Meloun je velmi oblíbeným osvěžením, především v létě. Má typickou červenou dužinu s hnědými semínky uvnitř. Obsahuje velké množství vody a řadu vitamínů, proto se jim lehce v létě osvěžíme. Pokud chceme vybrat ten správný meloun, je důležité vyvarovat se některým kritériím, kteří napovídají tomu, že meloun není zralý. Existuje několik druhů melounů, nejčastěji se kupuje vodní nebo cukrový.

Návod, jak vybrat nejlepší meloun

1. Vývěr kvalitního obchodu

V prvé řadě bychom měli vybrat obchod, o kterém víme, že má vždy zeleninu a ovoce čerstvé. Kvalitní obchod s čerstvým ovocem a zeleninou nám přinese větší úspěch při hledání toho nejlepšího melounu.

2. Váha melounu

Snažte se vybírat meloun, který váží hodně. Těžší meloun bude vždy šťavnatější a zralejší než meloun lehčí. Nejlepší je porovnat dva melouny, ten těžší bude zaručeně chutnější.

3. Povrch melounu

Vybírejte spíše meloun, který má lesklý povrch. Meloun s lesklým povrchem má obvykle horší barvu, ale na kvalitě melouna to nic nemění. Pokud je meloun na jedné straně tmavší a na druhé světlejší, takovýmto kouskům se raději vyhýbejte. Meloun by měl být rovnoměrně zbarven.

4. Všímejte si skvrn

Žluté skvrny znamenají, že meloun je zralý. Bílé naopak, že meloun ještě zralý není. Spodní strana melounu by měla mít krémově žlutou barvu. Jedná se o část, na které meloun po celou dobu růstu ležel. Čím je tato strana tmavší, tím je meloun zralejší.

5. Zvuk melounu

Pokud meloun vezmete do ruky, zkuste ho mírně stlačit. Když v něm zapraská, je to dobré znamení, že meloun je dostatečně zralý. Zralý meloun poznáme i tak, když ho podržíme v jedné ruce a druhou do něj lehce plácneme. Pokud uslyšíme dunivý zvuk, je zralý.

6. Kruhy na melounu

Pokud si budete všímat kruhů na melounu, mějte na paměti, že podle nich lze rozeznat, zdali se jedná o samičí nebo samčí meloun. Samičí jsou větší, sladší a mají méně semínek. Bohužel toto dokážou rozpoznat jen odborníci.

7. Stopka na melounu

Vyhledávejte především suchou, žlutou až nahnědlou stopku, která napovídá, že meloun je zralý. Problémem je, že bohužel u nás v obchodech se většinou se stopkou neprodává.

8. Pruhy na melounu

Pokud máte rádi především sladkou chuť melounu, vyhledávejte pruhovaný meloun. Ten je totiž většinou sladší než zelený meloun bez pruhů.

9. Slupka melounu

Vyhněte se melounu s otlačenou nebo měkkou slupkou.

10. Vůně melounu

Pokud ucítíte krásnou vůni melounu, pak držíte ten správný, jelikož tento meloun je perfektně zralý. V našich obchodech se na takovýto voňavý meloun těžko narazí, ale vyplatí se meloun očichat.

11. Čas dozrání

Pokud koupený meloun není úplně zralý, necháme ho doma ještě dozrát. Doporučujeme zabalit ho do novin a nechat v pokojové teplotě.

12. Značka melounu

Pokud už držíme vybraný meloun v ruce, měli byste se také soustředit na nálepku, která Vám napoví, o jakou značku melounu se jedná. Je dobré si tuto značku zapamatovat, protože pokud Vám meloun bude velmi chutnat, můžete se v budoucnu soustředit při koupi pouze na tuto značku a naopak, pokud Vám vyhovovat nebude, víte, které značce se vyvarovat.

Zajímavosti o melounu

  1. Meloun je zelenina.
  2. Podporuje zdravé nehty.
  3. Vláknina obsažená v melounu zahání pocit hladu.
  4. Velké množství obsahu vody podporuje zvlhčování kůže a odstraňování škodlivin z těla.
  5. Pozitivně působí na prokrvení penisu (mužskou erekci).
  6. Vyrovnává v těle hladinu cukru a soli.
  7. Působí proti vzniku rakovinotvorných buněk.
  8. V létě snižuje otok nohou.

 

Máte nějaké rady a tipy jak vybrat ten nejlepší meloun? Pochlubte se nám s ním do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat dětský psací stůl
Další článekJak vybrat dětské bodýčko

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ