Od roku 2015 můžete na ulicích čím dál častěji zahlédnout samobalanční elektrická vozítka se 2 koly. Nejčastěji se jim říká hoverboard (chybně howerboard/ hower board), případně kolonožka. Na rozdíl od elektrické jednokolky se nejedná o ideální dopravní prostředek do města. Malá kolečka vyvede z rovnováhy každý větší kamínek a jízda po kočičích hlavách nebude žádným extra požitkem.

jak vybrat hoverboard

Jedná se však o skvělou zábavu, trénink rovnováhy, případně dopravní prostředek do hal s dokonale rovným povrchem. Pokud máte na své každodenní trase dokonalé chodníky s bezbariérovými nájezdy, lze však hoverboard používat i pro urychlení své dopravy po městě. Poradíme vám jak hoverboard vybírat.

Na kolonožce se naučíte jezdit do 5 minut

Jakou značku hoverboardu zvolit?

Doporučujeme vyhnout se bezejmenným hoverboardům a „gyroboardům“, nevystupujícím pod jasnou značkou. Takové výrobky mívají podezřele nízkou cenu a kvalita provedení tomu odpovídá. Z našeho testování vyplývá, že se u levných čínských napodobenin do měsíce začnou projevovat nepříjemné vůle ve středovém ložisku a kapacita baterie rychle klesá.

V ČR je etablovaná zejména značka Kolonožka, ovšem spoleh je i na Hovertrax, případně značku SXT.

Přečtěte si recenzi hover-boardu Kolonožka Rover.

Nabíječka ke kolonožce

Před nákupem se ujistěte, zda je nabíječka alespoň trochu chytrá a je vybavena ochranou proti přebíjení. V opačném případě by totiž nabíjení přes noc znamenalo poškození baterky a při každém nabíjení byste si museli nařizovat budík.

Baterie hoverboardu

Hořící howerboard
No-name čínské baterie mohou vzplanout

V roce 2015 byla situace s bateriemi čínských kopií tak špatná, že letecké společnosti v USA zakázaly přepravu hoverboardů na svých palubách. Pokud chcete mít jistotu dlouhé životnosti, ujistěte se že je vaše kolonožka vybavena značkovou baterií. Nejčastější jsou baterie Samsung, LG, případně Sanyo.

Výkon motoru

Dostatečně silná baterie utáhne také výkonnější motor. Dnes je standardem 350 W na každém kole. Dětem postačí i 250 wattů. Segway mini se chlubil 800 W na každém kole, ovšem takový výkon je vykoupen výrazně vyšší hmotností.

Maximální rychlost kolonožky

Zde se zpravidla setkáváme s rychlostí do 15 km/h. Důvod je jednoduchý. Vyšší rychlost by byla na našich chodnících nebezpečná. Pokud najedete ve vyšší rychlosti jedním kolem na kamínek či jinou překážku, kolonožka zatočí do strany a vaše tělo pokračuje v původním směru. V rychlosti do 15 km/ h se taková situace dá ještě ustát.

Dojezd hoverboardu

Pokud používáte gyroboard jako dopravní prostředek, rozhodně si nepřejete, aby vám v půlce cesty začala svítit kontrolka baterie. Stroj váží 10-15 kg, takže jeho nošení by nebylo žádným požitkem. Pokud si kolonožku pořizujete na zábavu před domem, nebude hrát dojezd takovou roli.

Jaká je ideální velikost kol kolonožky?

Je to jednoduché. Čím větší, tím lepší 🙂

Větší 10 palcová kola si lépe poradí s nerovnostmi, prahy, případně s jízdou v trávě a mírném terénu. Malá kolečka si pořizujte jedině v případě, že nechcete kolonožku používat pro osobní přepravu a máte ji jen na zábavu, či k dopravě po hale s dokonalou podlahou.

Hoverboardy a gyroboardy se slevou

Prohlédněte si aktuální nabídku na Alze, kde najdete i nové rozbalené kusy za skvělé ceny:

hoverboard prodej
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky hoverboardů v akci se slevou

Pokud potřebujete poradit s výběrem konkrétního produktu, stačí zavolat a naši odborníci vám rádi poradí.

Tak teď už víte jak vybrat hoverboard. Napište nám své zkušenosti s hoverboardy do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat pádlo na paddleboard
Další článekJak vybírat šperky, aby lichotily tvaru vašeho obličeje

1 komentář

  1. Když jsem viděla Hoverboard poprvé, byla jsem z něho skeptická a nechápala jsem, co na něm lidé vidí tak skvělého. Půjčila jsem si ho od kamarádky a musím říct, že mě nadchl. Koupila jsem ho a jsem s ním maximálně spokojená. Je to příjemné zpestření letních dní 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ