Skákací POGO tyče pod názvem Motostik (někdy také motostick) pamatují už naši tatínkové jako skvělou tréninkovou pomůcku pro jezdce motokrosu. Ti si pružinový motostik vyráběli i svépomocí, aby na něm mohli trénovat všemožné triky ve vzduchu. Dnes se z tohoto tréninkového doplňku vyvinul plnohodnotný sport, jehož možnosti krásně předvádějí například jezdci amerického týmu Xpogo:

V ČR patří mezi největší propagátory POGO tyčí zejména tým HOPsej.cz. V tomto eShopu vám s výběrem poradí mnohem fundovaněji, než když navštívíte jakékoliv jiné sportovní potřeby.

Skákací POGO tyče podle odpružení:

Při výběru POGO tyče na skákání  narazíte v ČR na dvě hlavní skupiny:

Pružinová POGO tyč

Tyče zejména pro začátečníky a lidi, kterým nejde o obří výskoky. Stejně tak jsou ideální volbou pro rodiče, kteří si nejsou jistí jak dlouho jejich ratolesti bude HOPsání bavit.

Za málo peněz dostanete hodně muziky, ale pružina časem měkne a zpravidla se nedá vyměnit. Výška skoku se nemůže se svými pár desítkami cm měřit s až 3 metry pneumatické tyče (světový rekord), ovšem i tak tyto tyče nabízejí skvělý trénink balancu a koordinace.

  • VÝHODY: nízká cena, provedení i pro nejmenší skokany od 20 kg, bezúdržbový provoz
  • NEVÝHODY: pružina časem měkne, nižší výška skoku, nemožnost nastavení tuhosti
POGO tyče
Kvalitní POGO tyče na HOPsej.cz

Pneumatický POGOstick

Stlačený vzduch představuje nejsofistikovanější variantu odpružení pogosticku. Náročnost precizního zpracování s sebou nese také vyšší cenu. Velká výhoda je však v tom, že na jediné tyči může HOPsat prakticky celá rodina. Unese 36 kilové dítě i 120 kg těžkou hlavu rodiny.

Plynulou nastavitelnost tuhosti tyče ocení zejména skokani, kteří se zlepšují a mohou si tak neustále zvyšovat tlak v pístu. V ČR se prodávají 2 značky pneumatických skákacích tyčí, a to francouzská TK8 a americké VURTEGO POGO.

Výhodou VURTEGO tyčí je nižší tření, vyšší kvalita zpracování, vyšší maximální výška skoku a hlavně výběr ze 3 velikostí:

pogo tyč sportovní potřeby
Velikosti skákacích pogo tyčí
  • VÝHODY: snadnější skákání, plynulé nastavení tuhosti od 36 do 120 kg, měkký doraz
  • NEVÝHODY: vyšší cena, nevyrábějí se pro nejmenší děti

V USA se prodávají i tyče s polymerovým tlumením, které je komfortem příjemnější než pružina, ovšem po čase se musí obměňovat.

Na co si dát pozor při nákupu pogostick

Nejčastější chybou je u nákupu levného pružinového pogo sticku snaha rodičů, aby tyč dítěti hodně dlouho vydržela. Pokud váží 40 kg, je skutečně nejvhodnější volbou tyč s nosností do 50 kg. Pokud chcete koupit tužší, je vhodné ji předtím vyzkoušet.

40 kilové dítě jen těžko zkrotí s motostik pro skokany do 80 kg. Skoky pro něj budou náročné a spíše mu tím tento sport zošklivíte.

Nevíte si s výběrem rady? Chcete si POGOstick vyzkoušet? Neváhejte se ozvat skokanům z týmu HOPsej.cz, případně se přihlaste na HOPsej CAMP, který se koná minimálně jednou ročně v Praze.

Ať to skáče!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat dron
Další článekSoutěžte s Tomikupem

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ