Máte větší byt, dům, nebo trávíte hodně času na chalupě a miminko necháváte spát mimo hlavní dění? Pak pro svůj klid i bezpečí miminka připište moderní elektronickou chůvičku na svůj seznam výbavičky pro miminko. Pojďme se podívat podle čeho vybírat.

Digitální vs. analogová chůvička

Prvním velkým dilematem při výběru je zvážení výhod i nevýhod digitálního a analogového signálu:

Digitální chůvička je vhodná do zarušenějšího městského prostředí, kde si v jednom domě poradí i s několika dalšími chůvičkami. Kvůli vyšším frekvencím jí však můžou vadit překážky ve formě zdí a stromů, které se vyskytují mezi vysílačem a přijímačem. Pokud víte že bude překážek hodně, zvolte model s vyšším dosahem.
Digitální dětské chůvičky poskytují lepší kvalitu zvuku a nebude vás rušit chrastění, vyvolané mikrovlnkou, nebo třeba bouřkou.

Analogové chůvičky jsou levnější než digitální a nabízejí vyšší dosah při stejném výkonu. Nevadí jim tolik překážky v přímé viditelnosti mezi vysílačem a přijímačem. Kvalita zvuku je o něco horší a ve městě mohou být hodně rušeny. Pokud bydlíte blízko silnice, můžete v některých modelech zaslechnout dokonce konverzaci řidičů kamionu 🙂

Bydlíte-li ale na vesnici s minimálním rušením, analog nejspíše bohatě postačí.

Prodej chůviček
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky na Pilulka.cz

Vyplatí se dvojsměrná chůvička?

Obousměrná dětská chůvička umožňuje rodičům promlouvat k dítěti. Zvuk je ale u současných modelů poměrně zkreslený a dítě spíše rozruší, než aby ho uklidnil. Funkci tak využijete maximálně při komunikaci s manželem, který nemůže najít náhradní dudlík. Alespoň někoho tedy obousměrná chůvička uklidní…

Videochůvičky

U chůvičky s kamerou se musíte smířit s kratším dosahem větší náchylností k rušení signálu. Většina přístrojů s kamerou funguje na frekvenci 2,4 GHz (jako WiFi), takže jim dosah snižují překážky v přímé viditelnosti. Kvalitnější videochůvičky přenášejí obraz a zvuk na různých frekvencích. Tudíž je lze použít i jako klasické chůvičky.
Každá chůvička s videem by měla disponovat také systémem pro noční vidění.

Abychom k sobě ale byli upřímní, obraz stejně nejspíše nebudete stíhat sledovat a když se dítě rozbrečí, budete muset přijít osobně tak či tak.

Chůvička se slevou
Klikněte pro zobrazení nabídky chůviček se slevou v akci na Mall.cz

WiFi IP kamery s funkcí chůvičky

Zajímavým produktem pro vnitřní použití jsou kamery, schopné streamovat obraz přes internet. Některé se prodávají i se sledovacím zařízením, ovšem u všech je možné sledovat obraz i na vašem chytrém telefonu a tabeltu, ať jste jakkoliv daleko.

Jak jsme psali výše, na sledování videa non-stop rozhodně není čas, takže pokud vás láká tato volba, kupte si model s detekcí pohybu a zvuku.
Ověřte si, že vás aplikace upozorní na plačící dítě i v případě, že běží na pozadí mobilního telefonu.

Další praktické funkce chůvičky

Podle plánovaného využití se rozhodněte, jestli využijete následující přídavné funkce chůviček:

  • noční světlo
  • měření teploty – oceníte zejména v případě, že necháváte miminko na zahradě, kde může začít pařit sluníčko
  • pager k vyhledání ztraceného přijímače – pokud patříte mezi věčné hledače věcí
  • konektor na sluchátka
  • optická signalizace – abyste nepřehlédli pláč dítěte v hlučnějším prostředí
  • vibrační vyzvánění – pokud máte chůvičku v kapse na párty
  • přehrávání ukolébavek
  • funkce VOX – chůvička vysílá pouze po detekování zvýšené hladiny zvuku. Funkci každý výrobce (Philips Avent, Ikea, Motorola…) může označovat jiným názvem.

Indikace navázaného spojení

Chůvička pro děti
Klikněte pro nabídku eShopu prodeti.cz

Velice praktická funkce, díky které budete upozorněni na přerušené spojení mezi vysílačem a přijímačem. K tomu může dojít v důsledku vybití baterií ve vysílači, nebo pokud se s přijímačem vzdálíte příliš daleko od miminka.

Napájení

Nejpraktičtějším řešením je, když vysílač i přijímač podporují napájení ze sítě i vestavěnými bateriemi.
Praktické je i řešení, kdy dětský vysílač slouží jako základna, ve které se rodičovský díl nabíjí.
Pozor na vysílače, které nedisponují provozem na baterie. Nebudete je moci využít pro spaní na zahradě před domem.

Elektronický smog a vyzařování chůviček

Dětské elektronické chůvičky někteří lidé zavrhují, protože nechtějí „ozařovat“ miminko již od malička elektromagnetickým zářením. Je skutečně používání chůvičky nebezpečné a nezdravé?

Při odpovědi na tuto otázku si stačí uvědomit, kolik zdrojů záření máme kolem sebe. Na kolika frekvencích můžete naladit rádio, vysílající z několikakilometrové vzdálenosti. Podívejte se kolik WiFi sítí máte ve svém okolí. Mobilní telefony mají mnohonásobně vyšší výkon, než chůvičky.
Elektronická chůvička má vzhledem ke svému pár set metrovému dosahu skutečně minimální výkon, který se ve výše popsané vysílačové džungli rozhodně ztratí.

Závěrečné shrnutí

Pokud žijete v malém bytě a moc necestujete, investice do chůvičky je zbytečná a postačí otevřené dveře do pokojíčku.
Pokud žijete ve městě, vyplatí se investice do digitální chůvičky, ovšem v méně rušivém prostředí postačí i analogová.

Pro sporadické využití v tichém prostředí postačí i aplikace chůvičky v chytrém mobilním telefonu. Ta při zachycení pláče vytočí přednastavené telefonní číslo.

Náš tip: Přidejte chůvičku na svůj seznam dětské výbavičky. Tomikup seznam snadno odsdílíte s rodinou a dostanete pouze věci, které vám ve výbavičce ještě chybí. Nehrozí pak že postupně dostanete 30 dětských dudlíků 🙂

výbavička pro miminko - seznam
Ukázka seznamu přání pro miminko na Tomikup.cz

A jaké jsou vaše zkušenosti s chůvičkami? Napište nám do diskuze pod článkem své rady a recenze chůviček, které jste vyzkoušeli.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat freestyle koloběžku na skákání
Další článekMonitor dechu - jaký vybrat?

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ