Chcete přenést data nebo jednoduchý program z počítače do počítače? Donést pár stránek do copy centra k vytištění? „Přetáhnout“ do mobilu fotky, filmy, nebo hudbu? Předat elektronické faktury za loňský rok účetní? Nic z toho už si dneska ani nedovedeme představit bez flash disků. Projděte si s námi, co vše by ideální „fleška“ měla mít!

Kapacity flash disků

Kapacita flash disku hraje při výběru klíčovou roli. Nejmenší reklamní flešky mají obvykle kapacitu 256 MB, což stačí na pár písniček nebo textové dokumenty. V nabídce obchodů najdete disky od kapacity 4 GB až po 2 TB (2000 GB). Platí, že čím vyšší kapacita, tím vyšší cena.
Pokud chcete na flešce přenášet například fotky, vystačíte si se 4 GB.
Pro filmy doporučujeme kapacitu alespoň 32 GB.

Rychlosti USB flash disků

Zjistěte si, jakým typem rozhraní je fleška vybavená. Při zápisu i čtení dat to totiž zásadně ovlivňuje rychlost přenosu dat.

Zatímco starší typ USB 2.0 má rychlost přenosu 480 Mb/s, u USB 3.0 je to 5 Gb/s a u nejmodernějších USB 3.1 dokonce 10 Gb/s.

U kopírování malých dokumentů a pár písniček vám to bude jedno, ale pro přehrávání filmů si určitě připlaťte za rychlejší paměť. Pamatujte však že rychlým rozhraním musí být vybaven i počítač, do kterého flashku připojíte. Jinak bude přenos stejně probíhat na pomalejším protokolu.

Doporučujeme vzít do úvahy i flešky, které kromě klasického USB disponují ještě druhým typem konektoru (např. microUSB) a připojíte je tak snadno také k mobilu či tabletu.

Tvary a materiály flešek

Fleška může mít prakticky libovolný tvar – od jednoduchého obdélníčku, přes figurku komiksového hrdiny po třeba detailně vyvedený kus ovoce. Při výběru se zamyslete, kam budete flešku zasunovat, a z toho odvodíte, jaký tvar by optimálně měla mít. Pro použití do stolního PC se snadno přístupnými USB konektory prakticky nejste limitováni, ale například pro zasunutí flešky do tenkého notebooku vám příliš robustní tvary mohou překážet.

Z hlediska materiálu doporučujeme takový, který snese i méně šetrné zacházení (například pryž nebo kov). Pozor si dejte také na samostatné „čepičky“ na zakrytí USB konektoru, které se velmi rády ztrácejí – praktičtější jsou USB konektory, které lze zatáhnout do těla flešky.

Bunusové vlastnosti USB flashky, které potěší

Chystáte se s flash diskem na túru? Určitě oceníte modely odolné proti vodě, mrazu i pádu z výšky. Chcete mít jistotu, že vaše data jsou v naprostém bezpečí? Poohlédněte se po modelu s ochranou PIN kódem, hardwarovým šifrováním nebo flešce vybavené čtečkou otisků prstů. Chcete mít jistotu, že je fleška správně propojená? Vyberte si model s LED diodou, signalizující připojení a přenos dat. Nemáte USB konektor? Pořiďte si flešku s bezdrátovým wi-fi připojením. Chcete zálohovat větší objem dat a fleška vám nestačí? Pořiďte si externí disk, s jehož výběrem jsme vám již radili.

Kolik stojí USB paměťový disk?

Nejlevnější flash disky s nízkou kapacitou získáte obvykle zadarmo jako reklamní dárek.  V obchodech se cena flešek pohybuje od 130 Kč, nejdražší modely ale stojí i více než 30 000 Kč. Nejpraktičtější 32 GB modely bez speciálních doplňků koupíte za cenu okolo 400 Kč.

Náš tip na nákup

Na Alze v sekci flashdisků si odfiltrujte nabídku rozbaleného/ zánovního zboží. Na Mallu najdete i nyní zajímavé flash disky ve slevě.

Největší výrobci flash disků

Určitě nesáhnete vedle, pokud si vyberete flešku například od firem SanDisk, Kingston, ADATA, Transcend nebo Corsair.

Co na flešce nejčastěji přenášíte vy? S jakou značkou máte nejlepší zkušenosti? A co je pro vás osobně hlavní faktor při výběru USB paměti? Napište nám svoje rady a tipy do diskuze!

Sdílejte
Předchozí článekKde objednat expresní doručení květin a dárkových košů?
Další článekJak vybrat tiskárnu
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ