Jak elektrokolo funguje?

Většina modelů umožňuje jízdu ve dvou základních režimech: asistované šlapání, kdy sami šlapete a motor vám jen pomáhá například při jízdě do kopce, nebo jízda zcela bez šlapání, kdy se pouze vezete. Samozřejmě je také možné elektromotor zcela vypnout a vše odšlapat sám – počítejte ale s tím, že elektrokolo je těžší než standardní bicykly, takže se více nadřete.

A proč chcete elektrické kolo Vy?

Aktuální nabídka Elektrokol na Alza.cz
Klikněte na obrázek a přečtěte si více o elektrokolech na ALza.cz.

Jaký má elektrokolo dojezd?

Dojezd je obvykle první ukazatel, podle kterého se při nákupu elektrokola lidé řídí. Informace, které udává o dojezdu výrobce, je ale potřeba brát spíš jen orientačně a s velkou rezervou. Dojezd elektrokola je totiž velmi proměnlivý a je zásadně závislý na:

  • váze cyklisty
  • zvoleném druhu asistence
  • stylu jízdy
  • terénu tratě
  • typu motoru a řídící jednotky

Kde budete na elektrokole jezdit?

Výběr elektrokola značně závisí na tom, kde ho chcete používat. Základní typy jsou:

  • městská elektrokola – skladná, pro nenáročné ježdění
  • skládací elektrokola – ideální pro transport například v MHD
  • horská elektrokola – poradí si s vysokou zátěží i náročným terénem
  • krosová a treková elektrokola – vhodné pro delší tratě na silnicích nebo v nenáročném terénu

Prohlédněte si aktuální nabídku jednotlivých typů elektrických kol na InSportline:

Nabídka elektrokol na InSportline.cz
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky

Elektrokolo a baterie

Standardní baterie vám vydrží 800-1000 nabíjecích cyklů, což znamená při běžném používání elektrokola asi 3 roky. Doporučujeme si již při koupi elektrokola zjistit, kolik stojí nová baterie a zda k ní existují i alternativy. Při koupi nové baterie je pak důležité vybrat tu s odpovídajícím napětím (najdete v manuálu elektrokola).

Elektro kolo, velikost rámu a umístění baterie

Velikost rámu je potřeba vybírat jako u standardního kola – ideálně si rám v klidu vyzkoušejte, zjistěte, jak se na něm cítíte a jak se vám na něm jede.
Rám je také místem, kde je na elektrokole umístěná baterie, což významně ovlivňuje jízdní vlastnosti a celkovou ovladatelnost elektrokola. Zkušení elektrokolaři doporučují baterií uloženou na rámu v místech, kde se obvykle nachází držák láhve na pití. Můžete ale také narazit na elektrokola, která mají baterii na nosiči či za sedlovou tyčí.

Kolik stojí elektrokolo

Cena profesionálně zpracovaného elektrokola začíná na přibližně 25 000 Kč. Pro opravdu nenáročné ježdění je možné pořídit i o něco levnější modely, ale nečekejte od nich žádné velké výkony. Naopak pokud máte vyšší nároky na výbavu a technickou úroveň elektrokola, cena může být i daleko vyšší,

Chystáte se koupit elektrokolo, nebo už vám nějaké doma stojí? Podělte se o svoje rady, tipy a zkušenosti s nákupem elektrokola – napište nám do diskuze!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat klimatizaci do bytu
Další článekTest inspiračního seznamu
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ