Pokud zařizujete kuchyň, možná řešíte dilema plyn vs. elektřina. Obecně platí, že plynové vařiče pořídíte na nižší cenu. Ta je však vykoupena nižší efektivitou, pohybující se mezi 30 až 60%. To znamená, že až 70% energie není využito.
Elektrické vařiče mají nevýhodu v pomalejší regulaci než je tomu u plynu. Účinnost je u nich mezi 50 – 60% a doba vaření se o něco prodlouží.
Indukční desky jsou sice nejdražším řešením, ovšem jejich efektivita dosahuje až 90%. Ohřívají pouze dno hrnce. Přečtěte si více o výběru indukční desky.
Výhody a nevýhody přehledně
Plynové hořáky
+ okamžitě připraveny k použití
+ snadná regulace tepla
+ nižší cena plynu
– při použití kombinovaného sporáku nutnost dostupnosti jak plynu, tak elektřiny
Litinové hořáky
+ nízká pořizovací cena
+ široká nabídka
– nízká efektivita
– značná produkce zbytkového tepla
Sklokeramická deska
+ rychlé dosažení požadované teploty
+ nižší produkce zbytkového tepla
+ snadné čištění
– jídlo přeteklé na varnou plochu se ihned „připeče“
Indukční varná deska
+ okamžitě připravena k použití
+ ohřívá přímo dno hrnce
+ jídlo se nepřipeče k plotně
– vyšší pořizovací cena desky
– funguje pouze se speciálním nádobím
Aktuální nabídka varných desek

Tento článek berte jako pouhý úvod do světa varných desek. Postupně se budeme vracet k jednotlivým typům a podíváme se na co si dávat pozor.
[…] si hlavní nevýhody konkurenčních varných desek: Elektrický vařič: Vysoká tepelná setrvačnost (dlouho se zahřívá a dlouho stydne) je […]