Čekáte dvojčata? Gratulujeme! Příchod dvojčat do rodiny znamená sice dvojnásobnou radost, ale také dvojnásobnou starost. A první takovou starostí může být výběr kočárku.

Pokud jste se již po nějakém kočárku pro dvojčata dívali, pravděpodobně jste si všimli, že kočárky pro dvojčátka lze rozdělit na dvě hlavní skupiny. Na kočárky se sedačkami/korbičkami za sebou a na kočárky se sedačkami/korbičkami vedle sebe. Nedá se říci, že jedno uspořádání sedaček je lepší než druhé. Každá rodina má jiné podmínky a každé tedy bude vyhovovat něco jiného.

Kočárky pro dvojčátka vedle sebe

Kočárek pro dvojčata vedle sebe
Kočárek pro dvojčátka vedle sebe

Kočárky se sedačkami vedle sebe jsou velmi praktické v tom, že máme k oběma dětem dobrý přístup, a starší děti v nich spolu mohou snáze komunikovat. Velkou nevýhodou těchto kočárků je jejich šířka, a tedy jejich značná prostorová náročnost. V případě, že si vyberete tento typ kočárku, dobře si promyslete, kam všude budete chtít s kočárkem jezdit, a jestli se tam vůbec vejdete. Největší problém mohou tvořit úzké vchodové dveře. Neberte v úvahu pouze dveře od vašeho domu, ale také všech domů, kam hodláte s dětmi často jezdit (domy babiček, kamarádek, ordinace pediatra, …). Problémy mohou také tvořit příliš úzké uličky v obchodech, malé výtahy, úzké eskalátory, chodníky atp. Kočárky s uspořádáním sedaček a korbiček vedle sebe by se tedy daly doporučit spíše rodinám bydlícím na vsi či malém městě, kde nemusí tolik řešit prostorové problémy.

Kočárky pro dvojčata za sebou

Kočárek pro dvojčata za sebou
Kočárek pro dvojčata za sebou

Kočárky se sedačkami za sebou jsou výhodné v tom, že jsou široké stejně jako běžné kočárky pro jedno dítě, a vejdou se tedy snáze do užších prostorů. Jejich nevýhodou může někdy být jejich přílišná délka. V tomto případě bývá obtížné vejít se s kočárkem do výtahů, MHD, a obecně se pak s kočárkem hůře manipuluje. Tento nepříjemný fakt mohou řešit takové kočárky, které mají sedačky sice za sebou, ale zároveň tak trochu nad sebou, čím se délka kočárku podstatně zkrátí, viz obrázek.

Hmotnost kočárku

Při vybírání vhodného kočárku pro dvojčátka je důležitým parametrem také hmotnost kočárku. Zde samozřejmě platí, že čím lehčí kočárek, tím lepší. Je důležité si uvědomit, že k hmotnosti samotného kočárku vám přibyde hmotnost dvou dětí (a váha jednoho dítěte se vám časem může vyšplhat až na 15 Kg), tíha nákupu pod kočárkem, přebalovací taška, hračky, fusaky… Z vlastní zkušenosti víme, že tlačit do kopce plně naložený kočárek s jedním dítětem není legrace. Natož pak se dvěma. Hmotnost kočárku také ovlivňuje pohodlnost zatáčení, nastupování do MHD, nakládání do auta apod. Doporučujeme tedy nebrat hmotnost kočárku na lehkou váhu.
Co nejnižší hmotnost je pak samozřejmostí u sportovního kočárku pro dvojčata.

Prodej kočárků pro dvojčata
Mall prodává kočárky se slevou – Klikněte na obrázek pro aktuální nabídku.

Další praktické vlastnosti kočárku pro dvojčata

Zkontrolujte si také, že kočárek, který plánujete koupit, má nezávislé polohování zádových opěrek. Je to výhodné v momentě, kdy v kočárku usne pouze jedno dítě. Spícímu dítěti sedačku sklopíte a bdící dítě může zůstat v klidu sedět. Některé kočárky na dvojčata také postrádají možnost libovolného otáčení sedaček po a proti směru jízdy. Jestliže je to pro vás důležité, doporučujeme si to u vybraného kočárku překontrolovat.

Baby jogger city select
Trojkombinace: Na kočárek BabyJogger lze umístit korbičku, autosedačku „vajíčko“ i sporťák.

Kočárek pro časté cestování autem

V případě, že plánujete jezdit s dvojčaty často autem, doporučujeme vybrat takový kočárek, na který se dají nasadit autosedačky. Korbičky ke kočárku pak můžete nechat doma, a tím ušetřit místo v kufru auta. Tato možnost je výhodná například tehdy, jedete-li nakoupit a děti berete s sebou. V tomto případě však nezapomeňte zkontrolovat kompatibilnost kočárku s danou autosedačkou. Většina kočárků podporuje nasazení pouze autosedačky určité značky. Často se také můžete setkat s tím, že nasazení autosedačky na kočárek vyžaduje zakoupení speciálního adaptéru, který se připevní na konstrukci kočárku a autosedačka se na něj nacvakne. Takzvaná trojkombinace ušetří rodičům dvojčat dost peněz.

Při vybírání vhodného kočárku je pro většinu lidí důležitá také cena. Kočárek pro dvojčata totiž často stojí i dvojnásobek toho, kolik stojí kočár na jedno dítě. Rodiče, kteří nechtějí utratit za kočárek životní úspory, by měli věnovat pozornost tomu, kolik příslušenství musí k základní verzi kočárku dokoupit. Často se jedná o různé adaptéry (na autosedačky, na korbičku, na sportovní sedačku), pláštěnky, sítě proti hmyzu atd. Někteří výrobci mají toto příslušenství v základní výbavě, někteří si je účtují zvlášť. Výsledná cena kočárku tak nakonec může být o několik tisíc vyšší, než jste si původně mysleli.

Bazarové kočárky pro dvojčata

Reflexní prvky
Myslete na bezpečnost při večerním kočárkování. Klikněte pro více informací

Když už se pozastavujeme u tématu pořizovací cena kočárku, bylo by dobré zmínit se i o nákupu kočárku z druhé ruky. Kočárek na dvojčata vás na bazaru vyjde opravdu o dost levněji, ale pokud se rozhodnete pro tuto možnost, doporučujeme si zboží u prodávajícího vyzvednout osobně a kočárek si předem pořádně vyzkoušet. Vyzkoušejte, jestli na něj lze pohodlně nasadit korbičky i sportovní sedačky pro starší děti, jestli se dá dobře složit a rozložit, jestli má v pořádku kolečka, a hlavně – jestli bazarový kočárek není rozviklaný a špatně ovladatelný. Nezapomínejte, že kočárky pro dvojčata jsou vyráběny ze stejných materiálů, jako kočárky pro jedno dítě, ale jejich zátěž je dvojnásobná. Bohužel se tento fakt na starších a hodně používaných kočárcích projevuje, a po čase se s nimi špatně manipuluje. Nestyďte se tedy použitý kočárek pořádně otestovat. Vaše děti v něm budete vozit každý den až 3 roky, takže by nebylo jeho kondici podcenit.

Pokusili jsme se vás provést nejdůležitějšími body, které by mohly ovlivnit váš výběr kočárku pro dvojčata. Doufáme, že vám tento článek pomůže a výběr toho nejlepšího kočárku vám usnadní.

Napište nám své zkušenosti, recenze a dotazy do diskuze pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat karimatku
Další článekO magazínu Tomikup

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ