Alkohol test – elektronický, nebo chemický?

Testovací zařízení na alkohol se dělí na dva druhy – elektronické a chemické. Elektronické přístroje měří pomocí zabudovaného jednoduššího polovodičového senzoru, nebo pomocí modernějšího a přesnějšího elektrochemického senzoru. Chemické alkoholtestery jsou pak dýchací trubičky, buď na jedno, nebo více použití.

Jaký dech test na alkohol měří?

Nejspolehlivější alkohol testery jsou ty, které měří vzduch z hloubi plic. Před jeho použitím je třeba se pořádně nadechnout, přístroj první část výdechu propustí ven a testuje až průkaznější dech z hloubi plic. Určitě nedoporučujeme alkohol testery, na které stačí jen fouknout.   

Jak často se musí elektronický měřič alkoholu kalibrovat?

Při nákupu elektronického alkohol testeru se zaměřte také na jeho kalibraci. Ta úvodní by měla být provedena už ve výrobě, u testeru musí být uvedené její datum a v návodu si najděte, jak dlouho má kalibrace platnost – obvykle to bývá buď určitý počet použití, nebo jeden rok. Poté je potřeba provést rekalibraci. Je dobré se již při nákupu testeru informovat, kolik taková rekalibrace stojí a kde se provádí – vyhnete se tak nemilému překvapení do budoucna.

Za kolik koupíte náhradní náustky pro alkoholový tester?

Plánujete nákup alkohol testeru pouze pro sebe? Pak můžete jeden náustek používat i opakovaně. Pokud ale přístroj bude používat více osob, bude možná potřeba časem přikoupit náhradní náustky. Opět doporučujeme informovat se o jejich ceně dopředu, aby vám budoucí výdaje nepřekvapily.

Kolik stojí spolehlivý a přesný test na alkohol?

Jednorázové orientační testy na alkohol stojí desetikoruny, poloprofesionální elektronické přístroje i několik tisíc. Vysoká cena ale bohužel negarantuje kvalitní a spolehlivé měření. Pokud se chystáte alkohol tester využít párkrát do roka, využijete spíše jednoduché jednorázové testery. Pro častější použití se hodí elektronický alkoholtester, ale doporučujeme vyhnout se těm nejlevnějším typům.

Spolehliví výrobci alkohol testerů

Závěrem je třeba ještě připomenout, že všechny alkohol testery jsou jen orientační a naměřené hodnoty mají běžně odchylku až +/. 5 %. Mezi nejspolehlivější přístroje na trhu patří například značky

  • V-net
  • BACtrack
  • Alkohit
  • Solight

Máte alkoholový tester doma? A jak často ho používáte? Zachránil vám už někdy řidičský průkaz? Napište nám svoje zkušenosti a rady do komentářů!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat externí harddisk
Další článekZáhony před psem ochrání elektronický ohradník
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ