužel může přehlušit aroma vína.

Skleničky na šumivé víno
Skleničky na šumivé víno

Sklenky na šumivé víno

Šumivé víno podáváme v tzv. flétnách či píšťalách. Jejich úzké štíhlé tělo je ideální pro pozorování perlení vína, ale také pěny při jeho nalévání.
Zúžené hrdlo sklenky napomáhá shromáždění aromatických látek, jako je tomu u tulipánu.

Drobné rýhy či tečky (dnes už tvořené laserem) na dně sklenky ještě urychlí uvolňování bublinek, které ve víně vytvoří dokonalé provazce.

Sektem naplňujeme sklenici jen přibližně do třetiny.

Sklenice na portské
Sklenka na portské

Sklenice na portské (dezertní) víno

Na portské víno byly vyvinuty speciální skleničky střední velikosti, ve tvaru tulipánu. Pokud zvolíte speciální sklenice na portské víno, máte jistotu, že si užijete jeho vůni, chuť i nezaměnitelnou barvu na sto procent.

Pár tipů pro servírování vína

Snažte se dodržet doporučenou teplotu servírování. Nejchladnější by měla být šumivá vína, kterým svědčí teplota 4 až 6°C.
Bílá vína suchá by měla mít teplotu okolo 5-7°C, ta sladší o něco vyšší (10-12°C). Tato teplota svědčí také mladým červeným vínům.
Teplota zralých červených vín by se měla pohybovat okolo 14-16°C.
Kompromisem jsou pak růžová vína s teplotou mezi 7a 9°C.

Víno nechte po otevření trochu prodýchat. Menší sklenky nalévejte přibližně do třetiny, ty větší pak do čtvrtiny, aby se buket mohl plně rozvinout.

Sdílejte
Předchozí článekJaký kryt na mobil
Další článekPodle čeho vybírat pohovku

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ