Koupit tiskárnu, nebo multifunkční stanici?

Pokud chcete skutečně pouze tisknout, není nad čím přemýšlet. Jestli ale čas od času využijete i skener či kopírku, zauvažujte nad pořízením multifunkční tiskárny. Multifunkční zařízení sice nenabízí prvotřídní skenování s ultra vysokým rozlišením, ale pro běžné skenování dokumentů atd. je kvalita vyhovující. Kopírování na multifunkční tiskárně je zase pomalejší, než na klasických samostatných kopírkách, ale opět platí, že pro domácí použití je to ideální řešení.

Inkoustová, nebo laserová tiskárna?

Inkoustové tiskárny se nejvíce používají pro barevný tisk, ale samozřejmě umí tisknout i černobíle. Mají všestranné použití a hodí se pro tisk dokumentů i fotografií, a to jak na foto papír, tak na obyčejný papír. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena. Nevýhodou pak jsou často vyšší náklady na tisk – vytištění jedné stránky se na inkoustové tiskárně pohybuje v řádech celých korun.

Prodej inkoustových tiskáren
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky inkoustových tiskáren na Alza.cz

Laserové tiskárny se prodávají většinou v provedení určeném pro černobílý tisk, modely pro barevný tisk bývají dražší. Oproti inkoustovým tiskárnám tisknou ty laserové rychleji, což oceníte při tisku rozsáhlejších dokumentů. Nejsou vhodné pro tisk na fotopapír. Při koupi laserové tiskárny počítejte s větší počáteční investicí, která se vám může následně vrátit v úspoře toneru.

Prodej laserových a LED tiskáren
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky laserových a LED tiskáren na Mall.cz

V poslední době jsou čím dál oblíbenější LED tiskárny, nabízející výhody laserových a výrazně nižší spotřebu.

Toner je základ tiskárny

Je velmi důležité se při vybírání tiskárny předem informovat o ceně náhradních tiskových náplní – tonerů. Zjistěte si také, kolik z jednoho toneru vytisknete stránek a zda případně existují alternativní levnější náplně od jiných výrobců. Teprve pak si můžete reálně spočítat, která tiskárna se vám nejvíce vyplatí. Počítejte také s tím, že startovací zásobníky barev, které koupíte společně s tiskárnou, obvykle obsahují méně náplně a mají kratší výdrž.

Tiskárny a speciální funkce

V nabídce domácích tiskáren najdete řadu zajímavých praktických vychytávek, které vám mohou ušetřit čas či peníze.

Tiskněte více černobíle? Pořiďte si model s oddělenými tonery, díky nimž můžete samostatně měnit jednotlivé barvy a ne pokaždé celou sadu.

Tisknete hodně textových dokumentů? Zvažte automatický oboustranný tisk – ušetříte papír a především čas potřebný na jeho manuální otáčení.

Tisknete hodně fotek? Zauvažujte nad integrovanou čtečkou paměťových karet, díky níž tiskárna načte fotky přímo, nebo nad technologií „PictBridge“, která umožňuje propojit tiskárnu a fotoaparát.

Tiskněte hodně… všechno? Zvažte model vybavený více zásobníky na papír, kde pro každý můžete předem nadefinovat jiné nastavení tisku (např. tisk textů na jednom zásobníků a tisk fotek na druhém).
Tisknete z více různých zařízení? Pak oceníte tiskárnu vybavenou wi-fi, díky níž můžete poslat soubory k tisku třeba z mobilu a nepotřebujete žádné propojovací kabely.

Máte už s domácí tiskárnou zkušenosti? Podělte se o svoje doporučení a tipy v komentářích – vaše rady někomu pomůžou zvolit tu nejlepší tiskárnu!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat flash disk
Další článekJak vybrat robotický mop
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ