Existuje nespočetně mnoho koberců s možností výběru různých barev, vzorů, tvarů, struktury apod. Jak vybrat ale ten správný? Při koupi koberce je důležité si ujasnit, kde budeme koberec pokládat a jakou funkci chceme, aby plnil. Každá místnost v domácnosti zastupuje jinou funkci koberce. Nyní si řekneme, co vše je důležité vědět při jeho výběru.

Kusový nebo metrážový koberec

V první řadě bychom si měli říct, zdali sháníme kusový nebo metrážový koberec.

Kusový koberec je spíše menších rozměrů, ale za to kvalitnější, jako jsou například běhouny. Slouží spíše pro lepší vzhled místnosti.

Metrážový koberec kupujeme v případě, že ho chceme položit do místnosti s různými nesrovnalostmi a je potřeba po jeho položení dělat nějaké úpravy. Při koupi metrážového koberce si můžeme říct o libovolné rozměry. Přímo v obchodech s koberci nabízí řezání podle požadavků, které potřebujeme.


Materiál koberce

Dalším velmi důležitým aspektem je volba materiálu koberce. Můžeme zvolit buďto umělý materiál nebo přírodní. Samozřejmě se od toho odvíjí cena. Materiál volíme na základě zatížení koberce a na základě jeho umístění.

Umělé koberce

Mezi nejužívanější umělý materiál patří nylon, který má výbornou pružnost a trvanlivost. Tento typ materiálu bychom měli zvolit do místností, kde je velká zátěž koberce například do obývacích či dětských pokojů. Dalším oblíbeným umělým materiálem je polypropylen.

Výhody umělých koberců: pružnost, trvanlivost, odolné vůči nečistotám, snadné čištění, cenově dostupnější
Nevýhody: nekvalitní

Koberce z přírodních materiálů

Pokud jste milovníci přírodního materiálu, pak máte na výběr z různých živočišných či rostlinných materiálů jako je například vlna, hedvábí, sisal a spoustu jiných. Hedvábné koberce nedoporučujeme umístit do místností, kde se mohou lehce zamazat, protože z těchto koberců se velmi špatně odstraňují jakékoliv skvrny. Koberce doporučujeme umístit do ložnice, kde je minimální šance na ušpinění. Vlněné koberce jsou naopak nenáročné na údržbu a je dobré je pořizovat, pokud doma máte alergika, jelikož dokážou pohlcovat vlhkost a naopak suchý vzduch předávat do ovzduší. Tyto koberce se spíše pořizují pro zlepšení vzhledu místnosti.

Výhody přírodních koberců: kvalita, nenáročná údržba, odpuzují nečistotu, absorbují vlhkost, ekologicky likvidovatelné, delší životnost
Nevýhody: počáteční línání, snadná lámavost vláken, vyšší cena

Vzor a barevnost

Výběr barevnosti koberce záleží na vkusu každého jedince. Je důležité brát zřetel na to, že pokud máme světlou podlahu, měli bychom volit tmavší koberec a naopak, pokud máme tmavší podlahu, zvolíme raději světlý koberec a to z toho důvodu, že se nám opticky oddělí od podlahy. Tmavší barva interiér fiktivně zmenšuje, světlé barvy naopak interiér zvětšují.

Co se týče vzoru, měli bychom si ujasnit, co na koberci bude stát. Pokud koberec budeme pokládat do otevřeného prostoru, můžeme zvolit koberec, který má více vzorů. Pokud na koberec budeme umísťovat různý nábytek, doporučujeme koberec s malým množstvím vzorů nebo úplně bez vzorů.

Klikněte na obrázek a prohlédněte si pestré vzory z nabídky eShopu DecoDoma.cz

Nášlapná vrstva

Jedním z posledních kritérií si volíme nášlapnou vrstvu koberce. Nášlapná vrstva je vlastně to, na co došlapujeme při chůzi po koberci. Kvalitu koberce určuje množství vláken, které jsou umístěny právě na nášlapné vrstvě. Čím více vláken má, tím je koberec kvalitnější. Jemnost a odolnost koberce určuje druh vlasu.

Střižený vlas – jedná se o vlákno, které je zastřiženo do stejné výšky. Při tomto druhu vlasu jsou na koberci vidět velmi dobře vzory a barvy.

Smyčka – vlákno, které se nijak nesestříhává. Zůstává ve smyčce. Při zatížení koberce se velmi rychle vrací do původního stavu.

Strukturovaná smyčka – u tohoto druhu se také vlákno nesestříhává a zůstává ve smyčkách s rozdílem, že mohou být v různých velikostech. Kombinace smyček u takovýchto koberců vytváří zajímavé obrazce.

Střižený vlas – smyčka – mohou být také tyto druhy kombinovány. U těchto koberců je výhodou zakrytí opotřebení, jako je například prošlápnutí koberce.

Jaké koberce upřednostňujete Vy? Jaké máte priority při výběru koberce? Máte nějaké špatné zkušenosti? Napište nám své rady a tipy do diskuze.

Sdílejte
Předchozí článekTest inspiračního seznamu
Další článekJak vybrat dětský psací stůl

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ