Při výběru gramofonu záleží zejména na způsobu, jakým ho plánujete využívat. Pro příležitostné přehrávání gramodesek po babičce postačí i ten nejlevnější model a nemusíte dále číst.

Pokud chcete gramofon využít k digitalizaci starých gramodesek, budete potřebovat vstup na USB nebo SD kartu. Gramofony s USB už na našem trhu nejsou žádnou výjimkou. Stejně tak je standardem výstup na sluchátka.

Pro náročnější posluchače pak bude hrát roli mnoho parametrů, o kterých si řekneme níže.
Pokud pak vybíráte gramofon z pozice DJ, nebo ho chcete dokonce do nahrávacího studia budou parametry pro výběr opět někde jinde a o těchto specifikách si napíšeme v samostatném článku.

Obecně platí, že je dobré koupit gramofon s volbou rychlosti otáček. Nejčastěji byly desky nahrávány rychlostí 33 a 45, ovšem výjimkou není ani 78 otáček za minutu.

Řemínkový vs. přímý pohon gramofonu

U levnějších gramofonů zprostředkovává přenos energie z motoru na talíř řemínek. U tohoto řešení může občas rychlost otáček mírně kolísat. Hlavní problém však nastane po vytahání řemínku. Ten pak začne prokluzovat a je potřeba ho vyměnit.

Pokud chcete bezstarostný a trvanlivý pohon, volte přímou variantu, u které je motor přímo součástí talíře. Jeho pohyb je velice přesný a nedochází ke změnám rychlosti otáčení. Tento typ pohonu využívají všecny gramofony pro DJe.

Rovné, nebo zahnuté raménko?

Setkat se můžete s oběma typy. Rovné raménko sedí lépe v drážce, což oceníte zejména u starších desek.

Ramínko ve tvaru písmene S pak poskytuje kvalitnější zvuk, ovšem u ohraných desek může vypadávat z drážky.

Prodej gramofonů
Klikněte na obrázek a prohlédněte si nejrůznější gramofony v akci se slevou na Mall.cz

Přenosky a jehly do gramofonu

Na konci ramínka je přenoska, převádějící mechanické vibrace na elektrický signál. U některých typů je přenoska pevně spojena s jehlou a po opotřebení jehly je potřeba vyměnit obojí, což může být zbytečnou investicí.

Gramofonové jehly můžete pořídit sférické a eliptické:
Sférická gramofonová jehla lépe sedí v drážce a používají ji DJové pro scratching.
Eliptická gramofonová jehla nabízí lepší zvuk za cenu rychlejšího opotřebení vinylové desky.

A ještě rada na závěr. Zejména u levných gramofonů se informujte o dostupnosti náhradních dílů, případně si nějaké rovnou zakupte. Za 2 roky už nemusí být k dispozici a na bazaru se budou hledat těžko.

A jaké jsou vaše zkušenosti s gramofony? Co na nich milujete nejvíce? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak utišit plačící dítě
Další článekJak vybrat kvadrokoptéru s kamerou

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ