Létající drony na dálkové ovládání se těší velké oblibě nejen mezi profesionály, ale také mezi leteckými začátečníky. Důvodem je zejména čím dál nižší cena a široká nabídka, ze které si vybere skutečně každý.

Uvažujete také o pořízení vlastního stroje? Poradíme vám podle čeho vybírat drony s kamerou a na co si dát pozor při nákupu.

Jedním z hlavních kritérií při nákupu kvadrikoptéry by měla být cena a vůbec dostupnost náhradních dílů. Na nejlevnější drony nemusí být k sehnání náhradní vrtule, takže první pád může být i posledním.

Dálkové ovládání na létající kvadrokoptéry

U nejlevnějších modelů se můžete setkat s ovládáním pomocí smartphonu nebo tabletu. Drobné indoorové drony využívají Bluetooth, případně WiFi, takže jejich dosah může končit už na 20 metrech.

Nejkvalitnější létající drony využívají RC ovládání s dosahem v řádu kilometrů. Joystick je samozřejmě vždy lepší, než ovládání na dotykové obrazovce, kde si při řízení zakrýváte část obrazu.

Profesionální stroje využívají kopilota, který má na starost pouze práci s kamerou. Tyto stroje také můžete zakoupit bez ovládání, takže pokud k práci využíváte více koptér, můžete je všechny pilotovat svým oblíbeným ovladačem, na který jste zvyklí.

Ideální počet vrtulí dronu

Trikoptéra, kvadrokoptéra, hexakoptéra, nebo dokonce oktokoptéra? Jaký počet vrtulí je pro drona nejlepší? Volba počtu vrtulí je vždy kompromisem mezi obratností a stabilitou.

Čím více vrtulí, tím stabilnější dron bude ve větru, což využijete zejména při natáčení videa. Výhodou bude také vyšší výkon. Dron tak unese těžší náklad.

Menší počet vrtulí pak zaručuje větší mrštnost, kterou oceníte při akrobacii, i létání jen tak pro zábavu bez kamery.

Nejoblíbenějším kompromisem je čtyřvrtulová kvadrokoptéra.

kvadrikoptéra s kamerou
Kvadrokoptéra s kamerou

Drony s kamerou

Pokud chcete drona používat k pořizování fotografií či videa, máte dvě možnosti:

  • Pořídit si zvlášť drona a akční kameru – Řešení spíše pro profesionály, kteří si pohlídají vzájemnou kompatibilitu drona, stabilizace a kamery.
  • Hotový set je ideální pro začátečníky, ovšem dražší řešení dokážou nabídnout poloprofesionální kvalitu obrazu.

Stabilizace obrazu

Pro pořizování fotografií postačí stabilizace v jedné ose. Pokud však plánujete natáčet video, zapotřebí je dvou až tříosá stabilizace. Tu zajišťuje součástka, zvaná gimball.

Softwarová stabilizace obrazu je levnějším řešením, používaným zejména pro kvadrokoptéry s integrovanou kamerou. U té totiž není prostor pro mechanické stabilizační součástky. Softwarové řešení natočený záznam ořízne, takže má video na výstupu o něco nižší rozlišení.

 

Kolik stojí kvadrokoptéry s kamerou?

Létající drony s kamerou, které umí nabídnout kvalitní obraz už nejsou výsadou pouze pro profesionální filmaře. Drony si můžeme rozdělit do čtyř základních cenových hladin:

  • Do 10 tisíc korun – Drony pro začátečníky, kteří se teprve učí létat a spokojí se s nižší kvalitou obrazu
  • Do 20 tis. – Zde se už nemusíte stydět za obraz. Stabilizace obrazu nebo technické parametry však ještě nemusí být dokonalé.
  • Do 50 tis. – Poloprofesionální až profesionální outdoorové drony, schopné zaznamenat skvělé záběry z výšky. Samozřejmostí je 3osá stabilizace obrazu, 4K video, i živý náhled obrazu.
  • Nad 50 tis. – Kromě skvělých leteckých dovedností tyto drony dokáží unést i zrcadlovku. Standardem je zde ovládání s kopilotem, který se věnuje pouze kameře.

Drony DJI Phantom

Jako ukázku dronů se skvělým poměrem cena/ výkon jsme zvolili kvadrokoptéry DJI Phantom. Výrobky této čínské firmy jsou důkazem toho, že i za cenu od necelých 20.000,- Kč lze pořídit kvadrokoptéru s kamerou, za jejíž video se nemusí stydět leckterý profesionál. Zvolit si můžete z několika modelů, podle svých prefecencí a rozpočtu.

Nejvyšší smart drony firmy DJI můžete pilotovat na vzdálenost až 5 kilometrů, přičemž natáčejí kristalicky čisté video v rozlišení 4K. Umí se dokonce automaticky vyhýbat překážkám před sebou.

Prohlédněte si ukázkové video:

Jak se vám líbí? Jaké jsou vaše zkušenosti s drony? Napište nám do diskuse pod článkem.

 

 

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat gramofon
Další článekJe lepší elektrická, nebo benzínová řetězová pila?

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ