První otázka: Komu bude diář sloužit?

Při hledání vhodného diáře se nejprve zamyslete nad tím, k čemu ho jeho majitel/ka bude používat a jak vypadá jeho či její běžný týden.

Všechny diáře obsahují v první řadě… samozřejmě kalendář! Nejprve tedy zvolte vhodné kalendárium. Pro zaměstnaného byznysmena se bude hodit denní kalendář, kde každý list reprezentuje jeden den rozdělený do jednotlivých hodin, pro maminku od čtyř dětí bude vhodnější týdenní diář, kde přehledně uvidí například všechny kroužky a povinnosti celé rodiny. Pro studenty jsou ideální diáře s možností zapsání rozvrhů, kreativci zase ocení více prostoru na vlastní poznámky a nápady.

Malý, nebo velký diář?

Na velikosti při volbě diáře záleží, a to hodně! Pokud plánujete pořídit diář pro ženu, sáhněte raději po menší velikosti (např. formát A6 či A5), který se vejde i do přeplněné dámské kabelky. Pokud kupujete diář pro muže, nebojte se sáhnout po větším, prostornějším diáři.

Vazba diáře

Diáře mají nejčastěji kroužkovou („cvak“), nebo pevnou (lepenou či šitou) vazbu. U kroužkových diářů lze obvykle část nebo dokonce celý obsah vyměnit, takže jeden kvalitní diář může svému majiteli vydržet i řadu let. U diářů na jeden rok lze doporučit spíše šitou vazbu, která je pevnější a vydrží více než lepená. V obchodech můžete narazit i na diáře se spirálovou drátěnou vazbou – jedná se obvykle o ty nejlevnější typy a mají nejkratší „trvanlivost“.

Materiál diáře

Nejobvyklejší jsou diáře s papírovými deskami potaženými laminem, případně s deskami potaženými plastikovou vrstvou, (umělou) kůží či textilií. Plastikové a textilní diáře oproti papírovým obvykle vydrží i o něco surovější zacházení v průběhu roku a dají se v případě potřeby omýt. Kožené diáře mají většinou větší rozměry i váhu, ale zase jsou velmi reprezentativní a vhodné jako dárek. Ke koženému diáři je také často možné dokoupit zajímavé kožené doplňky, jako například pouzdro na vizitky či pero nebo třeba peněženku.

Zajímavou variantou, kterou ocení každý vyznavač eko-stylu, jsou diáře s deskami z recyklovaných materiálů, například ze starých vinylových desek. Tyto diáře bývají obvykle ručně vyráběné a prodávají se v limitovaných edicích.

Prodej diářů
Nejmodernější i levné diáře na Alze. Klikněte pro zobrazení slev.

Organizační, motivační a kreativní diáře

I diáře mají svoje trendy.

Jedním z nich jsou organizační diáře, které kombinují týdenní kalendárium a prostor pro seznam úkolů a připomínek pro daný týden. Majiteli organizačního diáře už nikdy žádné „to-do“ neuteče!

Žhavým trendem jsou tzv. motivační diáře, kde kalendárium doplňují zajímavé citáty a prostor pro vlastní projekty a cíle, s určením jednotlivých kroků, které k nim vedou.

Pro tvůrčí osobnosti se skvěle hodí tzv. kreativní diáře, které dávají svému majiteli dostatek prostoru vytvořit si pomocí samolepek, koláží, textů, malůvek atd. zcela originální diář přímo na míru.

Diář jako vánoční dárek

Jestli chcete darovat „lepší“ diář jako dárek, určitě nešlápnete vedle s některou z těchto značek: Moleskine, Paperblanks, Filofax, Deafmessanger, Doller, Clever Minds, nebo Mammadiář. Většinu z nich pořídíte třeba na Mallu:

Diáře
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky diářů na Mall.cz

Jaký typ diáře nejlépe vyhovuje vám? A nosíte ho s sebou, nebo má své pevné místo například v kanceláři na stole? Napište nám svoje rady a tipy do komentářů!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat zimní bundu
Další článekJak vybrat meteostanici
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ