1.  Velikost chlazeného prostoru v m3

Chladit můžete celý byt, nebo jen některé místnosti. Do jednotlivých pokojů a menších bytů se hodí klasické nástěnné jednotky. Plusem je čím dál nižší pořizovací cena, jednoduchá instalace i obsluha. Do velkých bytů a domů s otevřeným prostorem vycházejí výhodněji klimatizace kazetové. Montují se přímo pod strop a zvládnou ochladit i několik místností naráz.

Velikost chlazeného prostoru odhadnete vynásobením podlahové plochy s výškou zdi. Pokud si nejste jisti, zvolte model s vyšším výkonem – nikdy ne menším.

2.  Výkon chlazení/topení ve Wattech

Čím výkonnější model zvolíte, tím rychleji ochladí nebo ohřeje vzduch v místnosti. Ale pozor: Chladicí výkon snižuje řada dalších aspektů. Například orientace bytu na jih, podkrovní bydlení, velké elektrospotřebiče v blízkém okolí (lednice, pračka, myčka, plazmová televize), černá střecha apod.

3.  Spotřeba energie

Chladicí jednotky se – stejně jako ostatní elektrospotřebiče – dělí do několika tříd energetické účinnosti. Nesou označení A až G. Áčkové modely mají sice vyšší pořizovací cenu, ale díky nízké spotřebě se vám investice nejpozději do 2 až 3 let vrátí. Aby se vám chod klimatizace vyplatil, vybírejte z jednotek, které spadají do kategorie A+/A++ a vyšší.

4.  Hlučnost

Hlučnost klimatizace řešte hlavně tehdy, pokud ji chcete instalovat do ložnice nebo dětského pokoje. Při nejvyšším výkonu obvykle dosahují kolem 40 až 50 dB, což odpovídá tlumenému hovoru. Výhodou moderních jednotek je tichý režim, který sníží hlučnost na pouhých 20 dB. Zvuk srovnatelný zhruba s šelestem padajícího listí neruší, naopak navozuje klidný spánek.

5.  Pokročilé funkce

Moderní klimatizace nabízí kromě ochlazování a ohřívání vzduchu spoustu dalších funkcí. Promyslete si, které z nich určitě využijete a podle toho si vyberte vhodný model. K nejžádanějším funkcím patří:

  • Časovač
  • Turbo chlazení
  • Tichý režim
  • Dálkové ovládání přes Wi-Fi
  • Čištění vzduchu od prachu, cigaretového kouře, pylu a dalších alergenů

Nejmodernější klimatizace umí díky speciálním filtrům odstranit i viry a bakterie – například pomocí funkce Virus Doctor u spotřebičů Samsung. Oblíbené jsou také nastavitelné lamely. Díky nim namíříte chlazení přesně tam, kam potřebujete. Hitem je ovládání pomocí mobilní aplikace. Chlazení můžete zapnout odkudkoliv na světě. Jediné, co k tomu potřebujete, je stažená aplikace a přístup k internetu.

6.  Design a celkové provedení

I levnější modely už se dají pořídit v hezkém designu. Oblíbené jsou vnitřní jednotky s ozdobným krytem, v trojúhelníkovitém i kulatém tvaru. Klimatizace Samsung nabízejí krystalický skleněný povrch Crystal Gloss, který skvěle vypadá a snadno se udržuje. Jednotky už se vyrábějí i v různobarevných provedeních – od bílé a stříbrné až po matně černou.

7.  Montáž a servis

Pro úsporný chod je důležitá odborná montáž klimatizace, pravidelná údržba, kontrola a výměna filtrů. Vsaďte na prodejce, který vám spotřebič nejen prodá, ale zajistí i odbornou instalaci a záruční a pozáruční servis.

Sdílejte
Předchozí článekJaké vybrat disky na auto – hliníková, nebo plechová kola?
Další článekJak vybrat elektrokolo

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ