Výběr pohovky býval dříve záležitostí na několik dní. Nebylo snadné oběhnout veškeré prodejny s nábytkem ve svém okolí. Doba se však mění, a tak je čím dál častější nákup sedacích souprav přes internet.

Jak vybrat pohovku pro správný relax a zároveň si neničit záda vám poradíme v následujícím článku.

Výběr sedací soupravy podle účelu

Výběr správného modelu sedačky záleží na tom, zda bude určena ke sledování televize, nebo jako doplněk kanceláře k vedení jednání.

Nízké měkké sedačky, do kterých se zaboříte, nabízejí větší pohodlí a jsou ideální k rodinnému sledování Televize. K Televizi se hodí také opěrka hlavy a podnožka.

Starším lidem se lépe vstává z vyšších pohovek. Ty jsou vhodnější také do kanceláří, jelikož nesvádějí k tak „rozvalenému“ sezení.

Pokud váš byt hostí časté návštěvy u číše vína, sáhněte klidně hned po dvou menších sedačkách, orientovaných naproti sobě.

Zdrží se občas návštěvy i přes noc? Rozkládací pohovky řeší váš problém. Nezapomeňte však že málokterá rozkládací sedačka nabídne srovnatelný komfort spánku, jako dobrá postel.

Bojujete doma s nedostatkem místa? Pohovka s úložným prostorem může být řešením.

Velikost pohovky

Je lepší pořídit si jednu velkou rohovou sedací soupravu, nebo třeba dvě menší? To je dilema mnoha rodin.

Pokud se na gauči rádi uvelebíte, vyplatí se zvolit nižší a co nejširší provedení. Sem se vejde dostatek polštářů včetně deky.

V posledních letech jsou za nejpraktičtější pohovky považovány ty modulové. Stavebnicové sedačky, z rozmanitých modulů, vám umožní poskládat si pohodlné sezení na míru podle vašich představ. Díky své variabilitě v oblibě často poráží klasické rohové sedací soupravy.

Konstrukce sedačky

Nosná konstrukce sedačky se vyrábí nejčastěji ze dřeva nebo dřevotřísky. Tyto materiály nabízejí nižší cenu, ovšem živontností se nemohou rovnat těm z kovu.

Dražší konstrukce nabízejí dokonce polohovatelné opěrky zad i nohou. Na ergonomii se zaměřují výrobci pohovek podobně jako u postelí. Setkat se tak můžeme už i s lamelovými rošty a matracemi s paměťovou pěnou.

Rozkládací pohovka
Rozkládací gauč za nabídky Nabytek-elegance.cz

Čalounění sedací soupravy

Pokud hledáte reprezentativní pohovku, nejvhodnější bude samozřejmě kůže a její imitace.

Pro udržování jsou nejpraktičtější volbou snímatelné potahy, které lze snadno vyprat v pračce. Pokud se čalounění něco stane, nebo prostě zatoužíte po změně, jednoduše je nahradíte jinými potahy.

Základní popis nejčastějších materiálů naleznete níže:

Mikrovlákno má luxusní vzhled a snadno se udržuje.
Mikroplyš se používá jako potah nejčastěji. Zaručuje vysokou odolnost proti ušpinění a dobrou čistitelnost.
Žinylka je náchylná k rychlému ušpinění. Čištění nebývá snadné a výsledek nemusí být stoprocentní.
Mikrofáze​ se hodí ke každodennímu užívání. I přes nízkou cenu má velmi dobrou odolnost proti špinění a lze jí snadno čistit.
Umělé usně/ekokůže​ jsou velmi vhodné pro alergiky, dají se velmi snadno čistit vlažnou vodou s příměsí trochy saponátu. Na rozdíl od svých předchůdců už nemají tentenci k popraskání v místech častého kontaktu.
Pravá kůže​ působí elegantně a pohodlně. Oblíbená je také pro své snadné čištění.
Pokud jsou v rodině malé děti, je vhodné sáhnout po zalakované kůži. K údržbě takovéto čalouněné sedací soupravy pak stačí voda s mýdlem, kterou následně setřete dosucha.

Jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem sedací soupravy? Dali jste přednost rohové, nebo modulární variantě? Napište nám do diskuze pod článkem.

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat skleničky na víno
Další článekJaký vybrat spacák

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ