Pokud se chystáte pořídit si první bezpilotní letadélko pro sebe, nebo chcete dron koupit třeba jako dárek, zamyslete se nejdříve nad následujícími body. S jejich pomocí pořídíte ten správný model.

Dron a vaše dovednosti

Jak moc to s dronem umíte? Pokud teprve začínáte a učíte se, určitě sáhněte po levnějším, menším modelu s nižším počtem vrtulí a postupně se propracovávejte k těm dražším a náročnějším na řízení. Když jako začátečník „zrušíte“ nebo dokonce ztratíte levný model, nebude vás to tolik mrzet.

Bezpilotní letadlo UAV a počet vrtulí

Chcete stabilnější, nebo naopak pohyblivější dron? Malá třírotorová trikoptéra či čtyřrotorová kvarokoptéra je ve vzduchu velmi obratná. Osmirotorová oktokoptéra je zase odolnější vůči větru, má vyšší tah a unese tedy větší zátěž a když se některý její motor ve vzduchu poškodí, obvykle s dronem zvládnete ještě přistát.

Multikoptéra a časový dolet

Jak dlouho chcete, aby dron vydržel letět na jedno nabití? Levnější modely dosahují letových časů v průměru do 7 minut. Drahé modely se udrží ve vzduchu 15-20 minut. Samozřejmě svou roli hrají také velikost baterie, hmotnost letounu a letové manévry, které ve vzduchu provádíte.

RC model a GPS

Chcete chytrý dron, který se umí sám vrátit „domů“? Dron vybavený GPSkou se zvládne vrátit na výchozí vzletové místo, sám doletí na předem zadané souřadnice, nebo vás bude schopný bez pilotáže sledovat ze vzduchu například při sjezdu terénu na snowboardu. Většina modelů dronů s GPS výbavou ale patří mezi ty finančně náročnější.

Multirotor a fotoaparát nebo kamera

Nejjednodušší drony vybavené fotoaparátem či jednoduchou kamerou stojí pár stovek. Samozřejmě platí, že co si zaplatíte, to dostane, a levnější modely mají tedy nižší rozlišení obrazu. Ale stále je to lepší než nic a pohled na vaše okolí z ptačí perspektivy i tak stojí za to!


 

Kvadrokoptéra a ovládání

Dálkovým ovládáním dron řídíte a manévrujete. Levnější modely se většinou ovládají chytrým telefonem nebo tabletem, ale pro citlivější, přesnější ovládání s delším dosahem sáhněte určitě po modelu se samostatným ovladačem.
Většina ovládání má dvě analogové páčky (podobně jako třeba ovládání pro herní konzole) a pracuje na frekvenci 2,4 GHz. Praktické jsou ovladače, které v reálném čase ukazují také výšku, rychlost, pozici škrticí klapky dronu a další užitečné údaje. Pro začátečníky je vhodný tzv. bezhlavý režim – to znamená, že když zmáčknete páčku ovládače v jednom směru, dron se bude pohybovat tímto směrem ve vztahu k vám. Zmáčknete doleva, dron poletí z vašeho pohledu doleva.

Prověřené značky dronů

Pro začátečníky postačí maličké drony či vrtulníky v ceně od pár set Kč. Také vyrábí například Technaxx,  JJRC, Dromida, Denver, Nine Eagles, Parrot či Syma.

Pokročilé uživatele určitě uspokojí drony například od výrobců DJI, Typhoon,nebo Yuneec.

Chystáte se koupit si dron pro sebe, či jím chcete někoho obdarovat? Anebo už dokonce máte s kvadrukoptérou něco nalétáno? Podělte se s námi o vaše tipy, zkušenosti a názory do diskuze!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat meteostanici
Další článekSkákací POGO tyč
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ