Spacích pytlů je nepřeberné množství. Pojďme se podívat na základní parametry, podle kterých je dobré se při nákupu orientovat.

Jaký typ spacáku je nejlepší?

Na výběr máte ze dvou hlavních tvarů, kterými jsou dekový spacák a takzvaná mumie.

Dekový spacák je pojmenován podle své praktické funkce. Po rozepnutí zipu se totiž promění v obyčejnou prošívanou deku. Pokud hledáte spacák k přespání v nenáročných podmínkách na chatě, v tělocvičně, nebo pod širákem v teplém klimatu, máme pro vás skvělou zprávu. Už totiž nemusíte dále číst a sáhněte po této variantě, nabízející pohodlný spánek díky dostatečnému prostoru uvnitř.

Spacák Mumie je určen do chladnějšího počasí. Vychází ze skutečnosti, že čím méně prostoru je uvnitř, tím snadněji ho lidské tělo vytopí na potřebnou teplotu. Spací pytel typu mumie však může být méně příjemný lidem s klaustrofobickými tendencemi.

Spacák pro dva je vlastně zvětšená verze spacího pytle typu deka. Vhodný je pouze pro páry, kterým vyhovuje pro spánek stejná teplota. Spací pytel pro dva však můžete často získat i spojením dvou samostatných spacáků. Tato varianta však vykazuje vyšší tepelné ztráty kvůli zipu a po sbalení zabírá mnohem více místa.

Jakou velikost spacáku

Jak už jsme naznačili výše, každý zbytečný objem uvnitř spacáku znamená náročnější vytápění. Není tedy dobré si pořizovat zbytečně široký nebo dlouhý pytel. Spacák by měl být delší než vy maximálně o 15-20 cm.

Toto pravidlo bohužel platí i pro dětské spacáky. Výrobci jsou si této skutečnosti vědomi, a proto se spacáky pro děti vyrábějí s nastavitelnou délkou. Není tedy potřeba kupovat každý rok nový dětský spací pytel.

Nepřehánějte to ale ani s přiléhavostí. V těsně obepínaných místech se spacímu pytli ztenčuje izolační vrstva, čímž dochází k úniku tepla.

Peří vs. duté vlákno

Když mluvíme o izolační vrstvě, při výběru budete mít dilema mezi dvěma hlavními konkurenty. Jsou jimi peří a duté vlákno.

Péřové spacáky nabízejí ty nejlepší izolační vlastnosti. Pro pohodlný spánek při stejném mrazu bude spacák z dutých vláken vždy o něco těžší a objemnější, než ten z prachového peří.
Nevýhodou peří je náročnější údržba (zejména delší schnutí) a vyšší cena.
Peří je ideální do tuhých mrazů a suché zimy.

Spacák s dutými vlákny je naopak vhodný do vlhka a na výlety, při kterých nebude moc času na jeho delší sušení. Syntetická vlákna jsou také vhodnější pro alergiky.
U syntetiky dávejte přednost značkovým materiálům. Některá no-name vlákna totiž nemusí být vůbec dutá, nebo nemají správné parametry. Takový spacák nedýchá a rychleji ztrácí své izolační vlastnosti.
V Čechách jsou za nejkvalitnější spacáky považovány například výrobky firem Coleman, Prima, Hannah nebo Husky.

Konstrukce spacáku

Pokud se podíváte zkrz spací pytel proti světlu, v místě švů by nemělo ve větší míře nic prosvítat. Pokud se tak stalo, nalezli jste takzvané studené švy. Jedná se o místa, kde došlo k prošití celého spacího pytle naskrz a kde bude docházet ke značnému úniku tepla.

Vnější a vnitřní tkanina

Vnitřní tkanina musí být co nejprodyšnější, aby usnadnila odvod par. Naproti tomu vnější tkanina pro venkovní použití musí kromě prodyšnosti zajistit také neprofouknutelnost a nepromokavost, aby zabránila navlhnutí izolační náplně. Prodyšnost a nepromokavost jsou samozřejmě protichůdné požadavky, takže při si nákupu sami stanovte své priority podle toho, kde budete spacák nejčastěji používat. Expediční spacák do hor bude zajisté jiný, než ultra-lehký spacák na kolo.
Pokud máte kvalitní stan, není potřeba řešit nepromokavost spacáku.

Zkontrolujte i zip spacáku. Zip by měl být zevnitř překrytý, aby ním neunikalo důležité teplo.

Jak teplý spacák

Dnes již všechny spací pytle disponují standardizovaným označením teploty, do které jsou určeny. Teplot je na spacáku uvedeno hned několik. V praxi nás při nákupu zajímá takzvaná komfortní a limitní teplota.

Komfortní teplota určuje teplotu okolí, při které se v daném spacáku pohodlně vyspí ženy, děti a starší lidé.
Limitní teplota je údaj, pode kterého by měli spacák vybírat muži standardní postavy.

Samozřejmě lidé s horším metabolismem, nižším tlakem a s věčně studenými prsty by měli sáhnout po spacáku do ještě nižších teplot. Pocitová teplota uvnitř spacáku poklesne také v případě větrného a vlhkého počasí. Pokud se chystáte do náričných podmínek, přečtěte si také článek ve kterém vám poradíme, jakou karimatku na zimu.

Příjemné bonusy

Praktickou výbavou mohou být vnitřní kapsičky na doklady a cennosti, které oceníte v případě přespávání mezi cizími lidmi. Výhodou jsou také anatomicky řešené kapuce, vnitřní zateplovací límce a systémy proti zadrhávání zipu.

Jaké jsou vaše nejlepší a naopak nejhorší zkušenosti se spacákem? Napište nám je do diskuze pod článkem.

Prodej spacáků
Výprodej spacáků se slevou najdete na Mall.cz. Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku.
Sdílejte
Předchozí článekPodle čeho vybírat pohovku
Další článekJak vybrat správný stan

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ