Díky jednomu z našich předchozích článků už víte jak vybrat spacák, ovšem bez dobré karimatky se jen těžko dobře vyspíte i v tom nejlepším spacím pytli. Pojďme se tedy podívat jakou karimatku vybrat do stanu, na zimu, nebo na přespání pod střechou.

Pěnová karimatka

Pěnová karimatka
Pěnová karimatka na sport a občasné využití

Nejlevnější karimatky tohoto typu jsou z polyprophylenu (polootevřené póry), vyráběné nejčastěji v tloušťce 5 až 10  milimetrů. Při častějším používání však počítejte s trvalým vymačkáním a zlomkovou tloušťku.
Tyto karimatky doporučujeme zejména pro příležitostné využití v nenáročných podmínkách lidem, kteří nechtějí příliš investovat do svého vybavení.

Dražší pěnové karimatky využívají pokročilejších materiálů, například EVA s uzavřenými póry „evamatky“.
Tyto karimatky mají vyšší pevnost než polyprophylenové a nenasákají vodu. Z uzavřených pórů také neuniká vyhřátý vzduch.

Jelikož uzavřené póry nenasákají potem, jedná se o ideální karimatku na cvičení a jógu.

+ nejlevnější karimatky
+ nízká hmotnost
+ snadná úprava tvaru nůžkami
– kratší životnost
– větší objem

Alumatky

Alu-matka
Alumatka lépe izoluje

Jedná se o funkční upgrade pěnové karimatky, která je z jedné strany vybavena hliníkovou fólií. Díky tomu mohou být tyto karimatky nejtenčí (zpravidla od 3 mm). Tenčí provedení má za následek nižší pohodlí při spánku, ovšem karimatka je výrazně lehčí.
Alumatka se používá lesklou stranou nahoru, aby odrážela teplo spět k vašemu tělu.

+ kompaktnější rozměry
+ lepší tepelná izolace než pěna
– nízký komfort

Nafukovací karimatky

Výhoda tohoto řešení je nasnadě. Po sbalení zabírají skutečně minimum prostoru. Zejména levné nafukovací karimatky však nabízejí spíše negativa a hodí se hlavně pro spaní v tělocvičně a v teple. Pohodlná je také jako karimatka do stanu v kempu.

prodej karimatek do stanu
Karimatky ve slevě najdete na Mall.cz. Klikněte na obrázek pro zobrazení aktuální nabídky…

Vzduchu se do karimatky vejde skutečně mnoho a nafouknout ji po celodenním výšlapu nemusí být tak jednoduché.
Kromě tenké vrstvy látky vás od země dělí pouze vzduch, který zejména u levnějších řešení slušně cirkuluje a v zimě vás zespodu může chladit. Pokud se vám nepodaří karimatku nafouknout na maximum, může se dokonce stát, že ji na některých místech promáčknete a ucítíte nerovnosti povrchu pod vámi.
Kvalitní nafukovací matrace by měla obsahovat i hliníkové fólie a mnoho komor, zabraňujících volné cirkulaci vzduchu. To mají například karimatky Thermarest.

+ nejmenší objem
+ nízká hmotnost
– náročnější foukání
– horší tepelná izolace
– může se propíchnout

Samonafukovací karimatky

Samonafukovací karimatky
Samonafukovací karimatky na zimu se dělají ve větší tloušťce

Jedná se vlastně o kombinaci pěnové a nafukovací karimatky. Uvnitř nafukovačky je pěna s extrémně velkými póry, z nichž se při balení vymáčkne vzduch a karimatka tak zabírá minimální objem. Vyrábějí se i extrémně malé 120 cm dlouhé karimatky, které hmotností soupeří s pěnovými a zabírají menší objem. Pod nohy si dá cestovatel oblečení nebo batoh.
Při rozbalování se po otevření ventilku pěna sama do určité míry nafoukne a zbylý vzduch do plné tvrdosti doplní nocležník snadno svým dechem.

Díky materiálu uvnitř vzduch necirkuluje a samonafukovací karimatka je tak ideální karimatkou na zimu.

Kvalitnější výrobky mají kovové ventilky, kterým neublíží ani rozšlápnutí a nabízejí prodlouženou záruku. Levné samonafukovací karimatky mohou dříve začít ufukovat, čímž ztrácejí své izolační vlastnosti.
Samonafukovačkám prospívá skladování v rozložením stavu, a to zejména za horkého počasí a na slunci.

+ snadné nafouknutí
+ vysoký komfort
+ nízký objem
– náročnější skladování
– možnost propíchnutí
– vyšší hmotnost
– vyšší cena

Závěrem

Z výše uvedených kladů a závěrů si snadno zvolíte ideální karimatku pro své potřeby.

Pokud jste jich už pár vystřídali, napište nám do diskuze pod článkem své zkušenosti a rady, na co si dát pozor při nákupu.

Sdílejte
Předchozí článekJak stahovat a uploadovat soubory co nejrychleji?
Další článekJaký kočárek pro dvojčata

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ