Monitor dechu je detektor pohybu, který kontroluje, zda se novorozenec alespoň jednou za 20 vteřin pohne (nadechne). Při delší zástavě dechu „apnoe“ může dojít i u zdravých dětí k takzvanému syndromu náhlého úmrtí novorozence (SIDS). Ten ročně v ČR postihne kolem 25 dětí, přičemž mírně častěji se jedná o chlapce.

Volba konstrukce

Jak funguje monitor dechu jsme si vysvětlili a nyní se pojďme podívat na hlavní dilema, které může při jeho nákupu nastat.

Deskový monitor dechu

Nejdéle vyráběný typ, který je pro dítě nejpohodlnější. Senzor má tvar destičky, na které dítě leží. Od desky vede kabel k vyhodnocovací jednotce, která v případě potřeby spustí alarm. Dítě není nikterak omezováno v pohybu. Může se však stát, že se miminko přesune mimo desku, čímž spustí planý poplach. To lze vyřešit dvěmi podložkami, které pokryjí celou postýlku. Druhá deska může být napevno nainstalovaná v kočárku a přenášet pak budete pouze řídící jednotku.

Některé desky nemohou být umístěny na rošt a je potřeba je vypodložit překliškou. Taktéž si přečtěte maximální tloušťku matrace, přes kterou ještě deska dokáže detekovat pohyb.

+ pohodlnější pro dítě
+ možnost dokoupení desky
– složitější pří více postýlkách/ kočárku
– akční děti se mohou dostat mimo desku

Monitor dechu pro dvojčata

Někteří výrobcí deskových monitorů vyrábějí také verzi pro dvojčata. Dvě až čtyři desky pak vyhodnocuje jediná řídící jednotka, což je levnější. Vždy se však ujistěte, že je řídící jednotka správně nastavena právě na tuto funkci.

POZOR: Pokud dvojčata umístíte na podložky, o kterých si řídící jednotka myslí, že leží v jediné postýlce, spustí alarm jedině v případě, že detekuje zástavu dechu na obou.

Pro dvojčata ve stejné postýlce je jedinou variantou mobilní „plenkový“ monitor dechu, o kterém si řekneme níže.

monitor dechu - Prodej
Deskový i mobilní monitor dechu ve slevě na Mall.cz – klikněte pro aktuální nabídku.

Plenkový monitor dechu

Senzor se včetně řídící jednotky připíná na plenku dítěte, takže není potřeba složitě přesouvat a zapojovat senzorovou desku. Mobilní monitor je ideální, pokud spí dítě často na různých místech, a to včetně případu, kdy spí v posteli s rodiči.
V kočárku samozřejmě (stejně jako deskový) funguje správně pouze v případě, že je kočár zaparkovaný. Za jízdy by detekoval pohyb i v případě apnoe.

Akčnější děti může malinko omezovat v pohybu a pokud máte rozlehlýbyt, počítejte s možností utlumení alarmu peřinkou. Hlasitost si raději vyzkoušejte.
Dražší modely při alarmu také vibrují, čímž mohou dítě stimulovat k nádechu.

+ snadné použití na více místech
+ po vyndání z postýlky se nespustí alarm
+ dokáže stimulovat dítě vibracemi
– mírně omezuje v pohybu
– peřinka tlumí pípání

Monitor dechu pro předčasně narozené děti

Pro nedonošené děti je vhodnější deskový monitor dechu. Plenky, za něž se mobilní monitor zacvakává, bývají nedonošeným dětem poměrně velké. Je tudíž těžké zajistit, aby byl monitor pevně přitištěn k jejich bříšku.

Použitý monitor dechu z bazaru

Diskuse jsou plné nabídek použitých dětských monitorů. Ty atestované, prodávané jako zdravotnická pomůcka, slouží non-stop v nemocnicích a s delší životností nemají problém. U levnějších je potřeba být na pozoru a pečlivě otestovat, zda fungují správně. Deskové by měly spustit alarm po vyndání dítěte z postýlky, plenkové pak po odložení senzoru třeba na stůl.

monitory dechu
Na Alza.cz najdete také diskuze a recenze u jednotlivých produtků

Jak dlouho používat monitor dechu?

Výrobci doporučují používání do jednoho roku, ovšem otázkou je, do jaké míry tuto dobu propagují z důvodu vyšších tržeb (jinak by se vyplatilo spíše půjčování).
Při pročítání onformací o syndromu náhlého úmrtí novorozence (SIDS) se však skoro všude dočtete o maximálním riziku u kojenců mezi 2. a 4. měsícem života. Jak dlouho budete monitor dechu používat tedy záleží spíše na tom, komu budete více věřit.

Monitor dechu s chůvičkou

Výrobci nabízejí také kombinaci monitoru s elektronickou chůvičkou, ovšem úspora zpravidla není zas tak velká. Navíc jak jsme si uvedli výše, monitor můžete po půl roce prodat, kdežto chůvičk uvyužijete i u větších dětí. Zejména pokud sisponuje videem.

Doporučujeme tedy zakoupit oba přístroje zvlášť, s čímž vám pomůže náš dřívější článek Jakou chůvičku.

Toliko naše rady k výběru a přejeme aby všechny poplachy byly jen plaché. Napište nám své zkušenosti s monitory dechu i případnédotazy do diskuze pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJakou vybrat dětskou chůvičku
Další článekJak stahovat a uploadovat soubory co nejrychleji?

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ