Pár rad úvodem pro správnou volbu dětského kola

1) Pokud neplánujete kolo jako překvapení, vždycky vezměte dítě na nákup s sebou, abyste snáze zvolili nejvhodnější velikost bicyklu.

2) Když pořizujete kolo „na slepo“, změřte si alespoň předem výšku dítěte a délku od rozkroku na zem.

3) Nekupujte větší kolo s tím, že do něj potomek doroste. Příliš velký bicykl bude mít řídítka moc vysoko, dítě bude sedět nepřirozeně natažené a kolo se mu bude celkově špatně ovládat.

4) Velikost kola vybírejte tak, aby dítě dosáhlo vždy spolehlivě na zem.

Ideální věk dítěte pro první kolo

Optimální čas pro pořízení prvního opravdového dětského bicyklu je mezi 3. a 4. rokem věku dítěte. Dítě má dostatečně rozvinutou motoriku pro ovládání kola a zároveň má obvykle již jízdní zkušenosti z odrážedla nebo tříkolky.

Nejmenší dětská kola mají jako součást výbavy tzv. balanční kolečka, která z nich dělají vlastně tříkolku. Tato pomocná kolečka je možné časem lehce přizvednout (užitečné pro učení se rovnováhy), nebo zcela sundat. Vzdálenost mezi stabilizačním kolečkem a zadním kolem by nicméně neměla být menší než 17,5 cm, vzdálenost od země pak max. 2,5 cm.

Rozměr ráfků dětského bicyklu

Velikosti dětských bicyklů se dělí podle průměru jejich kol, tzv. ráfků. Nedoporučujeme vybírat kolo jen podle věku – stejně staré děti mohou být různě velké a mohou mít i jiné dovednosti. Ideálním ukazatelem je vzdálenost od země k rozkroku dítěte, která by měla odpovídat výšce sedla nad zemí. Dítě pak bezpečně dosáhne nohama na zem. Orientační přehled uvádíme v tabulce:

Věk dítěte v rocích Vzdálenost rozkrok-zem v cm Průměr ráfků v palcích
2-4 45 12
4-6 50 16
6-9 60 20
9-12 65 24

 

 

Materiál a váha rámu dětského kola

Počítejte s tím, že dětské bicykly jsou v poměru k jezdci těžší než dospělácké. Při výběru rámu vezměte v úvahu, jak moc bude dítě kolo využívat. Pro běžné odpolední a víkendové ježdění postačí levnější ocelový rám, který je pevný, ale těžší, a má sklon ke korozi. Alternativou pro závodnější pojetí jízdy na kole jsou duralové rámy, které jsou stejně pevné, ale lehčí, ovšem také dražší.

Řídítka a sedlo pro dětský bicykl

Řídítka i sedlo je vhodné si prohlédnout a alespoň pohmatem vyzkoušet. Ujistěte se, že víte, jak nastavit výšku řídítek a sedla, a že oba upevňovací sloupky mají vyznačenou rysku minimálního zasunutí pro prevenci vyvrácení.

Dětské kolo a brzdy

U menších dětských bicyklů se brzdí především pomocí zpětného záběru kol. Menší dětská kola mívají i přední pákovou brzdu, kterou ale děti obvykle nedokáží efektivně stisknout a která slouží spíše pro seznámení dítěte s novým pohybem. Pozor! Pokud je dětské kolo vybaveno pouze jednou, tedy přední pákovou brzdou, je vhodné její umístění vpravo na řídítkách – jako příprava na „dospělácký“ bicykl, který má nalevo umístěnou přední a napravo hlavní zadní brzdu.

Ruční brzdy u dětského kola by měly být seřiditelné, aby je šlo přizpůsobit na míru kratším a slabším dětským prstíkům. Upevňovací šrouby by měly mít zajištění proti samovolnému uvolnění.

Nejobvyklejší jsou u dětských bicyklů tzv. véčkové (čelisťové) brzdy, které brzdí třením gumové plochy o ráfek. Jejich výhodou je nízká cena a malá náročnost na údržbu, nevýhodou je horší účinnost za mokra. Doporučujeme zkontrolovat, zda mají ráfky zvažovaného dětského bicyklu vhodnou brzdnou plochu. Hliníkové ráfky bývají často špatně profilované a brzdí hůř než kvalitnější ocelové ráfky. Plastové ráfky s hrubým povrchem se zase snadněji „kousnou“ a dochází k přebržďování.

Méně časté jsou u dětských kol kotoučové brzdy, které brzdí dobře za každého počasí, ale jsou náročnější na údržbu.

Kde koupit levné dětské kolo?

Levná i kvalitní kola pro děti najdete například na Mall.cz, kde najdete s pomocí filtrů ten pravý bicykl během pár minut. Pro zobrazení aktuální nabídky stačí kliknout na následující filtr:

Bicykl pro děti
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky dětských kol

Děti a bezpečná jízda na kole

Vlastnosti jízdních kol definuje speciální bezpečnostní norma ČSN EN 14765+A1, která nařizuje mj. bezpečné zakrytí řetězu, konců šroubů a lanek či nutnost zaoblených hran bez ostrých výstupků. V každém případě doporučujeme, abyste si všechna potenciálně nebezpečná místa dětského bicyklu důkladně zkontrolovali sami. Zvláště u menších dětských kol se zaměřte na bezpečné zakončení řídítek (ideální jsou tzv. gripy), na obalení hrazdičky řídítek ochranou pěnou a na kompletní zakrytí řetězu plastovým chráničem.

Vhodné je kolo pro dítě dovybavit odrazkami a zvonkem nebo klaksonem (jestli na něj máte nervy ). Naprostou samozřejmostí je cyklistická helma a nejlépe i rukavice, které brání odření dlaní.

Doporučujeme také dítěti důkladně vysvětlit rozdíl mezi zadní a přední brzdou, nejlépe s názornou ukázkou, co se stane, když prudce zabrzdí jen přední brzdou. Předveďte mu, jak se kolo se postaví na přední kolo a cyklista (třeba oblíbený plyšák) na sedle přeletí přes řídítka.

Prověřená dětská kola

Zvlášť u prvního dětského bicyklu nedoporučujeme nákup v hypermarketu, ale raději se obraťte na specializovanou prodejnu. Dejte si pozor na podezřele levná kola, která bohužel často neodpovídají bezpečnostním normám. Dbejte, aby dětský bicykl měl návod s údaji pro bezpečný provoz, pro údržbu kola a také s informacemi týkajícími se maximální nosnosti.

Mezi kvalitní prověřené značky dětských kol patří například:

  • 4EVER
  • Arcore
  • Author
  • Devron
  • Galaxy
  • Head
  • Kellys
  • Leader Fox
  • Rock Machine
  • Scott

Až váš potomek dosáhne v jízdě na kole naprosté virtuozity a vy mu to budete chtít trochu zkomplikovat, překvapte ho třeba velocipedem 🙂

Pokud už jste kolo pro dítě vybrali a hledáte teď ideální model pro sebe, doporučujeme článek Jak vybrat kolo

Máte už nákup prvního dětského kola za sebou? Budeme rádi za vaše tipy a doporučení v diskuzi pod článkem!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat dárek na poslední chvíli
Další článekJak vybrat externí harddisk
I have no special talents. I am only passionately curious.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ